Menestystarinat

Yrittäjäkaksikko odottaa ensimmäistä kaakaosatoa

16.12.2019

ATBO-Investin yrittäjäkaksikko perusti Ghanaan kaakaoviljelmän ja houkuttelee seuraavaan hankkeeseen muitakin sijoittajia.

Kaakaopuu vaatii menestyäkseen runsaasti lämpöä, kosteutta ja hedelmällisen maaperän. Sellaisia olosuhteita löytyy länsiafrikkalaisesta Ghanasta, joka on maailman toiseksi suurin kaakaontuottaja naapurimaa Norsunluurannikon jälkeen.

Ghanan kaakaobisneksessä on nyt myös suomalaisväriä, kun yrittäjäkaksikko Emmanuel Yakah ja Daniel Enkvist perustivat sijoitusyhtiö ATBO-Invest Oy:n, ja yritys teki ensimmäisen sijoituksensa kaakaoviljelmään Ghanan itäosassa. ”Kyse on 150 eekkerin (noin 62 hehtaaria) maa-alasta, josta 20 eekkeriä on otettu käyttöön. Tarkoitus on laajentaa kaakaoviljelmää asteittain”, Yakah kertoo.

Ensimmäiset kaakaopuun taimet istutettiin vuonna 2017. Yakahin mukaan täyttä satoa puista voi odottaa noin viiden vuoden kuluttua istutuksesta.

Finnpartnershipin tuki auttoi liikkeelle

Ensimmäistä satoa odottaessa Yakah ja Enkvist ovat selvittäneet Ghanassa yhteistyökumppaneita, joita tarvitaan kaakaon maahantuonnin käynnistämiseksi Suomeen ja muualle Eurooppaan. Kumppaneiden hakemiseen ATBO-Invest on saanut Finnpartnershipin liikekumppanuustukea.

”Finnpartnershipin tuella on ollut aloittavalle yritykselle iso merkitys”, Enkvist toteaa. Sopivat kumppanit ja kanavat kaakaon kuljettamiseen ovat löytyneet. Tavoitteena on aloittaa kaakaon tuonti Suomeen suoraan ilman välikäsiä.

”Suuret suklaanvalmistajat ostavat tarvitsemansa kaakaon puolivalmistettuna kansainvälisiltä markkinoilta. Meidän kohderyhmäämme ovat korkealaatuisia suklaatuotteita valmistavat pienemmät yritykset, jotka haluavat ostaa suoraan kaakaopapuja vastuullisesti tuotetuista lähteistä”, Yakah toteaa. ”Lopulliset päätökset kaakaopapujen myyntikanavista teemme, kun ensimmäinen sato on saatu korjattua”, hän jatkaa.

Toimintaa laajennetaan seuraavaksi cashew-pähkinöiden tuotantoon

ATBO-Investin liikeidea on investoida taloudellisesti kannattaviin liiketoimintaprojekteihin Afrikassa. Toiminnan pääpaino on maataloudessa. Enkvistin mukaan sijoitusyhtiö tavoittelee yksityisiä sijoittajia, yrityksiä ja organisaatioita, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamaan ympäristöystävällisiä maatalouskäytäntöjä Afrikassa edistäviin hankkeisiin.

Investointihankkeiden tulee olla taloudellisesti kannattavia, mutta niillä tavoitellaan myös myönteisiä kehitysvaikutuksia paikallisiin yhteisöihin. ATBO-Investin ensimmäinen kaakaoviljelmä työllistää tällä hetkellä neljä vakituista työntekijää ja kymmenkunta kausityöläistä. Toiminnan laajentuessa se tarjoaa kymmeniä työpaikkoja Ghanan maaseudulla.

Kaakaon ohella ATBO-Invest on laajentamassa sijoituksiaan myös cashew-pähkinöiden tuotantoon. Yritys on yhdessä ghanalaisen kumppanin kanssa varannut 100 eekkerin maa-alueen, jonne on määrä istuttaa ensimmäiset cashew-puut vuonna 2020. ”Tähän hankkeeseen haemme nyt sijoittajia”, Enkvist sanoo.

Suomessa tehtävä ei ole hänen mukaansa helppo, sillä Afrikasta on edelleen vallalla paljon vanhentuneita ja vääriä mielikuvia. ”Suomalaiset ovat varovaisia sijoittamaan Afrikkaan. Monista muista Euroopan maista on tehty jo paljon sijoituksia Afrikkaan. Ehkä Suomessa ollaan vain hitaita lähtemään liikkeelle”, Enkvist toteaa.

Kaakaotilan yrittäjäkaksikko on perustanut kokonaan omilla rahoillaan. ”Halumme rakentaa siitä menestystarinan, joka toimii referenssinä kannattavana ja kehitysvaikutuksia tuovana sijoituksena”, Enkvist painottaa.

Kuvat: ATBO-Invest

Jaa sosiaalisessa mediassa