Nyheter

Finländska experter stöder utvecklingen av ansvarsfull gruvdrift i delstaten Taraba i Nigeria

30.04.2024
Finnish delegation in Taraba State

Agbu Kefas, guvernör i delstaten Taraba i Nigeria, besökte nyligen Finland två gånger och träffade bland annat aktörer inom utbildningsbranschen och gruvföretag. Till följd av besöken bjöd Kefas en finländsk gruvdelegation på besök till delstaten Taraba i april. Syftet med besöket var att kartlägga mineraltillgångarna i området och planera hur gruvbranschen i delstaten Taraba kunde upplivas ansvarsfullt. En central del av den finländska delegationens besök var att utreda hur den lokala kompetensen bäst kunde utvecklas.

En stor förändring inom gruvsektorn i Nigeria inleddes förra året när guvernör Kefas gav order att upphöra med olaglig gruvdrift i delstaten Taraba. Den olagliga gruvdriften orsakade miljöskador, fara för arbetarna och brottslighet. Verksamheten gav inget mervärde för delstaten eller dess medborgare.

Valet att bjuda in den finländska delegationen var ingen slump. Finland tillhandahåller expertis, teknologi och utbildningskompetens av världsklass, med hjälp av vilka gruvaktörer världen runt har kunnat minska sitt miljöavtryck och förbättra arbetskraftens säkerhet.

Samarbete inom utveckling av kompetensen och monitorering

Finnpartnerships Global Gateway Project Lead Julian Blom deltog i expertgruppens besök till delstaten Taraba. Den finländska delegationen leddes av Mining Finland och de andra deltagarna var Betolar, Radai Oy, Comadev, Feasib, DCA Systems, BioSO4 Oy och Oulu Mining School. I gruppen deltog även Abayomi Magbagbeola från konsultföretaget Appleblossom Limited, Uri Ngozichukwuka och hans team från konsultföretaget April Benjamin & Dawn Communication och ständig sekreterare för delstaten Tarabas ministerium för fasta mineraler, som ledde och koordinerade gruppen under hela veckan.

Delegationen besökte flera gruvområden. Under veckan fick de finländska deltagarna träffa lokala chefer, representanter för universitet, representanter för statens och delstatens ministerier samt EU:s lokala delegation, och fick delta i ett möte med delstatens guvernör. Besöket ledde till att aktörerna kom överens om en samarbetsplan i fråga om bland annat utveckling av den lokala kompetensen på universitetsnivå, satellitmonitorering och inledande av pilotprojekt på olika gruvområden.

Gruvbranschen i delstaten Taraba och hela Nigeria har stora utmaningar. Infrastrukturen är svag, tillgången till energi är begränsad och säkerhetssituationen komplicerad, och det finns fortfarande hinder i fråga om regleringen mellan federationen och delstaterna. Dessutom är gruvbranschen underutvecklad eftersom den har försummats i åratal, vilket har lett till olaglig gruvdrift. Det finns rikligt med mineraler i Nigeria, och viljan att ta sig an utmaningarna har ökat. Gruvbranschens potential för landets ekonomi är enorm. Delstaten Taraba har tagit en ledande roll i utvecklingen av branschen och kan föregå som ett gott exempel för gruvbranschen i hela Nigeria.

Dela på sociala medier

Fler nyheter