Suomalainen huonekalutehdas menestyy Etiopiassa
Puustisen perhe valmistaa Etiopiassa huonekaluja, joiden kysyntä ylitti odotukset. Finnpartnershipin tuen avulla tehtaan henkilökuntaa saatiin koulutettua.
Moni hyvä liikeidea saa alkunsa arkisen ongelman ratkaisuyrityksestä. Etiopiaan muuttanut Puustisen perhe ei löytänyt paikallisista liikkeistä asuntoonsa sopivia huonekaluja. Sama ongelma oli muillakin maassa asuvilla ulkomaalaisilla, joten Puustiset päättivät aloittaa itse kalusteiden valmistuksen. ”Etiopiassa myydään ulkomailta tuotuja tai paikallisesti valmistettuja huonekaluja, joiden laadussa ja muotoilussa on paljon toivomisen varaa”, Henrik Puustinen sanoo.
Henrik Puustinen ja hänen vaimonsa Sini Puustinen perustivat SINI Furniture Interior Design -yrityksen joulukuussa 2010. He ostivat Suomesta käytettyjä puuntyöstökoneita ja lähettivät ne kontissa Etiopiaan. Tuotanto lähti syksyllä 2011 käyntiin pääkaupunki Addis Abebasta vuokratussa teollisuushallissa. Huonekalujen myynti alkoi saman tien Addis Abeban keskustaan avatussa omassa liikkeessä.
Finnpartnership tuki koulutusta
Henrik Puustinen oli työskennellyt lähes kolme vuosikymmentä kehitysmaissa Nokian ja Ericssonin palveluksessa, mutta huonekalubisnes oli kokonaan uusi aluevaltaus. Tuotannon käynnistämisessä auttoi Finnpartnershipin liikekumppanuustuki, jota SINI Furniture hyödynsi henkilöstön koulutukseen. Tuella katettiin Suomesta tulleiden kouluttajien palkka- ja matkakuluja. Koulutuksessa etiopialaiset työntekijät saivat oppia esimerkiksi puusepäntöissä, verhoilussa ja työturvallisuudessa. ”Kouluttajina oli esimerkiksi muutamia suomalaisia artesaaniopiskelijoita, jotka suorittivat työharjoittelunsa Etiopiassa.”
Kysyntä ylitti odotukset
SINI Furniture suunnittelee ja valmistaa muun muassa sohvia, nojatuoleja, televisiotasoja sekä keittiön pöytiä ja tuoleja, joissa näkyy pohjoismainen design. Asiakas voi myös tilata sohvan tai muita kalusteita haluamillaan mitoilla ja väreillä. ”Pikkuhiljaa opimme, millaisia huonekaluja Etiopiassa kysytään. Hintatasokin alkoi asettua kohdalleen.”
SINI Furniture on toiminut alusta lähtien tulorahoituksella. Tässä on auttanut paikallinen maksutapa, jossa puolet kauppahinnasta maksetaan tilausta tehdessä ja loppusumma ennen tilauksen toimitusta. ”Luottotappioita ei pääse näin syntymään”, Henrik Puustinen sanoo. Yrityksellä on nyt 70–75 työntekijää ja kolme liikettä Addis Abebassa. Huonekalujen kysyntä on ollut odotettuakin kovempaa.
Etiopiassa kilpailevat liikkeet myyvät paljon massiivisia huonekaluja, jotka eivät sovi pieniin kaupunkiasuntoihin. Etenkin nuoret perheet ovat SINI Furnituren keskeisintä asiakaskuntaa. ”Näkisittepä asiakkaan ilmeen, kun hän tulee liikkeeseen ja huomaa, että voikin valita asuntoonsa täydellisesti sopivan kulmasohvan”, Puustinen nauraa. SINI Furniture myy kalusteita myös Etiopiassa työskenteleville ulkomaalaisille, suurlähetystöille, hotelleille ja ravintoloille. ”Huonekaluja ei tarvitse hirveästi edes markkinoida. Tieto meistä leviää suusta suuhun.” Myynnin kasvua siivittää Etiopian ripeä talouskasvu, jonka arvioidaan yltävän lähelle kymmentä prosenttia vuonna 2015.
Laajennus Finnfundin lainalla
Huonekalujen hyvän kysynnän vuoksi Puustiset päättivät tehdä tuotantotiloihin ison laajennuksen, jonka on määrä valmistua vaiheittain vuoden 2016 aikana. ”Laajennus mahdollistaa suurten sarjojen tekemisen. Uusien tilojen ja työskentelymenetelmien ansiosta tuotanto voidaan kasvattaa 5–10 -kertaiseksi nykyisestä.” Henrik Puustinen arvioi, että laajennuksen jälkeen SINI Furniture työllistää Etiopiassa noin 200 työntekijää.
Finnfund rahoittaa yrityksen tuotantokapasiteetin laajentamista lainalla. ”Finnfundin rahoituksella on iso merkitys, sillä sen avulla voimme nostaa tuotannon volyymin ja laadun kerralla uudelle tasolle”, Puustinen toteaa. Finnfundin rahoituspäällikkö Ari Nironen huomauttaa, että Finnfundin rahoitus on edellytys hankkeen toteutumiselle. ”Yritys ei saa pitkäaikaista rahoitusta paikallisesti. Pienen kokonsa vuoksi rahoitusta ei ole luvassa myöskään kansainvälisiltä toimijoilta. Ilman Finnfundin lainaa tuotantoa olisi jouduttu jatkamaan puutteellisissa väliaikaisissa tiloissa suunniteltua pidempään”, Nironen sanoo.
Hankkeella merkittävät kehitysvaikutukset
Ari Nironen korostaa laajennushankkeen kehitysvaikutuksia. Tuotannon kasvu tuo yritykseen yli sata uutta työntekijää. Myös alihankkijat saavat lisää työtilaisuuksia. Laajennushankkeen myötä yrityksen uudet ja nykyiset työntekijät oppivat myös uusia taitoja. ”Saadun koulutuksen ja osaamisen ansiosta työntekijöiden asema työmarkkinoilla paranee merkittävästi ja heidän ansiotasonsa nousee”, Nironen toteaa. Hän huomauttaa, että koulutettua henkilökuntaa siirtyy ajan myötä myös toisten työnantajien palvelukseen, mikä kohentaa omalta osaltaan etiopialaisen puusepänteollisuuden osaamista.
SINI Furniture erottuu paikallisista kilpailijoistaan konekannan, työmenetelmien, työturvallisuuden sekä ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioiden osalta. ”Menestyessään yritys voi toimia esimerkkinä paikalliselle puusepänteollisuudelle ja yrityksen kautta siirtyy osaamista toimialan muihinkin yrityksiin”, Nironen toteaa. Nirosen mukaan Finnfund vaikuttaa positiivisesti siihen, että hanke toteutetaan asianmukaisella tavalla ja että yrityksen toiminta on kestävällä pohjalla, johon kuuluu oleellisesti myös ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioiden kehittäminen.
Jaa sosiaalisessa mediassa