Det digitala språnget är möjligt i Afrika även inom mödrahälsa

En digital rådgivningstjänst utvecklad av ett finländskt företag skulle höja mödrahälsan i Afrika till en ny nivå. Genombrottet av den nya lösningen i Somalia kräver tålamod.
Mödra- och barnadödligheten i Somalia är bland de högsta i världen. Även små förbättringar i mödrahälsofrämjande tjänster kunde leda till en stor förändring i situationen. Det var ur dessa utgångspunkter som Suomen Kotilääkäripalvelu Oy började utveckla digitala mödrahälsotjänster för ett decennium sedan i Somaliland i Somalia.
”Den digitala applikationen kan ersätta handskrivna register på alla hälsovårdsnivåer, vilket skulle väsentligt förbättra datainsamling och processhantering”, säger Suomen Kotilääkäripalvelus vd Jani Korpela.
Tjänsten har skräddarsytts för de lokala omständigheterna
Företaget etablerade kontakt med Somalia för ett decennium sedan när Internationella migrationsorganisationen IOM bad det finländska företaget att delta i ett projekt om utveckling av en digital plattform för insamling av data om gravida kvinnor.
Enligt Korpela blev det klart genast i början av projektet att den digitala applikationen skulle behöva utvecklas för användning av yrkespersoner inom hälsovården. Smarttelefoner är inte så vanliga bland mödrarna i Somaliland, och applikationen skulle inte heller kunna användas i byarna på grund av de svaga mobila uppkopplingarna. Största delen av kvinnorna i Somalia är också icke läskunniga. ”Vi vill göra applikationen så enkel som möjligt så att den är lätt att använda och fungerar även med svagare uppkopplingar”, berättar Korpela.
Applikationen fick namnet Nuonea. Med applikationen följer man upp, sparar och analyserar hälsouppgifter av blivande mödrar. Applikationen använder programvaruplattformen DHIS2 som har utvecklats i Norge och baserar sig på öppen källkod. FN rekommenderar DHIS2 för insamling av aggregerade data på individ- och befolkningsnivå inom hälsovården. ”Den digitala applikationen är ändå endast en liten del av detta projekt. Åtminstone 80 procent av projektet består av ledning av hälsovårdspersonalen, arbete för att öka förståelsen och utveckling av processerna.”
Stöd från Finnpartnership inspirerar fortsättning av projektet
IOM:s projekt avslutades år 2019, men Somalilands hälso- och utvecklingsministerium bad Korpelas team att fortsätta med projektet. Under nästa skede valde man fyra kliniker där vårdpersonalen använde Nuonea-applikationen för att registrera data i stället för handskrivna dokument.
Suomen Kotilääkäripalvelu beviljades Finnpartnerships stöd för genomförande av pilotprojektet.
Enligt Korpela har resultaten av dessa projekt varit uppmuntrande, och man har fortsatt med diskussioner med hjälporganisationer. ”Vi har nu under de senaste åren sökt en finansiär för att tjänsten skulle kunna bli mer utbrett i Somaliland. Jag tror att vi kommer snart att kunna fortsätta med projektet.”
Korpela säger att företaget skulle ha gett upp projektet i Somalia för länge sedan om det inte var för stödet från Finnpartnership och utrikesministeriet. ”Lyckligtvis har vi orkat tro på att praktisk genomförande av denna tjänst faktiskt är möjligt. Det ekonomiska stödet från Finnpartnership har varit viktigt. Den trovärdighet som stödet från finska staten gett till projektet och utrikesministeriets prestigetjänst har varit ännu viktigare och öppnat dörrar för diskussioner till exempel med Världsbanken och FN.”

Det stora behovet för tjänsten motiverar fortsatt arbete
Under verksamheten i Somalia har Jani Korpela lärt sig en hel del tålamod. Den lokala förvaltningen är långsam och det tar tid innan finansieringsarrangemangen blir klara. Det stora behovet för utveckling av mödrahälsan motiverar fortsatt arbete.
I Somalia skriver man ned mödrars och barns hälsouppgifter för hand i häften som hälsovårdspersonalen bär med sig och i statistiken på klinikerna. Dokumentation om vikt, längd och blodtryck saknas dock ofta helt, eller personalen som fått otillräcklig utbildning registrerar dem fel. ”Mödrar i allmänhet besöker rådgivningen väldigt sällan. En del besöker en rådgivning en gång, men största delen inte alls. På grund av detta finns det ett oändligt behov av en tjänst som förbättrar mödrahälsan. Finansiering för projektet bör dock komma från en extern aktör eftersom Somalilands regering inte har resurser för det.”
Det digitala språnget är möjligt också inom annan hälsovård
Utöver Somalia har Suomen Kotilääkäripalvelu testat den digitala tjänsten för mödrahälsa också i Kenya och Namibia. Företaget beviljades stöd från Finnpartnership även för dessa projekt.
Enligt Korpela lyckades pilotprojektet i Kisii i västra delen av Kenya utmärkt. Hälsomyndigheterna i länet hade dock inte resurser för att ta tjänsten i mer omfattande användning. ”Det skulle ha krävt extern finansiering”, säger Korpela.
Den digitala tjänsten testades i praktiken även i Namibia. Där försvårades projektets genomförande av coronapandemin, och företaget har inte för avsikt att fortsätta i Namibia. ”Vi har beslutat oss att fokusera på Somalia på grund av det enorma behovet för bättre mödrahälsa i landet. Jag har ännu inte träffat en enda person som inte skulle rekommendera omfattande bruk av Nuonea-tjänsten.”
I flera afrikanska länder har en stor del av penningrörelsen flyttat över till mobilapplikationer. Korpela tror att motsvarande digitala språng är möjliga också inom hälsovården. ”Jag är övertygad om att det vid sidan av främjande av mödrahälsa finns även andra användningsändamål för digitala tjänster såsom Nuonea.”
Dela på sociala medier