Uutiset

Ukrainan elinkeinoelämän edustaja Svetlana Kutseva tapasi yrityksiä ja yhteistyökumppaneita Helsingissä

15.10.2024
Svetlana Kutseva ULIE

Ukrainian League of Industrialists and Entrepreneurs (ULIE) on Ukrainan vastine suomalaiselle Elinkeinoelämän Keskusliitolle. ULIEn kansainvälisten asioiden vastaava, Vice President Svetlana Kutseva vietti lokakuussa viikon Helsingissä Finnpartnershipin vieraana tavaten Ukrainan jälleenrakennuksen kannalta tärkeitä tahoja sekä paljon yrityksiä.

Kutsevan vierailu oli ajoitettu niin, että hän pääsi tapaamaan rakennusalan yrityksiä Finnbuild-messuilla. Moni suomalaisyrityksistä sai jo paikan päällä tärkeitä käytännön neuvoja. ”Lainsäädäntö, kilpailutusprosesseihin liittyvät käytännöt ja oikeiden kumppaneiden löytäminen ovat asioita, joissa ULIE voi auttaa. Tavoitteenamme on toimia yhden luukun periaatteella, jotta kaikki vastaukset löytyisivät sujuvasti samasta paikasta”, Kutseva sanoo.

Sanomatalossa 10.10. järjestetyssä Kasvua Ukrainasta -tilaisuudessa Kutsevan puheenvuoro avasi yleisölle Ukrainan arkipäivää ja sitä, millaisia palveluita ULIE tarjoaa suomalaisyrityksille. Hänen pääviestinsä oli se, että yritysten edustajien on tultava paikan päälle Ukrainaan solmimaan suhteita – ukrainalaiset yrittäjät eivät tällä hetkellä juuri vieraile kansainvälisissä tilaisuuksissa.

”Helsinki ja suomalaiset tekivät minuun vaikutuksen”, kertoo Kutseva. ”Ihmiset ovat todellakin maan tärkeintä pääomaa.” Vaikka tarpeita ja liiketoimintamahdollisuuksia löytyykin kaikilta toimialoilta, hän haluaa muistuttaa siitä, miten tärkeää on huomioida jälleenrakennuksessa ne yhteiskunnan toiminnot, jotka ovat ratkaisevia, kun maasta pakenemaan joutuneet alkavat palata Ukrainaan. ”Ihmiset tarvitsevat sairaaloita, kouluja, päiväkoteja. He tarvitsevat luotettavaa ja vastuullista energiantuotantoa. Näillä aloilla Suomessa on paljon osaamista.”

Toimialaosaamisen lisäksi Kutseva nostaa suomalaisen osaamisen ytimeen myös hyvän hallintotavan. ”Uusien käytäntöjen omaksuminen on ratkaisevaa Ukrainan tulevaisuuden ja kestävän kehityksen kannalta, kun haluamme liittyä sekä EU:n että OECD:n täysivaltaiseksi jäseneksi”, hän toteaa. ”Suomen jakaman tietotaidon avulla Ukrainassa voidaan oppia, miten saavutetaan maailman kärki ruokaturvassa ja pelastuspalvelussa, ja miten maasta voi tulla maailman onnellisin maa.”

Jaa sosiaalisessa mediassa