Menestystarinat

IWA löysi koodaripulaan avun Thaimaasta

31.08.2018

Suomalaisen ohjelmistoyhtiö IWAn henkilöstöstä puolet tekee töitä Thaimaassa. Ilman Finnpartnershipiä paikallisille koodareille työtä tarjoava tytäryhtiö olisi jäänyt perustamatta.

 Internet- ja mobiilipalveluja kehittävä IWA on törmännyt Suomessa samaan ongelmaan kuin moni muukin it-alan kasvuyritys. Tietokoneohjelmistoja koodaavista osaajista on kova pula.

IWA on ratkaissut ongelman perustamalla Thaimaahan tytäryhtiön, jossa työskentelee lähes 20 paikallista koodaria suomalaisen työnjohdon alaisuudessa.

IWAn teknologiajohtaja ja perustajiin kuuluva Jussi Virtanen sanoo, että yrityksen verkostojen kautta ensimmäinen kontakti Thaimaahan syntyi vuonna 2010. Maan koillisosasta Khon Kaenista löytyi yritys, joka vaikutti potentiaaliselta kumppanilta. Tarkempi tutustuminen paikan päällä johti yhteistyön aloittamiseen.

”Saimme Finnpartnershipiltä liikekumppanuustukea kumppanien identifiointiin ja löydetyn kumppanin tarkempaan arviointiin Thaimaassa”, Virtanen sanoo.

 

Oma tytäryhtiö paras vaihtoehto

IWA tilasi muutaman vuoden koodausta thaimaalaiselta alihankkijalta. Yhteistyön sujuvuudessa oli kuitenkin toivomisen varaa. Vähitellen vahvistui ajatus, että toiminnan parantamiseksi ja kustannusten säästämiseksi suomalaisyrityksen kannattaa perustaa Thaimaahan oma tytäryhtiö.

”Ohjelmisto-osaamista kumppanilta kyllä löytyi, mutta erot yrityskulttuurissa ja toimintatavoissa olivat isot. Tällä alalla on esimerkiksi välttämätöntä, että hätätilanteissa viesteihin on vastattava heti, jotta asiakkaan ongelmaan saadaan nopea ratkaisu”, Virtanen toteaa.

Myös tytäryhtiön perustamiseen liittyvien asioiden selvittämiseen IWA sai Finnpartnershipin tukea.

”Ilman Finnpartnershipiä emme olisi pystyneet perustamaan tytäryhtiötä, sillä toimintaansa aloittavalla yrityksellä ei olisi ollut laittaa kymmeniä tuhansia euroja konsulttien ja lakimiesten palkkioihin”, Virtanen sanoo.

 

Puskaradio toimi rekrytoinneissa

Jussi Virtanen asui yrityksen perustamisen aikaan Thaimaassa ja hoiti järjestelyjä yhdessä paikalta palkatun assistentin kanssa.

Etabloitumisessa iso apu oli pääsy Thaimaan valtion innovaatio-ohjelmaan, jolla kannustetaan teknologiayhtiöiden asettumista maahan. Ohjelmaan kuuluvissa yrityksissä sallitaan muun muassa ulkomainen enemmistöomistus, mikä ei ole muuten sallittua eurooppalaiselle yritykselle.

”Lisäksi ulkomaalaisten työntekijöiden työlupa-asiat ovat hoituneet sujuvasti.”

IWA joutui aloittamaan tiimin kokoamisen tyhjältä pöydältä. Puskaradion kautta onnistuttiin kuitenkin rekrytoimaan pari hyvää tyyppiä, jotka taas osasivat antaa vinkkejä vanhoista opiskelukavereista tai kollegoista.

”Aktiivista rekrytointia meidän ei ole tarvinnut tehdä”, Virtanen sanoo.

 

Yrityskulttuurin erot suurin haaste

Virtanen on tyytyväinen päätökseen lähteä Thaimaahan. Pienen vaivannäön jälkeen IWA on löytänyt tiimiinsä hyvät työntekijät, jotka ovat kohentaneet jatkuvasti perusvalmiuksiaan, esimerkiksi englanninkielen osaamistaan.

”Nämä taidot parantavat merkittävästi heidän uramahdollisuuksiaan tulevaisuudessa”, Virtanen sanoo.

IWA myös järjestää säännöllisesti vähintään kahdelle paikallisen yliopiston opiskelijalle harjoittelupaikkoja, joilla syvennetään yhteistyötä yliopistojen kanssa.

”Harjoittelupaikkojen lisäksi järjestämme luentoja ja työpajoja parantaaksenne paikallista koulutustasoa.”

Suurimmaksi haasteeksi Virtanen nimeää erot yrityskulttuurissa. Suomalaisissa it-yrityksissä hierarkiaa ei juuri tunneta, kun taas Thaimaassa esimiehiä ja vanhempia kollegoita totellaan vähän liiankin kuuliaisesti.

”Haluamme antaa työntekijöille vapautta, mutta se vaatii vastavuoroisesti vastuun ottamista ja oma-aloitteisuutta.”

Virtanen sanoo, että koodaamista voi tehdä missä päin maailmaa tahansa. Ainoastaan aikaerot vaativat hieman järjestelyjä. Ero Suomen ja Thaimaan välillä on 4–5 tuntia vuodenajasta riippuen.

”Yhteydenpito Thaimaahan on hoidettava käytännössä ennen lounasta Suomen aikaa.”

Tosin aikaerosta on myös hyötyä, sillä Thaimaan toimistossa on ennätetty usein ratkoa kiireisen projektin ongelmat, kun Suomessa asiakas vasta availee koneita.

 

Seuraavaksi tähtäin Vietnamissa

IWAn keskeistä asiakaskuntaa ovat kiinteistö- ja rakennusalat. Yritys kehittää muun muassa työkaluja rakennusten ja asuinalueiden ympäristövaikutusten arviointiin. Suomen ohella asiakkaita on Persianlahden alueella.

Ohjelmistobisnes on kovassa kasvussa. Virtanen odottaa, että IWAn liikevaihto nousee tänä vuonna 2,8 miljoonaan euroon vuoden 2017 kahdesta miljoonasta.

Yritys aikookin palkata lisää työntekijöitä Thaimaassa. Virtasen mukaan rekrytointi on edelleen haasteellista, mutta verkkoja on viritelty muun muassa koodareita kouluttaviin korkeakouluihin.

Thaimaan hyvistä kokemuksista rohkaistuneena IWA miettii seuraavaksi toimintansa laajentamista Vietnamiin. Virtasen mukaan tavoitteena on ohjelmistokehitystä tekevän tytäryhtiön perustaminen.

”Tarkoitus on hakea jälleen Finnpartnershipin liikekumppanuustukea, jolla voimme kattaa osan etabloitumisen valmistelusta syntyvistä kuluista.”

Jaa sosiaalisessa mediassa