Menestystarinat

Nepalin tee löysi tien Suomeen Finnpartnershipin ständiltä

01.06.2021

Nepalilainen Gorkha Tea Estate sai Finnpartnershipin Matchmaking-palvelun kautta yhteyden suomalaisiin teealan toimijoihin ja toimittaa teetä jo kahdelle asiakkaalle.

Udaya Chapagain on rakentanut kahdessa vuosikymmenessä Nepalin itäosaan menestyvän teeviljelmän ja osuuskunnan, jonka tuotteita on nyt saatavilla myös Suomessa.

Gorkha Tea Estaten markkinoinnista vastaava Urusha Chapagain kertoo, että kaikki sai alkunsa syksyllä 2019 Finnpartnershipin, Suomen suurlähetystön ja paikallisen kauppakamarin järjestämästä Doing Business with Finland -seminaarista Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa.

Tilaisuuden jälkeen Gorkha rekisteröityi Finnpartnershipin Matchmaking-palveluun löytääkseen suomalaisia kumppaneita. Yritykselle luodaan myös julkinen esittelyprofiili Matchmaking-tietokantaan.

Maaliskuussa 2020 Urusha ja hänen vanhempansa Uma ja Udaya Chapagain vierailivat Suomessa ja osallistuivat ruoka- ja ravintola-alojen Gastro-messuille Finnpartnershipin ständillä. Matkan aikana Finnpartnership järjesti muitakin tapaamisia teealan ammattilaisten kanssa.

”Suomessa meillä oli mahdollisuus keskustella teestä kiinnostuneiden ostajien kanssa ja aloittaa kaupankäynti heidän kanssaan. Tapaamiset toivat meille kaksi suomalaista asiakasta, ja siitä lähtien olemme toimittaneet teetä Suomeen säännöllisesti”, Urusha Chapagain sanoo.

Teeviljelmä keskittyy laatuun, ei määrään

Gorkha Tea Estate sijaitsee Sunderpanissa, Fikkalin alueella Ilamin piirikunnassa Itä-Nepalissa. Lähellä sijaitsee Darjeeling, joka on yksi Intian tunnetuimpia teealueita.

Chapagainit aloittivat teepensaiden istutukset vuonna 1995. Paikka on ihanteellinen teen kasvatukseen, sillä se sijaitsee 1700 metriä merenpinnan yläpuolella. Tuotanto aloitettiin vuonna 2009.

”Neitseellisessä maassa kasvavat nuoret pensaat tuottavat laadukasta mustaa, vihreää ja valkoista teetä. Tuotteilla on useita kansainvälisiä orgaanisia sertifikaatteja.”

Gorkha Tea Estate on osuuskunta, jonka viljelmistä 40 hehtaaria kuuluu Chapagainin perheelle ja loput 150 hehtaaria 280 muulle viljelijälle.

”Vuosituotantomme on noin 70 tonnia teetä. Nepalilaisen mittapuun mukaan olemme keskisuuri tuottaja. Keskitymme määrän sijasta laatuun. Kannustamme viljelijöitä tuottamaan korkealaatuisia teenlehtiä antamalla heille tuotteista parhaan mahdollisen hinnan”, Chapagain sanoo.

Lisätuloja paikallisille viljelijöille

Viime vuosina Gorkha Tea Estate on pyrkinyt parantamaan viljelijäperheiden tuloja antamalla heille 50 lehmää ja 80 karjasuojaa.

”Maidosta valmistetuista tuotteista perheet saavat lisätuloja. Lantaa voidaan puolestaan käyttää lannoitteena teeviljelmillä.”

Viime vuosina käyttöön on otettu myös 125 pientä biokaasun tuotantolaitosta. Samalla on annettu koulutusta kompostoinnista ja biokaasun tuottamisesta.

”Kaasua voidaan hyödyntää ruuanlaitossa, jolloin perheiden ei tarvitse hankkia nestekaasupulloja. Myös polttopuun käyttö vähenee, mikä auttaa hillitsemään metsäkatoa.” Lisäksi biokaasun liete voidaan hyödyntää tilalla lannoitteena.

Lisätuloja alueen asukkaille haetaan myös kehittämällä viljelyn rinnalle matkailupalveluja, joissa perheet tarjoavat kotimajoitusta teealueilla vieraileville matkailijoille.

Kaksi asiakasta Suomesta

Gorkha Tea Estate vie teetä muun muassa Saksaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Suomessa on tällä hetkellä kaksi asiakasta.

Gorkhan asiakkaisiin kuuluu teekauppa TakeT, jolla on verkkokaupan ohella myymälät Jyväskylässä ja Tampereella. Yrittäjä Anu Tummavuori kertoo, että liikesuhde alkoi Finnpartnershipin yhteydenotosta.

”Innostuimme heti mahdollisuudesta saada käsityönä tehtyä nepalilaista teetä pienemmältä toimijalta, jossa viljelijät saavat työstään kunnon korvauksen. Olimme etsimässä hyvälaatuisia tuotteita Nepalista, joten kaikki osui kohdalleen”, Tummavuori sanoo.

Gorkha lähetti Suomeen ison määrän näyte-eriä, joista TakeT valitsi haluamansa. Tummavuoren mukaan teet myytiin loppuun nopeasti.

”Asiakkailta olemme saaneet palautetta, että Gorkhan tee on parasta, mitä he ovat ikinä juoneet. Yritimme jo syksyllä tilata Nepalista lisää teetä, mutta myytävää ei enää ollut. Meillä on nyt tämän vuoden sadosta jo tilaus sisällä.”

Myös teekauppa TeeMaan yrittäjä Xinyuan Sui sai tietää Gorkhan teetuotteista Finnpartnershipin välityksellä. Yritys myy Helsingissä sijaitsevassa myymälässään ja verkkokaupassa Gorkhan mustaa ja valkoista teetä.

”Olemme saaneet teestä myönteistä palautetta ja päättäneet tilata sitä myös tänä vuonna. On aina mukavaa tehdä yhteistyötä suoraan teeviljelmän kanssa. Näin tiedämme, miten teetä kasvatetaan”, Xinyuan Sui toteaa.

Urusha Chapagain sanoo, että Finnpartnershipin palvelu on auttanut vahvistamaan liiketoimintaa löytämällä uusia asiakkaita ja tarjoamalla yhteistyöhön hyvän alustan.

”Haluamme saada tulevaisuudessa Suomesta lisää asiakkaita eri teelaaduillemme. Ja jos suinkin mahdollista, aiomme kutsua suomalaisia asiakkaitamme tutustumaan teeviljelmiin, tuotantoon ja matkailumahdollisuuksiin.”

Löydät Gorkha Tea Estaten Matchmaking-profiilin tämän linkin kautta.

Jutun kuva: Gorkha Tea Estate

Jaa sosiaalisessa mediassa