Menestystarinat

Ohjelmistotalo Nomis painaa kaasua Filippiineillä

08.04.2015

Ohjelmistotalo Nomis perusti muutama vuosi sitten kehitysyksikön Filippiineille. Nyt yritys on astunut myös maan koulutusalan ohjelmistomarkkinoille Finnpartnershipin tuella.

Nomis Oy on vuonna 1993 perustettu tietotekniikka-alan yritys, jonka erikoisosaamista ovat työn hallintaa parantavat ohjelmistotuotteet. Lisäksi yritys tarjoaa kattavan valikoiman sovelluskehitys- ja ICT-tukipalveluita. Vuonna 2009 Nomis päätti lähteä tutkimaan etabloitumista Filippiineille. It-alalla puhutaan offshore-mallista, jossa ohjelmistokehitystä hajautetaan eri puolille maailmaa sijaitseville tiimeille. ”Olimme saaneet asiakkaidemme kautta Filippiineiltä joitakin kontakteja. Tutustuimme maahan hieman paremmin. Kävi ilmi, että Filippiinit on myös kustannustasoltaan houkutteleva maa”, Nomiksen toimitusjohtaja Martti Lehtonen sanoo.

Liikekumppanuustuki rohkaisi lähtemään

Nomis sai Finnpartnershipiltä liikekumppanuustukea kumppaneiden identifiointiin, hankeselvitykseen ja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen Filippiineillä. ”Finnpartnershipin tuella oli iso rooli siihen, että uskalsimme lähteä Filippiineille. Uuteen maahan etabloituminen on aina iso ja riskejä sisältävä investointi”, Lehtonen huomauttaa. Hän sanoo, että liikekumppanuustuki antoi mahdollisuuden valmistella etabloitumista huolella. ”Muuten olisi saattanut tulla kiusaus mennä sieltä, missä aita on matalin.”

Vaihtoehtoina oli etsiä Filippiineiltä kumppani tai perustaa oma toimipiste. Nomis valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Maan etuihin Lehtonen laskee sen, että Filippiineillä puhutaan laajalti englantia. Kulttuurikin on Kaakkois-Aasian maista lähimpänä eurooppalaista. ”Monessa suhteessa Filippiinit on kuitenkin kehitysmaa. Organisaatioiden toimintaprosessit ovat usein puutteellisia. Niissä voi olla tarpeettomia päällekkäisyyksiä, ristiriitaisuuksia tai ylipäätään tehdään asioita, joiden lopputuloksia ei hyödynnetä kokonaisuudessaan.”

Monen asian suomalaisyritys on joutunut oppimaan kantapään kautta. Liikkeelle lähdössä on kuitenkin auttanut, että Nomiksen osakkaisiin kuuluva Janne Ketola asuu Filippiineillä. ”On hyvä, että paikan päällä on henkilö, johon voimme luottaa sataprosenttisesti.”

Rekrytointi suurin haaste

Lehtosen mukaan koulutustaso Filippiineillä on paperilla hyvä, mutta maassa pitää olla tarkkana koulutustodistusten ja CV:iden kanssa. Suuri osa koulutetusta työvoimasta lähtee parempien tulojen toivossa ulkomaille. Maahan jäävästä joukosta sopivien ohjelmistokehittäjien seulominen ei ole aina helppoa. ”Tämä on ollut suurin haasteemme ja vaatii yhä huomattavaa panostusta.”

Lehtosen mukaan myös johtamismalli on hakenut muotoaan Filippiineillä. ”Yritimme aluksi suomalaista mallia, jossa ollaan kohtalaisen avoimia ja tehdään asioita neuvotellen. Tämä ei toiminut. Jouduimme ottamaan käyttöön mallin, jossa johtaja kertoo suoraan, miten asiat on hoidettava.” Lehtosen mukaan tarvittavan johtamismallin ymmärtäminen oli käännekohta. Sen jälkeen asiat alkoivat Filippiineillä sujua.

Lehtonen myöntää, että matkan varrella on ollut myös vaikeita hetkiä. ”Jossakin vaiheessa tuntui siltä, että ehkä olisi parempi lyödä hanskat tiskiin. Päätimme kuitenkin jatkaa, koska eihän voi saavuttaa mitään ilman yrittämistä. Tämä on nyt tuottamassa hedelmää.”

Nomis hakee Filippiineiltä myös asiakkaita

Suomen ja Filippiinien ohella Nomiksella on toimipisteet Hongkongissa, Ruotsissa ja Sveitsissä.
Yrityksellä on kehitystiimit myös Romaniassa ja Ukrainassa. ”Filippiinit on tämän kokonaisuuden tärkeä osa.” Nomiksella on nyt kymmenkunta työntekijää Filippiineillä. Tavoitteena on kasvattaa henkilöstöä vähitellen.

Ohjelmistokehityksen ohella Filippiineistä voi tulla myös uusi markkina Nomiksen tuotteille. Lehtosen mukaan yritys kehittää parhaillaan liikeideaa, jossa yrityksen Help Desk -ohjelmisto saataisiin osaksi Filippiinien koulutussektoria. ”Tähtäimessä ovat erityisesti kaupallisen alan oppilaitokset. Uskomme, että tuotteemme sopisi niihin opetustyökaluksi, kun koulussa opetetaan bisneksen tekoon liittyviä palveluprosesseja. Tällä tavalla voimme myös osaltamme parantaa filippiiniläisten organisaatioiden tehokkuutta ja kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.”

Nomis hakee nyt filippiiniläisistä oppilaitoksista kumppaneita pilottihankkeen toteuttamiseen. Yritys on saanut hankkeeseen Finnpartnershipin liikekumppanuustukea. ”Tarkoituksemme on testata tuotteen toimivuutta paikallisessa oppimisympäristössä ja saada palautetta, miten tuotetta voidaan parhaiten soveltaa opetustoiminnan tarpeisiin. Hankkeeseen kuuluu myös oppilaitoksille sopivan ohjelmiston lisensointimallin rakentaminen.” Lehtonen sanoo, että Filippiinien oppilaitoksille kehitettävä konsepti voi toimia tulevaisuudessa ponnahduslautana myös globaaleille koulutusalan markkinoille.

Päivitys 25.4.2016 – Nomis solmi aiesopimuksen manilalaisen Ateneon yliopiston alla toimivan tiedekunnan kanssa. 

Jaa sosiaalisessa mediassa