Menestystarinat

Vahterus Oy: Kalantilaista lämmönsiirron osaamista kansainvälisille markkinoille

16.06.2016
Entistä useammassa jäähallissa, öljynporauslautalla tai öljynjalostamolla käytetään Vahterus Oy:n kehittämää lämmönsiirtoteknologiaa. Team Finland-verkosto on ollut alusta lähtien tärkeä tuki yrityksen kasvussa ja kansainvälistymisessä.

Teknologinen etumatka, asiakasymmärrys ja raaka myyntityö. Siinä kolme peruspilaria, joiden varassa kalantilainen Vahterus Oy on kasvanut tasaisin askelin kolmen henkilön pienyrityksestä yli 230 henkeä työllistäväksi ja runsaan 30 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi vientiyritykseksi.

– Eihän tällaisesta olisi osannut edes uneksia. Kun homma aikanaan aloitettiin, kyse oli vain itsensä työllistämisestä. Yrittäjyys oli ainoa vaihtoehto, muistelee yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Mauri Kontu.

Vahteruksen juuret ulottuvat silloisen Rauma-Repolan omistamaan Uudenkaupungin telakkaan. Sen portit suljettiin 1980-luvun lopulla, laman kynnyksellä. Samalla tuli tienhaaraan myös Kontun ja hänen muutaman kollegansa kehitystyö, jota he olivat tehneet telakkayhtiön suojissa.

Miehillä oli käsissään lämmönsiirrin, joka oli selkeästi aikaansa edellä. Kotimaan markkinat olivat kuitenkin täysin kohmeessa. Siksi Kontu suuntasi maailmalle.

– Lähdimme ihan ummikkoina Saksaan messuille ja saimme sieltä heti muutaman hyvän avauksen. Tämä oli suoraan sanoen aika uskomatonta, mutta siitä se lähti, Kontu muistelee.

Kasvua kumppanuuksilla

Vahteruksen päätoimialoja ovat prosessi- ja kemianteollisuus, energiateollisuus sekä kylmätekniikka. Suurelle yleisölle tutuimpia lämmönsiirtoteknologian käyttökohteita ovat jäähallit, jääareenat, öljynporauslautat ja -jalostamot.

Toimitusjohtajan silmissä ne ovat kuitenkin vain yksi mielenkiintoinen kohde muiden joukossa.

– Itse asiassa meidän vahvuutemme on siinä, että olemme löytäneet ja vakuuttaneet tällaisia kohteita rakentavat kansainväliset kumppanit. Se ei edelleenkään onnistu vain sähköposteja lähettämällä ja nettipuheluilla, vaan vaatii raakaa jalkatyötä ja matkustamista. Toisaalta pysymme samalla ajan hermolla asiakkaiden tulevista tarpeista, Kontu painottaa.

Pienimuotoisesti Saksasta aikanaan viennin aloittanut Vahterus myy tänä päivänä tuotteitaan eri puolille maailmaa.

– EU-jäsenyys ja myöhemmin euro olivat meille todella iso apu. Ne tekivät vientikaupan pk-yritykselle huomattavasti helpommaksi.

Vahterusta voi pitää harvinaisen vahvana vientiyrityksenä, sillä kotimaan osuus liikevaihdosta on vain viitisen prosenttia. Vuonna 2015 yritys sai Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon.

Paljon apua Team Finland -verkostolta

Matalaa profiilia suosiva Mauri Kontu kiittää Vahteruksen menestyksestä yrityksen työntekijöitä, jotka jaksavat kehittää yrityksen alkuperäistä innovaatiota eteenpäin ja hakea sille uusia käyttökohteita.

Kiitosta saa myös Team Finland -verkosto.

– Tekes on ollut meille todella tärkeä tuotekehityksen rahoittaja, jota ilman tuskin olisimme tässä. Finpro puolestaan auttoi vuosituhannen vaihteessa, kun aloimme tosissaan hakea uusia vientiavauksia. Eihän sellaisia kontakteja ja verkostoja tavallinen pk-yritys omin päin pysty hankkimaan, Kontu kiittelee.

Vuonna 2011 Finnpartnership myönsi Vahterukselle liikekumppanuustukea tehtaan perustamiseen liittyvää selvitystä varten Kiinassa. Yrityksen kokoonpanotehdas toimii nykyisin Zhangjiagangissa.

Kolme vuotta sitten toimitusjohtaja osallistui silloisen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin luotsaamalle Team Finland -vienninedistämismatkalle Kiinaan ja Koreaan.

– Reissusta jäi todella hyvä maku. Korkean tason konkreettisia kontakteja, kuten maiden kulttuuriin kuuluu.

Vaikka Aasian markkinat kiinnostavat, riittää kysyntää muuallakin. Ympäristöystävällisyys on päivä päivältä kovempi myyntivaltti.

– Olemme globaaleilla markkinoilla edelleen todella pieni peluri. Teknologiallemme löytyy kuitenkin vielä monia uusia sovelluskohteita, joten kasvunvaraa on riittämiin, Kontu uskoo.

Vahterus Oy
Kalannissa toimiva, vuonna 1990 perustettu lämmönsiirrinvalmistaja. Liikevaihto 34 miljoonaa euroa, 230 työntekijää. Lähes koko tuotanto vientiin. Asiakkaat prosessi- ja kemianteollisuudessa, energiateollisuudessa sekä kylmätekniikassa. Tytäryhtiöt Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Saksassa ja Kiinassa. Oma edustaja Hong Kongissa ja Australiassa.

Team Finlandin rooli
Yhtiö on saanut viimeisten 20 vuoden aikana runsaasti tukea Team Finland -toimijoilta. Etenkin yhtiön toiminnan alkuvaiheessa tuki auttoi merkittävästi tuotekehityksessä, teknologian parantamisessa sekä hankkeiden edistämisessä. Vahterus on ollut mukana myös mm. vienninedistämismatkalla Kiinassa ja Koreassa, joissa yritys onnistui luomaan arvokkaita korkean tason kontakteja.

Edistysaskeleita matkalla maailmalle
Vahterus on edennyt eri mantereiden markkinoilla askel kerrallaan. Suunnatessaan Aasiaan yritys teki aikanaan Team Finlandin kanssa selvityksen Korean ja Kiinan markkinoista. Niiden pohjalta se päätti perustaa Kiinaan tytäryhtiön. Kansainvälistymistä varten toteutettiin 1,5-vuotinen koulutusohjelma, jossa kehitettiin käytännön työkaluja markkinoiden tutkimiseen ja myyntikanavaratkaisuihin.

Teksti on Team Finlandin kirjoittama ja julkaisema. Alkuperäinen teksti on julkaistu 8.6.2016 TF:n kotisivuilla: http://team.finland.fi/artikkeli/-/asset_publisher/vahterus-oy-kalantilaista-lammonsiirron-osaamista-kansainvalisille-markkinoille

Jaa sosiaalisessa mediassa