Uutiset

FinnBiz Week 2023 – Kiertotalous tekee tuloaan Sambiassa

06.03.2023

Helmikuun 23. järjestetty FinnBiz Weekin pääjärjestäjinä toimivat Suomen suurlähetystö Lusakassa ja AGS-ohjelma (Accelerated Growth for MSMEs in Zambia) yhteistyössä Finnpartnershipin kanssa. Vuosittainen tilaisuus järjestettiin jo viidettä kertaa ja sillä oli noin 180 osallistujaa, joista kymmenen oli suomalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia.

Pk-sektorilla on keskeinen rooli Sambian taloudessa, jossa se muodostaa yli 90% yrityskentästä. Sektorin kriittinen rooli tunnistetaan ja sen kehittämistä varten Sambiassa perustettiin syksyllä 2021 pk-yritysten kehitysministeriö. Tämän vuoden FinnBiz Week -tapahtuman puhujiin lukeutui myös Elias Mubanga, pk-yritysten kehitysministeri, joka muun muassa nosti esille pk-yritysten kriittisen roolin uusien työpaikkojen luomisessa.  

FinnBiz Weekin pääpainopiste oli kiertotaloudessa ja tilaisuudessa lanseerattiin hiljattain valmistunut AGS-ohjelman markkinatutkimus, jossa esitellään markkinatarpeita ja liiketoimintamahdollisuuksia perustuen todennettuihin jäte- ja materiaalivirtoihin. Myös tilaisuuden paneelikeskustelu keskittyi kiertotalouteen ja siinä asiantuntijat pureutuivat laajempaan kenttään sekä eri sidosryhmien rooleihin tukeakseen uuden alan kehitystä.  

Virallisemman osion jälkeen tilaisuudessa oli varattu yli kaksi tuntia osallistujien välisille tapaamisille. Sambialaistoimijoiden puolelta oli vahvaa kiinnostusta tarttua mahdollisuuteen kahdenvälisille keskusteluille suomalaisyritysten ja tutkimuslaitosten kanssa ja matchmaking-osion aikana suomalaistoimijoilla oli alati keskusteluja käynnissä. Jopa ne suomalaistoimijat, joilla entuudestaan oli kokemusta Sambian markkinoista sisältäen useampia matkoja maahan, onnistuivat löytämään uusia relevantteja sidosryhmäläisiä ja mahdollisia kumppaneita, joiden kanssa jatkaa keskusteluja koskien konkreettista yhteistyötä ja strategisia kumppanuuksia.

Finnpartnership haluaa kiittää pääjärjestäjiä, Suomen suurlähetystöä Lusakassa ja AGS-ohjelmaa upeasta tapahtumasta. Kuten aina, iso hatunnosto kaikille suomalaistoimijoille, jotka ennakkoluulottomasti kartoittavat markkinamahdollisuuksia, menestyksellä toteuttavat hankkeita sekä harjoittavat liiketoimintaa toisella puolella maailmaa!

Jaa sosiaalisessa mediassa