Suomalaiselle koulutusosaamiselle on kysyntää Uzbekistanissa
Huolimatta maailmanlaajuisesta koronaviruspandemiasta, Suomen ja Uzbekistanin koulutusalan yhteistyössä on saatu paljon aikaan vuosina 2020-2022.
Uzbekistanissa on meneillään mittavia koulutusalan uudistuksia. Uzbekistanin presidentti korosti lokakuussa 2020 opetusviranomaisille pitämässään puheessa, että uudistuksissa on tärkeää hyödyntää Suomen kokemusta. Suomen Ulkoministeriön, Opetushallituksen ja muiden suomalaisten koulutusorganisaatioiden aktiivisen tuen ansiosta Uzbekistanissa järjestettiin vuonna 2021 Suomen johtavien koulutusasiantuntijoiden toimesta kymmeniä verkkoseminaareja ja -koulutuksia opetusviranomaisille, yliopistojen ja koulujen opettajille.
SDG Booster käynnisti Karelia-ammattikorkeakoulun ja uzbekistanilaisten yliopistojen välisen yhteistyön
Läpimurto yhteistyössä tapahtui syys-marraskuussa 2021, jolloin Finnartnership järjesti Uzbekistanin koulutusorganisaatioille kolme peräkkäistä seminaaria, ”SDG Booster on Education for Uzbekistan”. Seminaarit toteutettiin yhteistyössä Uzbekistanin ministerikabinetin koulutuksen laadunvalvontaviraston kanssa ja niihin osallistui yli 100 julkista ja yksityistä organisaatiota ja yritystä Uzbekistanista ja Suomesta.
SDG Booster-seminaarista käynnistyi uzbekistanilaisten oppilaitosten ja Karelia-ammattikorkeakoulun välinen aktiivinen yhteistyö. Joulukuussa 2021 Karelia-ammattikorkeakoulu ja Uzbekistanin Kokandin yliopisto allekirjoittivat yhteistyösopimuksen ja tammikuussa 2022 viisi lukukausimaksua maksavaa opiskelijaa Kokandin yliopistosta aloitti vuoden mittaisen vaihto-ohjelman Karelia-ammattikorkeakoulussa. Kevään 2022 aikana Karelia-ammattikorkeakoulu sopi yhteistyöstä myös Samarkand State Universityn, Bukhara State Universityn ja Karshi State University of Uzbekistanin kanssa. Toukokuussa 2022 Karelia-ammattikorkeakoulun valtuuskunnan vierailu Uzbekistanissa sai paljon paikallista mediahuomiota. Uzbekistanin ministerikabinetin koulutuksen laadunvalvontavirasto pyysi keskustelujen aikana Karelia-ammattikorkeakoulua tukemaan Uzbekistania korkeakoulusektorin uudistusprosessia tuomalla parhaat suomalaiset kokemukset Uzbekistanin koulutusjärjestelmän kehittämiseen.
Nordic International University tuo suomalaisia yrityksiä ja oppilaitoksia Uzbekistaniin
Kaikki edellä mainitut yhteistyöponnistelut vauhdittivat ajatusta ainutlaatuisen koulutusklusterin perustamisesta Uzbekistaniin yhdessä suomalaisten kumppaneiden kanssa.
Nordic International University tulee olemaan uusi, innovatiivinen ja kattava koulutusklusteri, joka perustuu suomalaiseen ja pohjoismaiseen koulutuksen osaamiseen. Aloitteen tavoitteena on luoda Taškentiin moderni koulutusklusteri, joka kattaa kaikki koulutuksen eri asteet esikoulusta yliopistoon.
Nordic International University:n yhteistyökumppaneina on suomalaisia yrityksiä, oppilaitoksia ja yksi kansalaisjärjestö: Karelia-ammattikokeakoulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, NOKIA, ISKU, Solar Finland, DiDacTec, Pedagogical Star Lessons ja Finnish Water Forum.
Tärkein strateginen kumppani on Karelia-ammattkorkeakoulu, joka tuottaa koulutusohjelmia ja tuo hankkeeseen mm. johtamiseen ja opettajankoulutukseen liittyvää tieto-taitoa. Suomalaisyritykset tarjoavat esimerkiksi opetustiloihin tai sähköön liittyviä ratkaisuja, ja jotkut yritykset ja järjestöt tarjoavat opiskelijoille työharjoitteumahdollisuuksia.
Nordic International Universityn viralliset avajaiset järjestetään 7.9.2022 korkean tason suomalaisen koulutusvaltuuskunnan vierailun aikana Uzbekistaniin. Nordic International University kutsuu suomalaisten ja pohjoismaalaisten korkeakoulujen, yritysten ja organisaatioden edustajia tutustumaan Uzbekistanin ja koko Keski-Aasian tarjoamiin mahdollisuuksieen koulutussektorilla.
Lisätietoja:
Alisher Juraev, PhD
Honorary Consul of Finland
finconsulate.tashkent@gmail.com
Alkuperäinen teksti: Nordic International University – a modern and innovative human capital and business development platform for Finland and other Nordic countries established in Tashkent – Finnpartnership
Jaa sosiaalisessa mediassa