Menestystarinat

Drooni-mittauksille löytyi markkinarako Afrikasta

26.11.2024
Dronnair

Oululainen Dronnair perusti yrityksen Sambiaan ja aikoo tarjota palvelujaan malminetsijöille myös muualla Afrikassa. Drooni-mittaus auttaa geologeja malmiesiintymien löytämisessä.

Maan uumenissa olevia malmiesiintymiä on vaikea löytää ja niiden etsintään menee paljon aikaa ja rahaa. Geologien työtä helpottavat oululaisen Radai Oy:n mittalaitteet, joilla tutkitaan kallioperän magneettisuutta.

Yrityksen kehittämä magnetometri on niin kevyt, että se voidaan kiinnittää kiinteäsiipiseen drooniin. Lentämällä toteuttavia mittauspalveluja varten Radain yrittäjä Ari Saartenoja on perustanut erillisen yrityksen, Dronnairin. ”Meillä on hyvin toimiva mittauskonsepti, jota asiakkaamme hyödyntävät Suomessa ja Ruotsissa. Joukossa on myös isoja kansainvälisiä kaivosalan toimijoita. Se kannusti meitä pohtimaan toiminnan laajentamista muihinkin maihin”, Saartenoja kertoo.

Afrikassa eniten potentiaalia

Australian ja Kanadan kaltaisissa kaivosteollisuuden suurmaissa magneettimittauksissa on Saartenojan mukaan paljon kilpailua. Siksi katse kääntyi Afrikkaan – ja ensimmäiseksi Sambiaan.

Eteläisen Afrikan maa on yksi maailman suurimmista kuparin tuottajista, ja kaivosteollisuus muodostaa merkittävän osan maan kansantuotteesta ja vientituloista. Maan kätkössä arvioidaan olevan edelleen runsaasti kaupallisesti hyödynnettäviä mineraaliesiintymiä, muun muassa kultaa. ”Lähdin hakemaan Sambiasta sopivaa kumppania ja löysin paikallisen nuoren yrittäjän, jolla oli jo ennestään drooneista kokemusta.”

Kolmanneksi osakkaaksi Sambiaan perustettuun Zanifi-yritykseen tuli nigerialainen kumppani, joka oli työskennellyt Radain palveluksessa Oulussa ja tutustunut näin toimialaan.

Finnpartnershipin tuki auttoi liikkeelle

Zanifi perustettiin vuonna 2022. Liikkeelle lähtöön Sambiassa ei tarvittu suuria investointeja. Sinne vietiin lentokalustoa, jonka avulla voitiin antaa peruskoulutus droonien lennättämiseen. Saartenojan mukaan Finnpartnershipin liikekumppanuustuki auttoi pääsemään hyvään alkuun. Tuen avulla pystyttiin kouluttamaan paikallinen henkilökunta ja pääsemään liiketoiminnassa liikkeelle.

”Sambian-hankkeessamme Finnpartnershipin tuki on ollut 85 prosenttia hankkeen hyväksytyistä kustannuksista. Se on meidän kokoisellemme pk-yrityksille merkittävä asia. Ilman tukea olisimme sutineet paikallaan, ja ilman liikekumppanuustukea tuskin olisimme nyt tässä.”

Hiljaisen alun jälkeen myynti alkaa vetää

Zanifi tekee yleensä magneettimittauksia 5–50 neliökilometrin kokoisilla alueilla. Alue lennetään droonilla läpi noin 50 metrin linjavälein. Lentomatkaa kertyy tyypillisesti 200–3000 kilometriä. ”Meille parhaita ovat pienehköt mittausalueet. Niiden tutkimiseksi asiakkaan ei kannata tilata Etelä-Afrikasta lentokonetta tekemään magneettikentän mittausta”, Saartenoja sanoo.

Drooni-mittauksesta saadun datan analysoivat Radain asiantuntijat Oulussa. Tieto auttaa osaltaan asiakasyritysten malminetsijöitä löytämään potentiaalisia kohteita ja kohdistamaan maastossa tehtäviä tutkimuksia oikeisiin paikkoihin.

Alkuinvestointien jälkeen tarkoitus on, että Zanifi tulee Sambiassa toimeen omillaan ja kasvaa palvelujen myynnistä saatavilla tuloilla. ”Alkuajat olivat myynnissä hiljaisia, mutta nyt puolen vuoden sisällä on alkanut tulla mittauspyyntöjä tihenevään tahtiin.”

Kahden yrittäjän ohella Zanifilla on tällä hetkellä yksi työntekijä. Dronnairin tavoitteena on laajentaa liiketoimintaa Sambiassa myös drooni-koulutuksiin ja saada sertifioidun kouluttajan status. Päänavaus tässä on ollut katastrofinhallinnasta vastaavien viranomaisten kouluttaminen drooneilla tapahtuvaan kuvamallinnukseen.

Droonien hyötyjä kannattaa tuoda esille Afrikassa

Saartenoja haluaa edetä Afrikassa maltilla ja kokeilla eri maiden markkinoita ottamatta liikaa taloudellisia riskejä. Vuosi sitten Dronnair perusti Tansaniaan yrityksen paikallisen yrittäjän kanssa. Liiketoiminnan käynnistämiseen uudessa maassa on haettu Finnpartnershipin liikekumppanuustukea.

Saartenojan mielestä haasteellisinta on saada uudelle yritykselle ja sen toimintamallille uskottavuutta Afrikassa. Dronnairilla on vahvat asiakasreferenssit Euroopasta, mutta Sambiassa on ollut välillä haasteellista vakuuttaa asiakkaat drooni-mittausten hyödyistä.

Haasteena on myös droonien lennätykseen liittyvä lainsäädäntö. Sambiassa on mahdollista saada erikoislupa lennättämiseen ilman näköyhteyttä. Tansaniassa vastaavan luvan hakeminen on käynnissä.

Ari Saartenojan mielestä drooneja voitaisiin hyödyntää Afrikassa malminetsinnän lisäksi muillakin toimialoilla, esimerkiksi maataloudessa. Tansaniassa hänen yrityksensä on käyttänyt droonia torjunta-aineiden levitykseen maissipellolle.

Saartenoja haluaa omalla esimerkillään tehdä tunnetuksi drooni-ratkaisujen mahdollisuuksia eri käyttötarkoituksissa ja muokata päätöksentekijöiden asenteita myönteisemmiksi. ”Teemme itseämme tunnetuksi ja olemme silloin etulinjassa, kun drooneja aletaan käyttää entistä enemmän Afrikassa.”

Kuvat: Dronnair

Jaa sosiaalisessa mediassa