Uutiset

Osallistu Namibia Mining Expo -tapahtumaan elokuussa!

15.06.2023

Finnpartnership, Mining Finland, Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Suomen Namibian-suurlähetystö yhteistyössä Namibian kaivoskamarin kanssa kutsuvat suomalaiset kaivosalan ja tukisektoreiden yritykset Namibia Mining Expo -tapahtumaan 30.–31.8.2023.  

Windhoekissa järjestettävä Namibia Mining Expo tuo yhteen Namibian kaivosalan keskeiset sidosryhmät sekä kansainväliset yritykset. Mining Finland, GTK, Suomen suurlähetystö Windhoekissa ja Finnpartnership tarjoavat tapahtumassa paviljongin suomalaisille yrityksille. Tapahtumaviikon aikana suomalaisille osallistujille järjestetään lisäksi tutustumiskäyntejä valittuihin potentiaalisiin kaivoksiin ja tapaamisia kaivosalan yritysten kanssa maanantaina ja tiistaina 28.–29.8., sekä suurlähetystön järjestämä sidosryhmävastaanotto keskiviikkona 30.8. Varaa siis kalenteristasi koko viikko 35 (28.8.–1.9.), jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn irti vierailusta.

Namibia kuuluu Afrikan johtaviin kaivosalan maihin. Maa vie globaalisti merkittäviä määriä esimerkiksi uraania, kultaa, kuparia, sinkkiä ja korkealuokkaisia timantteja. Vihreän siirtymän ja maailmantalouden pandemian jälkeisen elpymisen myötä useiden kaivannaisten maailmanmarkkinahinnat ovat korkealla, mikä näkyy Namibiassa useina käynnissä olevina malminetsintähankkeina. Namibian maaperässä arvioidaan olevan merkittäviä hyödyntämättömiä esiintymiä myös esimerkiksi kriittisiä mineraaleja kuten akkumineraaleja.

Kriittisten mineraalien tarjonnan varmistaminen on myös EU:lle ydinkysymys. Namibia allekirjoitti EU:n kanssa ensimmäisenä Afrikan valtiona loppuvuodesta 2022 yhteisymmärryspöytäkirjan (MoU) strategisesta kumppanuudesta koskien kriittisten mineraalien arvoketjujen kehittämistä. Kumppanuuden tavoitteena on tukea Namibiaa tulemaan keskeiseksi kriittisten mineraalien tuottajamaaksi sekä kehittää mineraalien prosessointia paikallisesti. EU:n näkökulmasta tavoitteena on myös edesauttaa eurooppalaisia investointeja Namibian kaivosalalle ja varmistaa kriittisten raaka-aineiden monipuolinen ja kestävä tarjonta. Suomalaisille alan toimijoille EU:n ja Namibian strateginen kumppanuus luo mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia. Matka on samalla osa Finnpartnershipin Global Gateway -kampanjaa, jonka myötä pyritään ohjaamaan suomalaistoimijoita mukaan EU:n tukemiin hankkeisiin.

Namibian kaivossektori tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia myös esimerkiksi vesi-, energia-, tieto- ja viestintä- sekä teknologia-alan yrityksille. Suomalaiselle osaamiselle on kysyntää erityisesti liittyen kestäviin ja digitaalisiin kaivosratkaisuihin, mineraalien louhintaan ja käsittelyyn sekä jätevesi- ja vesihuoltoratkaisuihin. Namibia on myös kiinnostunut kehittämään kaivosalan ammattilaisten koulutusta yhteistyössä suomalaisten organisaatioiden kanssa. Voit lukea lisää Namibian kaivossektorista Namibian kaivoskamarin vuosikatsauksesta sekä Suomen suurlähetystön katsauksesta.

Osallistujat huolehtivat itse matka- ja majoitusjärjestelyistään sekä niihin liittyvistä kuluista. Finnpartnershipin liikekumppanuustukea voi hakea matkalle osallistumiseen, jos yrityksellä on pidemmällä tähtäimellä suunnitelmissa etabloituminen Namibian markkinoille. 

Matkasta kiinnostuneiden yritysten tulisi ilmoittaa osallistumisestaan mahdollisimman pian, viimeistään maanantaina 31.7.2023 mennessä.

Jos yrityksesi on kiinnostunut osallistumaan vierailuun tai sinulla on matkaan liittyviä kysymyksiä, ota meihin yhteyttä: julian.blom@finnpartnership.fi, paula.pihlava@finnpartnership.fi ja ville.jokinen@finnpartnership.fi.  

Jaa sosiaalisessa mediassa