Uutiset

Finnpartnership mukana Team Finland -vierailulla Keniassa

06.02.2023
© Office of the President of the Republic of Kenya

Elinkeinoministeri Mika Lintilän johtama Suomen valtuuskunta vieraili Keniassa 2.–3.2.2023. Delegaation mukana oli 10 suomalaisyritystä ja heidät otti vastaan Suomen Kenian suurlähettiläs Pirkka Tapiola. Vierailua edelsi vastaava matka Tansaniaan 31.1.–1.2. Vierailujen tavoitteena oli tarjota suomalaisille yrityksille mahdollisuus kehittää liikekumppanuuksia ja -suhteita Tansanian ja Kenian yritysten sekä viranomaisten kanssa sekä edistää Suomen ja näiden kahden maan välisiä suhteita.

Kenian vierailu alkoi torstaiaamuna 2.2. pidetyllä liiketapaamisella, jossa valtuuskunta tapasi paikallisten yritysten edustajia sekä muita Keniassa toimivia organisaatioita kuten Finnpartnershipin, jota edusti Afrikan aluekoordinaattori Elizabeth Okunda.

Osana vierailua valtuuskunta tapasi paikallisia organisaatioita niiden toimitiloissa. Lisäksi suurlähetystössä järjestettiin kokous valtuuskuntaan kuuluneiden koulutusalan järjestöjen ja paikallisten toimijoiden kanssa. Keskustelun aiheina olivat muun muassa hankkeet, joilla pyritään kehittämään ammattikoulutusta Keniassa. Kokouksen puheenjohtajana toimi Matts Weulander, Suomen Kenian suurlähetystön erityisasiantuntija. Istunnossa olivat edustettuina muun muassa Edu Excellence, Laurea-yliopisto, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Omnia Education Partnerships, Business Finland, Team Europe, GIZ, KfW ja Finnpartnership.

Vierailun aikana ministeri Lintilä ja hänen tiiminsä tapasivat Kenya Private Sector Alliancen (KEPSA) toimitusjohtajan Caroline Kariukin sekä ulkoministeriön, opetusministeriön, tieto- ja viestintätekniikkaministeriön, ympäristöministeriön ja valtiovarainministeriön päälliköitä sekä CBK:n pääjohtajan. He tapasivat myös Kenian tasavallan presidentin William Ruton. Tapaamisen aikana presidentti totesi, että Kenialla ja Suomella on useita yhteistyömahdollisuuksia sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Suomi pyrkii kasvattamaan kauppaa ja lisäämään yhteisiä hankkeita Kenian kanssa erityisesti tieto- ja viestintätekniikan, koulutuksen, teknologian ja kestävän infrastruktuurin aloilla. Osana kansallista Afrikka-strategiaa Suomen tavoitteena on kaksinkertaistaa Afrikan maiden kanssa käytävä kauppa vuoteen 2030 mennessä.

“Suomi on EU:n jäsen ja EU panostaa tällä hetkellä paljon sen ja Kenian välisen kumppanuuden vahvistamiseen. Global Gateway -strategian kautta EU mobilisoi huomattavia investointeja Afrikkaan ja tuo yhteen yksityisen sektorin, rahoituksen ja kehitysyhtiöiden rahoitusvälineet”, Mika Lintilä sanoi. “Kaupan lisääminen ja kestävä talouskasvu on yhteinen tavoitteemme”, hän lisäsi. EU:n ja Kenian tuleva yritysfoorumi on esimerkki toiminnasta, jolla pyritään lisäämään taloudellista yhteistyötä.

Jaa sosiaalisessa mediassa