Framgångshistorier

Drönarmätningar fyller en marknadsnisch i Afrika

26.11.2024
Dronnair

Dronnair från Uleåborg grundade ett företag i Zambia och ämnar erbjuda sina tjänster till malmletare även i andra delar av Afrika. Drönarmätningar kan hjälpa geologer hitta malmfyndigheter.

Malmfyndigheter i jordens innandöme är svåra att hitta och malmletning kostar mycket tid och pengar. Geologernas arbete underlättas av mätanordningar från Uleåborgsföretaget Radai Oy med vilka man undersöker magnetismen i berggrunden.

Företagets magnetometer är så lätt att den kan fästas på en drönare med fasta vingar. För mätningstjänster som genomförs med flyg har Radais företagare Ari Saartenoja grundat ett separat företag, Dronnair. ”Vi har ett välfungerande mätningskoncept som våra kunder utnyttjar i Finland och Sverige. Det finns stora, internationella aktörer i gruvbranschen bland våra kunder, vilket inspirerade oss att börja fundera på att utvidga vår verksamhet även till andra länder”, berättar Saartenoja.

Största potentialen finns i Afrika

Enligt Saartenoja finns det stor konkurrens inom magnetmätning i stora gruvländer såsom Australien och Kanada. Därför riktades blicken mot Afrika – och allra först mot Zambia.

Detta land i södra Afrika är en av de största kopparproducenterna i världen, och gruvindustrin utgör en betydande del av landets nationalprodukt och exportintäkter. Det bedöms att jorden fortfarande har rikligt med mineralfyndigheter som kan utnyttjas kommersiellt, bland annat guld. ”Jag började leta efter en lämplig partner i Zambia och hittade en ny företagare som redan hade erfarenhet av drönare.”

Den tredje delägaren i företaget Zanifi blev en nigeriansk partner som hade arbetat hos Radai i Uleåborg och bekantat sig med branschen där.

Finnpartnerships stöd hjälpte med uppstarten

Zanifi grundades år 2022. Uppstarten i Zambia krävde inte några stora investeringar. Man transporterade flygutrustning till Zambia för att användas vid den grundläggande utbildningen i drönarflygning. Enligt Saartenoja var Finnpartnerships företagspartnerskapsstöd en stor hjälp vid uppstarten. Med hjälp av stödet kunde man utbilda den lokala personalen och inleda affärsverksamheten.

”I vårt projekt i Zambia har stödet från Finnpartnership täckt 85 procent av de godkända kostnaderna för projektet. Det betyder mycket för ett mindre företag som Zanifi.

Utan Finnpartnerships stöd skulle vi bara ha trampat på stället, och utan företagspartnerskapsstödet skulle vi knappast vara var vi är nu.”

Dronnair

Efter en blygsam start börjar försäljningen öka

Zanifi utför i regel magnetmätningar i områden på 5–50 kvadratkilometer. Man flyger drönaren genom området med linjeavstånd på cirka 50 meter. Flygsträckan är i regel 200–3 000 kilometer. ”För oss är relativt små mätningsområden bäst. För att undersöka sådana lönar det sig inte för kunden att beställa ett flygplan från Sydafrika för att mäta magnetfältet”, säger Saartenoja.

Data från drönarmätningar analyseras av Radais sakkunniga i Uleåborg. Informationen hjälper kundföretagens malmletare att hitta potentiella objekt och att rikta terrängundersökningar till rätta ställen.

Efter de inledande investeringarna är avsikten att Zanifi klarar sig utan hjälp och växer med intäkterna från försäljningen av tjänster. ”I början var våra försäljningssiffror blygsamma, men nu under det senaste halvåret har vi börjat få allt fler beställningar.”

Utöver de två företagarna har Zanifi för närvarande en anställd. Dronnair har som mål att utvidga sin affärsverksamhet i Zambia också till drönarutbildningar och uppnå status av en certifierad utbildare. Ett genombrott i detta har varit utbildning av myndigheter som ansvarar för katastrofhantering i bildmodellering med drönare.

Det lönar sig att framhålla fördelarna med drönare i Afrika

Saartenoja vill skynda långsamt i Afrika och testa marknaden i olika länder utan för stora ekonomiska risker. För ett år sedan grundade Dronnair ett företag i Tanzania tillsammans med en lokal företagare. Dronnair har ansökt om Finnpartnerships företagspartnerskapsstöd för att starta affärsverksamhet i ett nytt land.

Saartenoja anser att den största utmaningen är att det nya företaget och dess verksamhetsmodell ska upplevas som trovärdiga i Afrika. Dronnair har starka kundreferenser från Europa, men det har tidvis varit svårt i Zambia att övertyga kunder om nyttan av drönarmätningar.

Lagstiftningen om drönarflygning är också en utmaning. I Zambia kan man få ett specialtillstånd för drönarflygning utom synhåll. Företaget har ansökt om motsvarande tillstånd i Tanzania.

Ari Saartenoja anser att utöver malmletning skulle drönare kunna utnyttjas i Afrika även i andra branscher som till exempel jordbruk. I Tanzania har företaget använt en drönare för spridning av bekämpningsmedel på majsfält.

Saartenoja vill visa med exempel och öka kännedomen om möjligheterna med drönarbaserade lösningar för olika användningsändamål och bearbeta beslutsfattare så att de håller sig mer positivt till drönare. ”Vi arbetar för att bli mer välkända här och ligger då i täten när drönaranvändningen ökar allt mer i Afrika.”

Dela på sociala medier