Vuodenvaihteen erillistiedote: muutoksia liikekumppanuustukeen ja B2B Matchmaking -palveluun
Vuonna 2025 Finnpartnershipin liikekumppanuustuki laajenee kattamaan myös innovaatiorahoituksen kehittyvillä markkinoilla. Avustuksen tukiprosentit muuttuvat, ja Finnpartnershipin aluekoordinaattorit tulevat sijoittumaan Vietnamiin ja Ukrainaan.
Innovaatiorahoitus
Vuoden alusta lähtien suomalaiset yritykset voivat hakea Finnpartnershipilta innovaatiorahoitusta. Rahoituksella suomalainen yritys voi yhteiskehittää ratkaisuja pienempiin tai suurempiin globaaleihin haasteisiin yhdessä joko yhden tai useamman paikallisen kumppanin kanssa kehittyvillä markkinoilla. Ohjelman hakuprosessissa innovaatiorahoitus (entinen Business Finland Developing Markets Platform lisäavustus) tulee muodostamaan uuden hanketyypin. Muutoin rahoituksen hakuprosessi noudattaa Finnpartnershipin olemassa olevaa hakumenettelyä.
Innovaatiorahoitusta voi Finnpartnershipista hakea suomalainen yritys, jolle on myönnetty Business Finlandin T&K-rahoitusta. T&K-hanke voi olla käynnissä tai päättynyt viimeistään viisi vuotta sitten. Vuonna 2025 rahoitusta voivat hakea ne yritykset, joiden T&K-hanke on päättynyt vuonna 2020 tai myöhemmin. Innovaatiorahoitushakemuksen täyttäminen vaatii siihen kytköksissä olevan T&K-hankkeen nimen ja diaarinumeron. Innovaatiorahoitus-hanketyyppi on siten erillinen muusta Finnpartnershipin liikekumppanuustuesta, että sitä voi hakea, vaikka ko. yritys olisi jo saanut 400 000 euron maksimituen muihin hanketyyppeihin.
Innovaatiorahoitus jatkaa Finnpartnershipin alla pääpiirteittäin saman muotoisena, kuin mitä se on ollut Business Finlandin puolella. Tukiprosentti on kaiken kokoisille yrityksille 75 %, ja rahoitus lukeutuu de minimis -rajoituksen alaisiin tukiin, joissa maksimituki on 300 000 euroa. Julkaisemme liikekumppanuustuen uudet ehdot vuodelle 2025 tiistaina 31.12.2024 ja ne koskevat vuoden 2025 puolella vastaanotettuja hakemuksia.
Koska innovaatiorahoituksella saavutettava lopputulos ei ole niinkään suoraan ihmisarvoiset ja kestävät työpaikat (SDG 8), kuten muissa Finnpartnershipin hanketyypeissä, vaan globaaliin kehitykseen liittyvän ongelman ratkaisun löytäminen ja siihen sopivan ratkaisun kehittäminen, tulee tälle hanketyypille oma innovaation tuottamiseen liittyvä tuloskehikkonsa (SDG 9).
Liikekumppanuustuen uudet ehdot
Vuoden 2025 alussa liikekumppanuustuen ehdot muuttuvat hieman. Suurin muutos liittyy Ukrainan hankkeisiin, joissa siirrytään noudattamaan samoja tukiprosentteja, kuin ohjelman muissa kohdemaissa. Korkeampi tukiprosentti 75 % (pk-yritykset) / 50 % (suuryritykset) on kuitenkin saatavilla Ukrainaan suuntautuviin hankkeisiin. Korkein tukiprosentti 85 % poistuu kokonaan yrityksiltä ja se on tarjolla enää kansalaisjärjestöille sekä oppilaitoksille kaupallisia hankkeita tukevaan toimintaan, jolla pyritään edelleen synnyttämään monitoimijahankkeita.
B2B Matchmaking ja muut tukipalvelut
Ukrainaan suuntautuvien hankkeiden poikkeuksellisen suuren määrän vuoksi myös Finnpartnershipin aluekoordinaattorin sijainti muuttuu. Aluekoordinaattorin palvelut Nairobissa, Keniassa loppuvat, ja uusi aluekoordinaattori aloittaa Kiovassa, Ukrainassa. Aluekoordinaattorin palvelut Hanoissa, Vietnamissa säilyvät ennallaan.
Finnfund jatkaa Finnpartnership-ohjelman palveluiden tarjoamista kaikilla kehittyvillä markkinoilla entiseen tapaan tehden yhteistyötä Suomen NIRAS Oy:n kanssa. Käytännössä esimerkiksi kontaktikartta- ja B2B Matchmaking -palvelut ovat hakijayrityksille tarjolla kysyntävetoisesti niin Afrikkaan kuin muualle maailman kehittyviin maihin.
Vuoden 2024 lopussa jätettävät hakemukset
Jotta tämän vuoden lopussa jätetty hakemus voidaan rekisteröidä saapuneeksi vuonna 2024, tulee hakemus olla jätettynä sähköisessä asiointipalvelussa viimeistään 31.12.2024.
Jaa sosiaalisessa mediassa