Menestystarinat

Suomalainen innovaatio parantaa ruokaturvaa Sambiassa

09.11.2020

Viljelijöille ympäristöystävällistä lannoitetuotetta valmistava BioSorbio aloittaa tuotannon Sambiassa. Liiketoiminnan käynnistämisessä Finnpartnershipin tuella oli ratkaiseva merkitys.

Seinäjokinen Oy BioSorbio Ltd on kehittänyt viljelykasveille kasvualustan, joka peltoon levitettynä antaa kasveille tarvittavat ravinteet yhden kasvukauden ajaksi. Ilmava ja jauhomainen lannoitetuote sitoo myös itseensä suuren määrän vettä, mikä vähentää kastelun tarvetta.

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jukka Lunden uskoo, että suomalaiskeksintö voi auttaa myös Afrikan maiden viljelijöitä kehittämään ruoantuotantoaan ja parantamaan ruokaturvaa.

”Yksi litra kasvualustaa kerää itseensä 0,9 litraa vettä. Siksi se sopii erinomaisesti Afrikassa yleisille hiekkaperäisille pelloille, joista vesi imeytyy nopeasti. Liukenematon mutta biohajoava tuote tarjoaa ravinteita koko kasvukaudeksi, jonka aikana voidaan korjata kaksi satoa yhdellä käyttökerralla ”, Lunden sanoo.

Runsas vedenkäyttö viljelyksillä rasittaa monin paikoin niukkoja vesivaroja Afrikassa. Lunden huomauttaa, että kastelusta koituu myös isoja kustannuksia, jos viljelijä joutuu käyttämään sähköä kuluttavia vesipumppuja.

Finnpartnershipin tuki ratkaisi

BioSorbion päänavaus Afrikassa tapahtui Sambiassa, jossa yritys osallistui toissa vuonna maatalousmessuille pääkaupunki Lusakassa ja sai tuotteelleen paljon myönteistä huomiota. Se rohkaisi selvittämään tarkemmin, millaista potentiaalia maa saattaisi tarjota.

”Valitsimme Sambian ponnahduslaudaksi maan vakauden ja keskeisen sijainnin vuoksi. Olemme myös saaneet paljon tukea Suomen suurlähetystöltä paikan päällä”, Lunden toteaa.

BioSorbio on perustanut Sambiaan yhteisyrityksen paikallisen kumppanin kanssa. Liiketoiminnan käynnistämiseen yritys on saanut Finnpartnership-liikekumppanuustukea.

”Meidän kokoluokkamme yritykselle tällainen tuki-instrumentti on erittäin tärkeä. Se vaikutti oleellisesti päätöksentekoon. Pidän jopa todennäköisenä, että Afrikkaan lähtö olisi siirtynyt hyvin pitkälle eteenpäin. Emme olisi uskaltaneet ottaa riskiä yksin.”

Finnpartnershipin tuki käytetään kasvualustan tuotantoon tarkoitetun pilottilaitoksen valmistuksesta, käyttöönotosta ja sambialaisen henkilökunnan koulutuksesta aiheutuviin kustannuksiin.

Tehdas mahtuu merikonttiin

Sambiaa varten BioSorbio on kehittänyt merikonttiin mahtuvan tuotantolaitoksen, jossa Suomesta tuotu nestemäinen käyttöliuos valmistetaan ilmasta saatavan hapen avulla itse tuotteeksi.

Käyttöliuoksen koostumus ja tuotteen valmistusmenetelmä ovat liikesalaisuuksia. Jukka Lunden kertoo kuitenkin, että yhdestä kuutiometristä liuosta saadaan lähes 50 kuutiometriä lopputuotetta.

Toimintamalli muistuttaa hieman appelsiinimehun valmistusta, jossa Suomeen tuotu mehutiiviste laimennetaan ja tölkitetään täällä.

Sambiassa ei ole omaa kaupallista lannoitetuotantoa, joten iso osa maassa käytetyistä maanparannusaineista joudutaan tuomaan ulkomailta.

”Perinteisten lannoitteiden raaka-aine louhitaan jossakin päin maailmaa, kuljetetaan usein pitkienkin matkojen päähän tuotantolaitokseen ja viedään edelleen loppukäyttäjille. Tähän verrattuna BioSorbion nestemäinen tiiviste on helppo kuljettaa, jolloin logistiikkakulut ja kuljetusten hiilijalanjälki putoavat huomattavasti.”

Kuva Bio Sorbion hankkeesta Sambiassa

Avustusjärjestöt ensimmäisiä asiakkaita

Koronapandemia on viivästyttänyt liiketoiminnan käynnistämistä Sambiassa. BioSorbio on vuokrannut toimitilat Lusakassa, mutta tuotannon käynnistäminen on pari kuukautta myöhässä odotettua pidempään kestäneiden kuljetusten ja tullimuodollisuuksien vuoksi.

Tuotannon käynnistymistä odottaessa Sambiassa on tehty koeviljelyjä ja luotu verkostoja.

Lundenin mukaan ainakin ensivaiheessa BioSorbio keskittyy luomaan asiakassuhteita kansainvälisiin avustusjärjestöihin. Esimerkiksi Maailman ruokaohjelma WFP:llä on Sambiassa pienviljelijöiden tuottavuutta ja ruokaturvaa parantavia hankkeita.

”Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä tarjouskilpailuissa. Meillä on ympäristöystävällinen ja myös hinnaltaan kilpailukykyinen tuote suhteessa ulkomailta tuotuihin perinteisiin maaperään liukeneviin lannoitteisiin.”

Alkuvaiheessa yritys keskittyy myymään tuotteita isompien jakelijoiden kautta. Lundenin mukaan myös myynti suoraan viljelijöille on tulevaisuudessa mahdollista, mutta se edellyttää myyntiverkoston luomista.

Sambiassa BioSorbio työllistää alkuvaiheessa viisi työntekijää. Tuotannon ja myynnin käynnistyessä työvoiman tarve kasvaa.

”Arvioimme, että ensimmäisen toimintavuoden lopulla työllistämme suoraan tai välillisesti noin 20 henkeä.”

Jutun kuvat: Oy Bio Sorbio Ltd

Jaa sosiaalisessa mediassa