Uutiset

Pakistanin vahva käsityöosaaminen yhdistelee kulttuuriperintöä ja nykyaikaisia suuntauksia

04.07.2024
Marium Durrani

Viime toukokuussa Finnpartnership osallistui Finland Pakistan Business Councilin järjestämään Finland Pakistan Business Summit -tilaisuuteen Karachissa, Pakistanissa. Tapahtuma toi yhteen paikallisia ja kansainvälisiä toimijoita verkostoitumaan ja keskustelemaan kaupan ja kasvun mahdollisuuksista. Karachin kaupunki, jossa liiketoiminta on vilkasta, tarjosi ihanteelliset puitteet keskusteluille innovaatioista, liiketoiminnasta ja kulttuureista.

Kaupan ja kulttuurin yhtymäkohta

Marium Durrani, yrittäjä ja konsultti, joka on väitellyt Aalto-yliopistossa kestävästä muodista ja tekstiileistä, oli yksi tilaisuuden iltapäiväosion puhujista. Puheenvuorossaan hän korosti, miten tärkeää Pakistanin käsityöteollisuuden elvyttäminen on paikallisten toimeentulon ja luovan talouden vahvistamiseksi sekä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Durrani kertoi, että Suomen ja Pakistanin välinen yhteistyö ja kumppanuudet ovat elintärkeitä laajemman muutoksen aikaansaamiseksi.

Durranilla on yli 10 vuoden kokemus tekstiili-, vaatetus- ja käsityöalalta. Hän on kotoisin Pakistanista, mutta asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 2016 lähtien, minkä ansiosta Durran tuntee hyvin suomalaista kulttuuria ja liiketoimintatapoja. Vaikka hän ymmärtää, että jotkut suomalaiset yritykset saattavat suhtautua Pakistaniin varauksellisesti, Durrani rohkaisee yrityksiä tutkimaan maan liiketoiminnan kehittämismahdollisuuksia.

Harva on tietoinen, miten monipuolista käsityöosaamista Pakistanissa on, Durrani kertoo. Maahan liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä, jotka jättävät varjoonsa Pakistanin pitkät taide- ja käsityöperinteet. Paikalliset markkinat vilisevät käsityöläisten luomuksia, jotka heijastavat kulttuuriperintöä ja nykyaikaisia suuntauksia. Tämä yhdistelmä tukee paikallistaloutta ja edistää samalla kestäviä käytäntöjä, mikä korostaa Pakistanin kykyä yhdistää luova käsityö ja kaupallisuus.

Yritysten mahdollisuudet

Monet pakistanilaiset pk-yritykset haluavat laajentaa toimintaansa kansainvälisille markkinoille ja ovat avoimia muodostamaan kumppanuuksia suomalaisten yritysten kanssa. Pakistan on tuottoisa markkina monille tuotteille maan suuren ja nuorekkaan väestön takia.

Liiketoiminta Pakistanin tekstiili-, muotoilu- ja käsityötoimijoiden kanssa on erityisen lupaavaa runsaan puuvillatuotannon, ammattitaitoisen työvoiman, monipuolisten käsityöläisammattien ja kilpailukykyisten kustannusten vuoksi.

Innovaatio ja kestävyys

Viime vuosina Pakistan on myös korostanut yhä enemmän innovoinnin ja kestävyyden merkitystä. Yritykset haluavat luoda kestävämpiä liiketoimintakäytäntöjä, ja pakistanilaiset kuluttajat sekä yritykset ovat yhä tietoisempia kestävyyden merkityksestä. Monet paikalliset valmistajat ja suunnittelijat eivät kuitenkaan aina ole tietoisia ympäristöystävällisistä materiaaleista, eettisistä tuotantomenetelmistä ja kestävyyden pitkän aikavälin hyödyistä käsityö- ja tekstiilialalla. Tietämyksen puute haittaa alan mahdollisuuksia kilpailla kestävän muodin kansainvälisillä markkinoilla.

Durrani toteaa, että koulutus, osaamisen kehittäminen ja yhteistyö kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa ovat olennaisen tärkeitä tiedon puutteen korjaamiseksi. Vaikuttavuuteen keskittyvänä yrittäjänä Durrani tähtää kumppanuuksien luomiseen suomalaisten ja pakistanilaisten yritysten välillä. Kumppanuuksien kautta hän pyrkii tukemaan kestävää kehitystä muoti-, käsityö- ja tekstiilialoilla samalla turvaten Pakistanin ainutlaatuista kulttuuriperintöä.

Durrani pitää Pakistania hyvänä mahdollisuutena suomalaisille yrityksille näillä aloilla. Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää tai aloittamaan liiketoimintaa Pakistanin tekstiili- ja käsityöaloilla, ota yhteyttä: mariumdurrani@gmail.com.

Toukokuun vierailu Pakistanissa saa jatkoa syksyllä, kun Finnpartnership järjestää 17.9. klo 10–12 hybridimuotoisen Matchmaking-tilaisuuden, joka tuo yhteen suomalaisia ja pakistanilaisia tekstiili-, käsityö-, muoti- ja kodin sisustusalan toimijoita. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa