Menestystarinat

Finpack pyörittää pakkausbisnestä Ulaanbaatarissa Mongoliassa

12.10.2023
Joachim Jankes

Doing Business with Finland -seminaarin yhteydessä Ulaanbaatarissa, Mongoliassa Finnpartnership pääsi tutustumaan sen vuosina 2009–2014 tukemaan hankkeeseen: Finpackin tuotantolaitokseen, jossa valmistetaan paperi- ja kartonkipakkauksia muun muassa elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Finpack on kokonaan suomalaisomistuksessa oleva yritys ja toiminut Mongoliassa vuodesta 2001 saakka. Yritys työllistää 70 ihmistä, joista suurin osa on naisia, ja pyrkii parhaillaan palkkaamaan lisää työntekijöitä. Kokonaisuudessaan Finpackin investointien koko Mongoliassa on noin 2 miljoonaa euroa.

Finpackin toimitusjohtaja on Tsaschimeg Batbaatar ja tehtaan johtaja suomalainen Joachim Jankes, joka vastaa tuotannosta ja sen kehittämisestä sekä tuotekehityksestä. Jankes mainitsee tämän hetken suurimmaksi haasteeksi työvoiman löytämisen ja pitämisen yrityksessä. Mongoliassa vain harvoilla on osaamista teollisesta tuotannosta ja Finpack kouluttaakin kaikki työntekijänsä. Toimialaan liittyvät asiat, kuten koneiden käyttö, materiaalien ominaisuudet, työstötekniikat ja pakkausten valmistaminen aina suunnittelusta ja muottien valmistuksesta valmiiksi tuotteeksi täytyy kouluttaa jokaiselle työntekijälle alusta asti. Juuri koulutuksessa Jankes nostaa esiin Finnpartnershipin tuen ison merkityksen.

”Täällä ei ole mitään ja kaikki on pitänyt tehdä alusta asti”, Jankes kertoo sanoen tämän olevan huonoin sekä parhain asia. ”Toisaalta tällainen asema tuo vapautta ja mahdollisuuden olla toimialalla ensimmäisenä luomassa toimintakulttuuria, käytäntöjä ja alan standardeja. Toisaalta toiminta on vaikeaa, koska tuotannon ympärille tarvittava arvoketju puuttuu.” Jankesin mukaan uuden bisneksen käynnistäminen ja tuotantolaitoksen perustaminen kehittyvään maahan on ollut ”vuosikymmenien vuoristorata niin käytännön kuin tunteidenkin tasolla.” Jankes itse on kotiutunut Mongoliaan perheen perustamisen myötä.  

Tuotantolaitoksessa noin 80 % työtekijöistä on naisia. Purensuren ollut Finpackilla 5 vuotta.

Tyypillistä kehittyvillä markkinoilla toimimisessa on se, että asiat kehittyvät hitaasti ja toisaalta yhtäkkiä asioita tapahtuu hyvin nopeasti. Yrityksen perustaminen kehittyville markkinoille ei Jankesin mukaan ole aivan jokaiselle toimijalle paras ja tuskin kenellekään se helpoin vaihtoehto. Juuri tällainen toiminta on kuitenkin sitä, mitä Finnpartnershipin liikekumppanuudella tavoitellaan: pysyvien ihmisarvoisten työpaikkojen luominen kehittyviin maihin. Finnpartnership iloitsee ja onnittelee Finpackia sen luomasta liiketoiminnasta, mikä on malliesimerkki siitä, miten kehitysyhteistyövaroin generoidaan yksityisiä investointeja ja luodaan kestävää kasvua kehittyvissä maissa.   

Jaa sosiaalisessa mediassa