Nyheter

Finländska företag tog tillsammans tag i statsunderstödet som riktas till Ukraina

08.08.2024
Ukraina

I Ukraina pågår eller inleds för närvarande 30 projekt som leds av finländska företag. Återuppbyggnaden är i full fart. Ukraina har sedan början av 2023 varit fokus för företagspartnerskapsprogrammet Finnpartnership och det högsta stödet på 85 procent för företag av alla storlekar riktades till landet. Dessutom riktade utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio i början av 2024 tilläggsfinansiering på 8 miljoner euro som fördelas på fyra år till programmet. Tilläggsfinansieringen riktades i sin helhet till finländska företags förfogande.

Trots krigstillståndet har Ukraina lockat finländska företag från flera olika verksamhetsområden. De flesta projekten hänför sig till byggbranschen, ICT-branschen och metallindustrin. Servicebranscher som konsultering och säkerhet, hälso- och sjukvården och livsmedelssäkerheten, tillverkningsindustrin samt energi-, miljö- och utbildningssektorerna har enstaka projekt. I huvudsak har projekten framskridit väl. De först anlända företagen bedriver redan produktion och entreprenad inom metallindustrin samt serviceaffärsverksamhet.

Finnpartnership-programmet är en del av Finlands officiella utvecklingssamarbete och bidrar till att skapa människovärdiga arbetsplatser i mållandet. Detta gynnar båda parter.  Även om en akut nödsituation är närvarande i många av programmets målländer, som nu särskilt i Ukraina, är det bara ett litet steg till stor oro över arbete och uppehälle när den akuta krisen är över. Här kommer företagen in i bilden. Företagen har som uppgift att skapa och främja lönsam, ansvarsfull affärsverksamhet som främjar näringslivets återhämtning och förstärkning. Detta skapar ett kontinuum för andra aktörers nödhjälps- och biståndsverksamhet.

Finnpartnership har sedan 2022 sammanlagt beviljat 3,2 miljoner euro i understöd till projekt som riktar sig till Ukraina och nya beslut för 2,5 miljoner euro fattas som bäst. Understödsbeloppet är 15 000–400 000 euro per projekt.

Eftersom understödet från Finnpartnership står till förfogande genast efter utredningarna i den första fasen och den största delen projekten i Ukraina håller på att inledas eller väntar på stödbeslut är sysselsättningseffekterna i Ukraina ännu inte särskilt stora. Utvecklingen ser dock lovande ut: De tre längst framskridna projekten har anställt och utbildat sammanlagt mer än 30 arbetstagare och flera arbetsplatser är i sikte. Bland de sysselsatta och dem som fått ett nytt yrke finns många kvinnor, vilket är såväl Finnpartnerships målsättning som en nödvändighet i ett land i krig, även om det är fråga om traditionellt mansdominerade branscher. Inget av projekten har för närvarande avbrutits. Ett projekt som siktar på långvarig affärsverksamhet på en växande marknad kan ha en positiv inverkan även på tillväxtutsikterna för affärsverksamheten i Finland.

Finnpartnerships kundföretag kommenterar projekten som genomförs i Ukraina på följande sätt:

”Peikko har under våren 2024 bildat ett bolag i Ukraina, anställt tre nyckelpersoner till kontoret i Kiev, inlett kundleveranser och nu på sommaren ingått ett avtal om en produktionsanläggning i staden Bila Tserkva. Anläggningen blir färdig vid årsskiftet 2024–2025. Rekryteringarna av produktionsarbetare inleds hösten 2024.  Stödet från Finnpartnership har hjälp oss på ett avgörande sätt i vårt projekt i Ukraina, konstaterar Topi Paananen, Peikko Group Oy:s företagare och verkställande direktör.

Polar Partners, Kimmo Kumpulainen: ”Vi ansökte om stöd från Finnpartnership sommaren 2023 för utreda marknadssituationen i Ukraina och identifiera partner, eftersom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt besök i Finland 8.4.2022 bad om hjälp i synnerhet med att utveckla utbildningen. Med stödet från Finnpartnership har vi besök Ukraina fyra gånger och kartlagt tiotals lokala företagspartner samt bildat nätverk med flera offentliga instanser och aktörer inom tredje sektorn. Efter ett år av utredningar och med hjälp av lämpliga lokala och finländska partner hittade vi två lämpliga städer med vilka vi har ingått ett samförståndsavtal för att utveckla pilotskolor. Dessa pilotprojekt kommer att användas som referens för kommande återuppbyggnads- och utvecklingsprojekt för skolor och kostnadsberäkningen för dem är för närvarande EUR 40 Mrd under de kommande 15 åren.”

Dela på sociala medier