Uutiset

Lisätukea liiketoimintaan Ukrainassa

02.02.2023

Kehitysyhteistyövaroista toteutetun Finnpartnership-liikekumppanuusohjelman ehdot muuttuivat vuoden 2023 alussa Ukrainan osalta. Muutoksen myötä tuki Ukrainaan kohdistuvissa hankkeissa voi kattaa 85 prosenttia hankkeen kokonaiskuluista. Aiemmin vastaava tuki oli 50 prosenttia suuryrityksille ja 70 prosenttia pienille ja keskisuurille yrityksille. Muutos koskee tänä vuonna jätettäviä hakemuksia, hakijan koosta riippumatta.

Tavoitteena on lisätä tukea Ukrainaan sekä sodan keskellä että valmistautumisessa jälleenrakennukseen. Finnpartnership on yksi keino suomalaisten ja ukrainalaisten toimijoiden yhteistyön vahvistamiseen.

”Suomessa on paljon osaamista, jolle on Ukrainassa kysyntää. Tämä uudistus lisää tukea niille suomalaisyrityksille, jotka lähtevät rakentamaan uusia kumppanuuksia Ukrainassa’’, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman hyökkäyssodan jälkeen Suomen tukea Ukrainaan on sekä lisätty että sopeutettu niin, että se vastaa akuuttiin hätään ja vahvistaa yhteiskuntaa sodan keskellä. Samalla valmistaudutaan Ukrainan jälleenrakennukseen.

Siemenrahaa vastuulliseen ja kestävään liiketoimintaan

Finnpartnership tarjoaa liiketoimintaan liittyvää neuvontaa, valmisteluun liittyvää rahoitusta sekä kontakteja, joiden avulla kestävä liiketoiminta kehittyvissä maissa saadaan käyntiin. Liikekumppanuustuki on tarkoitettu siemenrahaksi kaupalliselta rahoituspohjalta toteutuvaan liiketoimintaan, jolla on myönteisiä kehitysvaikutuksia hankkeen kohdemaassa. Viimeisten viiden vuoden aikana tukea on myönnetty kolmelle Ukrainaan kohdistuvalle hankkeelle.

Tukea voi saada esimerkiksi kumppanin etsimiseen, toiminnan suunnitteluun ja työntekijöiden koulutukseen. Tukea voi käyttää myös olemassa olevan liiketoiminnan vahvistamiseen tai jatkohankkeisiin sekä pilotointiin.

Finnpartnershipin tarjoamat palvelut ovat maksuttomia ja ne on tarkoitettu yritysten, kansalaisjärjestöjen, oppilaitosten ja muiden toimijoiden käyttöön. Liikekumppanuustukea voi hakea ympärivuotisesti.

Uutinen on julkaistu alun perin Ulkoministeriön sivuilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa