Menestystarinat

Aurinkovoima tarjoaa kohtuuhintaista sähköä ja kestävän kasvun Somalimaassa

09.08.2022
SolarLandAfrican perustajat Leila Omar ja Mika Häikiö

SolarLandAfrica on Finnpartnershipin tuella rakentanut Somalimaassa aurinkosähkön pienoisverkon Lafaruugin kylään sekä Deera Mall-ostoskeskukseen pääkaupunkiin Hargeisaan. Aurinkosähkö mahdollistaa edullisemmat sähkökustannukset niin suurille yrityksille, pienyrittäjille kuin kotitalouksillekin.

Sähkön hinta on Somalimaassa yksi maailman korkeimmista, ja verkkosähkön hinta on noussut viime aikoina entisestään. Sähkökatkokset ovat yleisiä, ja erityisesti maaseutukylissä sähköä on usein saatavilla vain muutama tunti päivässä.

Vuonna 2013 perustettu SolarLandAfrica toimii aurinkosähkön rakennuttajana ja palveluntarjoajana Somalimaassa, ja se tarjoaa sähköä kotitalouksille, yrityksille, maanviljelijöille ja teollisuuslaitoksille. Somalimaan kaltaisessa maassa aurinkovoiman käyttö on luonnollinen seuraava askel luotettavan ja ympäristöystävällisen energian tarjoamisessa kuluttajille.

Yrittäjille tukea hankalina aikoina

Hargeisalainen ravintolayrittäjä Said M. Jama pitää Deera Mall-ostoskeskuksessa kahvilaa, joka on erityisesti Somalimaan diasporan ja ulkomaalaisten vierailijoiden suosiossa. SolarLandAfricalla on ostoskeskuksen katolla aurinkopaneeli, josta tulee lähes kaikki suuren kahvilan käyttämästä sähköstä. Sähkön hinta on pudonnut paneelien myötä lähes puoleen.

”Oli onni, että saimme sähköjärjestelmän juuri ennen koronapandemian alkua. Koronan aikana liiketoimintamme kärsi, mutta sähkön hinnan laskettua olen saanut pidettyä kaikki 20 työntekijääni palkkalistoilla.”, Jama kertoo. ”Nyt vaikuttaa peräti siltä, että voin palkata lisää työntekijöitä ja laajentaa toimintaa.”

Said M. Jama on tyytyväinen saamaansa palveluun. ”Insinöörinä ja yrittäjänä ymmärrän tämän järjestelmän toiminnan hyvin. Se vaatii vähän huoltoa, ja etäohjauksen ansiosta se on hyvin helppokäyttöinen.”

Kylän sähköistämisellä merkittäviä vaikutuksia yrityksiin ja kotitalouksiin

Lafaruugin kylä sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta. Kylään valmistui viime syksynä SolarLandAfrican aurinkovoimala ja mikrosähköverkko. Finnpartnershipin tukeman hankkeen myötä kylän n. 160 kotitaloudesta lähes kaikki ovat ympärivuorokautisen sähkön piirissä.

Pienillä marginaaleilla toimiville yrittäjille sähköverkosta on ollut merkittävää hyötyä. ”Ennen meillä oli pelkästään kolme tuntia sähköä päivässä. Nyt voin myydä uudenlaisia tuotteita, kuten tuoretta hedelmämehua, ja tavoitteenani on laajentaa kauppaa.”, kertoo sekatavarakauppaa pitävä Faatumo Abdi Mataan.

Naiskauppiaille myös kotitaloustöiden helpottuminen on ollut tervetullutta. ”Minulla on nyt kotona pyykkikone, se helpottaa arkeani. Myös jääkaapin ostaminen kauppaan on auttanut siinä, että voin keskittyä paremmin yritykseeni”, toteaa kauppias Sayneb Daahir Hasan.

Apteekkia ja ruokakojua pitävä Saad Muuse Ibraahim sanoo, että hän on hankkinut kahden pakastimen ja jääkaapin lisäksi jäätelökoneen ja kahvinkeittimen. ”Olen saanut näistä tuotteista lisätuloja. Lisäksi lapsillani on nyt turvallisempi olo, sillä kylä on valaistu ja sähköjohdot ovat turvallisemmat.”

Nimo Ahmed Faarah pitää kylässä kioskia, ja hänellä ei ollut sähköä ennen aurinkosähköverkkoa. ”Ennen käytin kaasulamppua, ja kaasu loppui nopeasti. Nyt voin pitää kioskia myöhempään auki. Saan myös lisätuloja lataamalla asiakkaitteni puhelimia.”

Koulutus ja paikallisyhteisön tuki ovat tärkeitä matkalla menestykseen

SolarLandAfrica on työllistänyt hankkeen eri vaiheissa n. 50 ihmistä, joista 11 on yrityksen omia työntekijöitä. Lafaruugin kylän jälkeen yritys on rakentanut sähkön mikroverkkoja viiteen muuhunkin kylään, sekä lukuisille yritys- ja kotitalousasiakkaille Hargeisan kaupungissa.

”Finnpartnershipin tuki mahdollisti meille muun muassa mikrosähköverkon tuotteistamisen. Tavoitteenamme on työllistää ja kouluttaa lisää työntekijöitä lähiaikoina. Verkoille on nyt niin paljon kysyntää, että meillä on paljon asiakkaita ja kokonaisia kyliä jonossa”, kertovat SolarLandAfrican perustajat Leila Omar ja Mika Häikiö.

Työntekijöiden osaamistason nostaminen on ollut SolarLandAfricalle tärkeää. Sähköinsinööri Abdirisak Ali Yusuf on työskennellyt SolarLandAfrican palveluksessa reilun vuoden aluksi harjoittelijana ja nyt oppisopimuksella. ”Olen oppinut paljon aurinkosähköjärjestelmistä ja aion jatkaa yrityksen palveluksessa. Tämä on hyvä paikka olla töissä”, Yusuf toteaa.

Aden Mohammed Abdillahi toimii SolarLandAfrican huoltotyöntekijänä Lafaruugin kylässä. Hän on myös entinen kylän päällikkö ja istuu paikallisessa kyläneuvostossa. ”Hankkeesta on ollut kylässämme paljon hyötyä. Ennen ihmiset kompastelivat pimeässä ja pihoihin saattoi tulla villieläimiä. Minusta on myös hyvä, että paikalliset päättäjät on otettu aktiivisesti keskusteluihin mukaan”, Abdillahi sanoo.

Abdillahi tiivistää aurinkosähkön edun Lafaruugin kylälle tyhjentävästi: ”Ennen me olimme pimeässä, nyt kylämme kylpee valossa.”

Jaa sosiaalisessa mediassa