Menestystarinat

Edullinen ja helppokäyttöinen menetelmä suusyövän seulontaan

13.04.2022

Suusyöpä on Intiassa suuri kansanterveysongelma

Vuosittain Intiassa suusyöpään kuolee 52 000 ihmistä. Noin joka kolmannella syöpää sairastavalla intialaisella on suusyöpä. Miehillä se on syövistä yleisin. Suurin syy suusyövän yleisyyteen Intiassa on purutupakan käyttö. Luonnossa kasvavasta karsinogeenisesta betel-lehdestä tehtyä purutupakkaa käyttävät eniten kaikkein köyhimmät.  

Suusyöpien seuranta ja varhainen diagnosointi on tärkeää, sillä syöpä etenee nopeasti ja pitkälle edenneenä sen hoito on vaikeaa. Mitä nopeammin syöpä havaitaan, sitä parempi on parantumisen ennuste ja hoito ei tule kohtuuttoman kalliiksi. Usein syöpä havaitaan kuitenkin  liian myöhään.

Edullinen ja helppokäyttöinen menetelmä suusyövän seulontaan

Aqsens Health Oy  on patentoinut Turun yliopiston kanssa kehitetyn edullisen ja helppokäyttöisen suusyövän seulontamenetelmän. Tähän menetelmään pohjautuvalla yrityksen kehittämällä pikatestillä pystytään seulomaan syljestä aikaisen vaiheen suusyöpää. Yrityksen kehittämää menetelmää voivat hyödyntää niin yksityiset terveydenhoidon toimijat ja kolmas sektori kuin julkinen terveydenhoito. 

Perinteisillä menetelmillä suusyövän diagnosointi vaatii lääkärin aikaa ja koepalan ottamista. Se on kallista ja useimmilla intialaisilla ei siihen ole edes varaa.  Testausprosessin kustannukset pienenevät huomattavasti kun testauslaite voidaan viedä paikanpäälle ja testi tehdä heti siellä, missä huonosti kuljetusta kestävä sylkinäyte otetaan.

Oikeat yhteistyökumppanit avaavat ovia markkinoille

Yrityksen menestyksekkään toiminnan edellytyksenä on ollut oikeiden kumppaneiden löytyminen. Kansainvälisestikin tunnustettu The Public Health Foundation of India (PHFI) vastaa tuotteen validointitestauksesta Intiassa. 

Aqsensin toimitusjohtaja Timo Teimonen kertoo yrityksen aloittaneen Intiassa yhteistyön myös maan suurimman bioteknologiayhtiön, Bioconin säätiön kanssa. Bioconin kautta yritykselle aukesi kontaktit Intian bioteknologiaministeriöön. ”Intia on sellainen maa, jossa on valtavan suuri merkitys sillä, että me toimimme valtion ja julkisten organisaatioiden kanssa yhdessä ja heidän kauttansa”.

Skaalautuva terveysteknologia tuottaa kannattavaa liiketoimintaa ja laajoja kehitysvaikutuksia

Bioconin säätiö tekee nyt jo vuosittain pelkästään hyväntekeväisyystyönä yli 100 000 seulontaa vuodessa. Aqsens pyrkii tulevaisuudessa yhteistyöhön myös muiden terveysalalla toimivien säätiöiden, suurten rahastojen ja kehityspankkien kanssa. ”Tällaisten toimijoiden kautta pystymme saamaan  toiminnallemme sellaisen skaalan, jolla on todellista vaikuttavuutta”, kertoo Teimonen. ”Kunhan toiminta pääsee kunnolla käyntiin, Aqsensin kehittämällä menetelmällä tullaan tekemään vuosittain miljoonia suusyöpäseulontoja. Suusyöpä on suuri ongelma myös muissa Aasian väkirikkaissa maissa, joten tuotteelle löytyy paljon kysyntää” .

Alunperin menetelmä kehitettiin suusyövän seulontaan, mutta laite on osoittautunut erittäin hyödylliseksi myös tarttuvien tautien epidemian seurannassa. Ghanassa samaa laitetta ja teknologiaa kehitetään malarian diagnosointiin syljestä. Menetelmästä tekee kiinnostavan erityisesti se, että kännykkä, joka toimii testien lukulaitteena, tietää jatkuvasti testien ajan ja paikan. ”Tämä on erityisen arvokasta tietoa epidemioiden leviämisen seurannassa, sillä ajantasainen tilannekuva antaa mahdollisuuden epidemian tehokkaaseen hallintaan”, kertoo Teimonen.

Myös Aqsens Healthille Finnpartnershipin hankkeelle myöntämä liikekumppanuustuki on ollut tärkeässä roolissa  yrityksen perustaessa tytäryhtiönsä Intian Bangaloreen. Ilman tytäryhtiötä Intian bioteknologiaministeriön lääketieteellisten validointikokeilta edellyttämät luvat olisivat jääneet saamatta. Finnpartnershipin tuki on myös mahdollistanut sen, että yhteiskunnalliset vaikutukset ja niiden arviointi on voitu pitää projektissa keskeisessä roolissa, mikä on tärkeää yhtiölle, sen kumppaneille ja asiakkaille.

Jaa sosiaalisessa mediassa