Menestystarinat

Mifuko löysi muotilaukkujen tekijät Keniasta

07.10.2011

Designyritys Mifuko valmistuttaa tuotteensa pienissä afrikkalaisissa työpajoissa. Köyhille käsityöläisille lisätuloja tuova tuonti lähti liikkeelle Finnpartnershipin Liikekumppanuustuella.

Mifuko Oy on kahden taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneen muotoilijan, Minna Impiön ja Mari Martikaisen yritys. Liikeideana on yhdistää skandinaavinen muotoilu afrikkalaiseen käsityötraditioon. Kaikki lähti liikkeelle vuonna 2008, kun Impiö muutti perheensä kanssa Kenian pääkaupunkiin Nairobiin. Siellä paikallisten käsityöläisten tekemät taidokkaat esineet ja kierrätysmateriaalien kekseliäs käyttö herättivät kaksikon mielenkiinnon.
”Syntyi ajatus, josko kenialaisilla kädentaitajilla voisi alkaa teettää design-tuotteita suomalaisten mallien mukaan”, Mari Martikainen kertoo.

Finnpartnership vauhditti alkumatkaa

Kumppaneiden etsimiseen ja liikeidean hiomiseen Mifuko sai tukea Finnpartnershipiltä.
”Tuen turvin olen voinut tehdä Keniaan reilun viikon mittaisia työmatkoja, jotka olemme hyödyntäneet täysimittaisesti pitämällä työpajoja ja kehittämällä tuotteitamme yhteistyökumppanien kanssa. Näin olemme saaneet lyhyessä ajassa aikaan laajan tuotevalikoiman”, Martikainen sanoo. Kaksikon suunnittelemaan tuotevalikoimaan kuuluu laukkuja, sandaaleja ja koruja. Mari Martikainen vastaa Suomen päässä myynnistä ja markkinoinnista.

Minna Impiö ohjaa puolestaan Keniassa käsityöläisten toimintaa ja valvoo tuotteiden laatua. Tiiviillä läsnäololla varmistetaan myös, että työpajojen työskentelyolosuhteet ja käsityöläisille maksetut palkat pysyvät sovitun mukaisina.

”Kaikki tuotteet valmistetaan paitsi eettisesti myös ympäristöystävällisesti.”

Tuotteiden materiaaleina käytetään innovatiivisesti erilaisia kierrätysmateriaaleja. Esimerkiksi sandaalien pohja on valmistettu käytetyistä autonrenkaista. Laukun sisävuori taas syntyy vanhasta miesten kauluspaidasta.

Verkostossa kymmenkunta työpajaa

Yhteistyökumppaneiden etsintä vaati aluksi paljon jalkatyötä. Kontakteja on syntynyt eri kanavia pitkin.

”Olemme esimerkiksi nähneet myynnissä kiinnostavan tuotteen ja lähteneet kyselemään tekijää. Yksi kumppani löytyi googlettamalla.”

Toimivan yhteistyösuhteen rakentaminen vie aikaa. Vastaan on tullut myös työpajoja, joissa olosuhteet eivät ole olleet kunnossa, eikä niiden parantamiseen yhdessä ole nähty mahdollisuuksia. Yhteistyöhön ei ole siksi voitu lähteä.
”Joskus taas näkemykset laadusta ovat poikenneet niin paljon toisistaan, ettemme ole voineet jatkaa.”
Mifukon verkostossa on tällä hetkellä kymmenkunta työpajaa. Joukossa on yhden hengen yrityksistä aina parikymmentä käsityöläistä työllistäviin työpajoihin. Osa työpajoista työllistää myös vammaisia.

Yritys keskittyy design-tuotteisiin

Mifuko aikoo jatkossakin keskittyä korkealaatuisiin designtuotteisiin, joissa myyntimäärät ovat pieniä. Tämä on otettava huomioon tuotteiden tuonnissa Suomeen.
”Merikontin täyttäminen meidän tuotteillamme kestäisi todella kauan. Siksi ainoa järkevä vaihtoehto on lentorahti.”
Maahantuontiin liittyvä paperisota on Martikaisen mukaan varsin mutkatonta Suomen päässä. Tuontia helpottaa myös se, että Keniasta tuodut käsityöt ovat tullivapaita EU:n markkinoilla.
Jälleenmyyjiä Martikainen on hankkinut soittamalla läpi potentiaalisia kauppoja. Verkostossa on tällä hetkellä parikymmentä jälleenmyyjää eri puolilla Suomea. Tuotteita voi ostaa myös Mifukon kotisivuilta.

”Tuotteitamme myydään Artekin ja Design Forum Finlandin kaltaisissa design-liikkeissä. Niitä on kaupan myös ekokaupoissa.”

Yritystoiminnan eettisyys merkitsee paljon

Erilaisia asiakasryhmiä yhdistää kriittinen kuluttaminen. Toisille tärkeintä on tuotteen muotoilu, toisilla vaakakupissa painavat enemmän ekologiset arvot.
Kehitteillä on koko ajan uusia tuotteita. Tuotteita suunnitellaan myös asiakkaiden toiveiden mukaisesti.
Yritykset ovat kasvava asiakasryhmä. Esimerkiksi laatukaiuttimia valmistavalle suomalaisyritykselle Mifuko kehitti mittatilaustyönä tuotelaukun.

Mifuko aikoo tulevaisuudessa lähteä katsastamaan myös muiden maiden markkinoita. Päänavaus sinne suuntaan tapahtuu ensi vuonna Dortmundin kansainvälisillä messuilla.
Mifukon liikeidea alkaa vähitellen tuoda osakkaille palkkaakin. Martikaisesta on myös hienoa työllistää itsensä eettisesti kestävällä toiminnalla.
”Työn tarjoaminen on paras tapa auttaa ihmisiä. Näemme konkreettisesti, miten työ tuottaa iloa, lisää itsetuntoa ja antaa ihmisille tulevaisuudenuskoa.”

Lue myös Ylen uutinen aiheesta (26.2.2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa