Menestystarinat

Teknologiayritys hakee kasvuunsa vauhtia Vietnamista

22.06.2021
CubiCasa

Suomalainen CubiCasa pystyi myös pandemian aikana palkkaamaan lisää työntekijöitä ja kouluttamaan heitä Vietnamissa toteuttamalla osan suunnittelusta koulutuksesta etäyhteydellä. Finnpartnershipin tuki vauhditti maahan etabloitumista.

Kiinteistöalalle ohjelmistoja ja digitaalisia palveluja tarjoava CubiCasa teetti useita vuosia osan työstä freelance-työntekijöillä Vietnamissa. Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin vahvistua ajatus, että kasvavan liiketoiminnan vakiinnuttamiseksi oululaisen yrityksen kannattaisi perustaa maahan tytäryhtiö.

”Aloimme miettiä etabloitumista, jotta voimme tarjota kokoaikaisen työsuhteen freelancereille ja siihen liittyvät edut. Myös yritys hyötyy, kun vakituisen henkilöstön ansiosta voimme varmistaa Vietnamissa tasaisen tuotannon”, CubiCasan tuotantopäällikkö Nguyen Ho Van Anh perustelee.

Tytäryhtiön pääpaikka on Ho Chi Minh Cityssä. Siellä sijaitsee myös uusi tekninen tiimi, joka vastaa ohjelmistokehityksestä. Yrityksen toinen toimipaikka sijaitsee Huessa Keski-Vietnamissa. Siellä työskentelee osa tuotannollisesta henkilökunnasta.

Vietnamissa jo runsaat 300 työntekijää

Tytäryhtiön perustamiseen ja liiketoiminnan käynnistämiseen liittyviin valmisteluihin CubiCasa sai Finnpartnership-liikekumppanuustukea. Tukea yritys on saanut myös vietnamilaisen henkilöstön koulutukseen.

”Finnpartnershipin ansiosta meillä on ollut mahdollista toteuttaa Vietnamin hanke nopeammin ja suuremmassa mittakaavassa kuin jos olisimme joutuneet tekemään kaiken omilla resursseillamme”, Nguyen Ho Van Anh sanoo.

Tytäryhtiön vaatimat paperityöt veivät odotettua pidempään, mutta uusien työntekijöiden rekrytoinnit ovat lähteneet vauhdilla liikkeelle. Keväällä 2021 CubiCasan palveluksessa oli jo runsaat 300 työntekijää Vietnamissa.

Työntekijöiden löytämisessä CubiCasa on käyttänyt apuna paikallista rekrytointiyritystä, mutta tuotantoon yritys hakee nyt ihmisiä suoraan. ”Kokoaikaisten työntekijöiden palkkaaminen on helpompaa ja tehokkaampaa, kun olemme itse paikan päällä.”

Yli puolet Vietnamin tuotantotiimin henkilöstöstä naisia tai alhaisen tulotason alueilta

Monet CubiCasan palkkaamista työntekijöistä tekivät aiemmin yritykselle töitä freelancerina. Yli puolet Vietnamissa sijaitsevan tuotantotiimin henkilöstöstä on naisia tai alhaisen tulotason alueilta.

Nguyen Ho Van Anh kertoo, että rekrytoinneissa etusijan saavat työttömät naiset ja alemmista tuloryhmistä tulevat työnhakijat. ”Pyrimme luomaan työpaikkoja matalan tulotason väestöryhmissä. Säännöllinen palkka auttaa perheitä nostamaan elintasoaan.”

”Vietnamissa naiset joutuvat usein tinkimään työurastaan perheen takia. Me voimme tarjota heille varsin joustavan työn, sillä kannettavan tietokoneen ja nettiyhteyden avulla töitä voi tehdä kotonakin.”

Tietoteknisten taitojen lisäksi työntekijät oppivat myös muita työelämässä tarvittavia asioita, kuten tiimityön, viestinnän, taloudellisen suunnittelun ja tavoitteiden asettamisen merkitystä. ”Tästä on hyötyä heille myöhemminkin työuralla”, Nguyen Ho Van Anh huomauttaa.

Vietnamiin perustettuun tekniseen tiimiin työntekijöiden löytäminen ei ole ollut kuitenkaan helppoa. Tietotekniikan osaamisen ohella työssä tarvitaan myös hyvää englannin kielen taitoa, jotta pystyy pitämään tiivistä yhteyttä emoyhtiöön Suomessa. ”Hakijoita, joilla on osaaminen molemmista, voi olla haastavaa löytää Vietnamista.”

Poikkeusoloissakin toiminta saatiin jatkumaan

Koronapandemia hidasti jonkin verran Cubicasan liiketoiminnan laajentamista Vietnamissa, mutta varsin pian yritys löysi uusia keinoja toimia myös poikkeuksellisissa oloissa.

Nguyen Ho Van Anhin mukaan joustavat työskentelytavat ovat nousseet arvoon arvaamattomaan pandemian aikana. Vietnamissa asetetut tiukat liikkumisrajoitukset estivät työntekijöiden tulon toimistolle, mutta etäyhteyksien ansiosta he pystyivät jatkamaan työskentelyä kotona.

Myös uusien työntekijöiden koulutus on onnistunut etänä ja etäyhteydellä tehtyyn koulutukseen liittyviä kustannuksia voitiin myös sisällyttää liikekumppanuustukihankkeen budjettiin.

”Aiemmin koulutukset suunniteltiin tehtäväksi kasvokkain, mutta korona-aikana siirryimme kokonaan etäkoulutukseen, jossa kouluttaja on Suomessa. Se on vaatinut koulutusmenetelmien kehittämistä ja koulutusmateriaalin lisäämistä sähköisessä muodossa.”

Kuva: CubiCasa

Jaa sosiaalisessa mediassa