Uutiset

Suomalaiset asiantuntijat tukevat vastuullisen kaivostoiminnan kehittämistä Nigerian Taraban osavaltiossa

30.04.2024
Finnish delegation in Taraba State

Nigerian Taraban osavaltion kuvernööri Agbu Kefas vieraili hiljattain Suomessa kahteen otteeseen ja tapasi muun muassa koulutusalan toimijoita ja kaivosalan yrityksiä. Vierailujen seurauksena Kefas kutsui suomalaisen kaivosdelegaation Taraban osavaltioon tutustumiskäynnille huhtikuussa. Vierailun tarkoituksena oli kartoittaa alueen mineraalivaroja ja suunnitella, miten Taraban osavaltion kaivosala voitaisiin elvyttää vastuullisesti. Keskeinen osa suomalaisdelegaation vierailua oli myös selvittää, miten paikallista osaamista voitaisiin kehittää parhaiten.

Taraban osavaltion kaivossektorilla käynnistyi merkittävä muutos viime vuonna, kun kuvernööri Kefas antoi määräyksen lopettaa laiton kaivostoiminta. Laiton kaivostoiminta aiheutti ympäristövahinkoja, vaaroja työntekijöille ja rikollisuutta. Toiminta ei tuottanut lisäarvoa osavaltiolle tai sen kansalaisille.

Valinta kutsua delegaatio Suomesta ei ollut sattumaa. Suomi tarjoaa maailmanluokan asiantuntemusta, teknologiaa ja koulutusosaamista, joiden myötä monet kaivostoimijat maailmanlaajuisesti ovat pystyneet pienentämään ympäristöjalanjälkeään ja parantamaan henkilöstönsä turvallisuutta.

Yhteistyötä osaamisen kehittämisessä ja monitoroinissa

Finnpartnershipin Global Gateway Project Lead Julian Blom osallistui Mining Finlandin johtaman asiantuntijaryhmän vierailuun Taraban osavaltiossa. Osana delegaatiota olivat myös Abayomi Magbagbeola Appleblossom Limited -konsulttiyrityksestä, Uri Ngozichukwuka ja hänen tiiminsä April Benjamin & Dawn Communication -konsulttiyrityksestä sekä Taraban osavaltion kiinteiden mineraalien ministeriön pysyvä sihteeri, joka ohjasi ja koordinoi ryhmää koko viikon ajan.

Delegaatio vieraili useilla kaivosalueilla. Viikon aikana suomalaisosallistujat tapasivat paikallisia johtajia, yliopistojen edustajia, valtion ja osavaltion ministeriöiden edustajia sekä EU:n paikallisen delegaation ja osallistuivat osavaltion kuvernöörin tapaamiseen. Vierailun ansiosta toimijat sopivat yhteistyösuunnitelmasta liittyen muun muassa paikallisen osaamisen kehittämiseen yliopistotasolla, satelliittimonitoroinnista ja pilottihankkeiden käynnistämisestä eri kaivosalueilla.

Taraban osavaltion ja koko Nigerian kaivosalalla on useita haasteita. Infrastruktuuri on heikko, energian saanti on rajallista ja turvallisuustilanne on monimutkainen. Myös liittovaltion sekä osavaltioiden välillä on edelleen sääntelyyn liittyviä esteitä. Lisäksi kaivosala on alikehittynyt, koska sitä on laiminlyöty vuosikausia, mikä on johtanut laittoman kaivostoiminnan kehittymiseen. Nigeriassa on kuitenkin runsaasti mineraaleja, ja tahto tarttua haasteisiin on kasvanut. Kaivosalan potentiaali onkin valtava maan taloudelle. Taraban osavaltio on ottanut johtavan roolin alan kehittämisessä, ja se voi toimia myönteisenä esimerkkinä koko Nigerian kaivosalalle.

Jaa sosiaalisessa mediassa