Global Gateway – mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

EU:n mobilisoimat miljardi-investoinnit avaavat suomalaisyrityksille uusia liiketoimintanäkymiä kehittyvissä maissa.

Finnpartnership yhteistyössä Team Finland-toimijoiden kanssa tarjoaa suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia päästä osaksi Euroopan unionin tukemia hankkeita ja investointeja kehittyvissä maissa.

Mikä on Global Gateway?

Global Gateway on EU:n vuonna 2021 lanseeraama strategia, jolla se pyrkii tehostamaan yhteistyötään eri toimijoiden kanssa ympäri maailmaa. EU:n toimielinten ja jäsenmaiden muodostama Team Europe tulee vuosina 2021–2027 mobilisoimaan noin €300 miljardia seuraaville aloille: digitaaliala, ilmasto ja energia, liikenne, terveys sekä koulutus ja tutkimus. Strategian tavoitteena on tukea kohdemaiden infrastruktuuria ja tuottaa kestäviä hankkeita, joissa otetaan huomioon kumppanimaiden ja paikallisyhteisöjen tarpeet.

 

Suomalaisyritykset mukaan EU:n tukemiin hankkeisiin

Finnpartnership on avannut tammikuussa 2023 uuden neuvonta- ja rahoituspalvelun, jonka tavoitteena on saatella yhä useampi suomalainen yritys osaksi EU:n hankintoja ja investointeja kehittyvissä maissa. Global Gateway -kampanja on Finnpartnershipin, ulkoministeriön, Suomen Brysselin- sekä kehittyvien maiden suurlähetystöjen ja Business Finlandin yhdessä ajama kampanja, jonka myötä yrityksille rakennetaan räätälöity polku kohti kohdemaissa avautuvia liiketoimintamahdollisuuksia.

Finnpartnershipin tavoitteena on seuraavan kahden vuoden aikana tukea noin 15 suomalaisyritystä niin, että ne pääsisivät osaksi EU:n hankkeita esimerkiksi oman pilotointi- tai referenssihankkeen myötä. Erityisen hyviä verkostoitumispalveluita voidaan tarjota tälle sivulle listattuihin hankkeisiin. Lahjamuotoisen rahoituksen osuus riippuu kohdemaasta ja hakijayrityksen koosta. Kampanjahankkeiden koko on noin 100 000–300 000 euroa.

Finnpartnership kutsuu suomalaisyrityksiä tarttumaan kampanjan tarjoamaan rahoitukseen ja palveluihin. Saa ajankohtainen tieto EU:n tukemista hankkeista osallistumalla digitaalisiin hakemustyöpajoihimme sekä seuraamalla uutiskirjettämme ja nettisivujamme. Löydät kaikki Team Finlandin seulomat ja tukemat hankkeet täältä.

 

Miten uusi palvelu toimii?

  1. Team Finland-verkosto ohjaa tietoa tulevista EU:n hankemahdollisuuksista Finnpartnershipille, joka paketoi tiedot hankkeista mahdollisimman selkeästi yrityksille. Finnpartnership tiedottaa mahdollisuuksista kanaviensa kautta, kuten uutiskirjeessä, kotisivuilla ja hakemustyöpajoissa, sekä yhteistyössä muiden Team Finland-toimijoiden kanssa.
  2. Yritykset tarttuvat mahdollisuuksiin, joissa kohdemaa ja sektori tarjoavat pitkäaikaisia liiketoimintamahdollisuuksia, mutta joissa hanke saattaa kaivata selvitystyötä, referenssiä tai pilottia käynnistyäkseen.
  3. Yritys hakee liikekumppanuustukea kustantaakseen osittain (usein jopa valtaosin) hankkeen ensimmäiset vaiheet.
  4. Myönteisen päätöksen yhteydessä käynnistyy yrityskohtainen räätälöity neuvontaprosessi. Yritys saa tietoa ja tukea, miten hakeutua osaksi EU:n hankintoja ja investointeja esim. osaksi paikallisia tarjouksista kilpailevia konsortioita, alihankkijoiksi tai itse tarjoajiksi. Yritys saa käyttöönsä reittiä selventävän kontaktikartan. Tarvittaessa yritys saa opastusta siihen, miten käytännössä esim. tarjouskilpailuun osallistutaan, ja tarpeen mukaan tarjouskilpailuun liittyvää koulutusta.

 

Kiinnostuitko? Ota meihin yhteyttä

Julian Blom, Global Gateway Project Lead 

julian.blom(at)finnpartnership.fi, puh. 040 531 6537 

 

Tam Nguyen, Regional Coordinator – Asia 

tam.nguyen(at)finnpartnership.fi, mobile: +84(0)766645488