Uutiset

Suomalainen kaivosteknologian, metsä- ja koulutusalan osaaminen esillä Sambiassa

25.04.2024
Zambia EU Business Forum

Huhtikuun alkupuolella Finnpartnershipilla oli ilo olla mukana järjestämässä Lusakassa FinnBizWeek-tapahtumaa yhdessä Suomen Sambian-suurlähetystön kanssa. Tapahtuman ohella Finnpartnership osallistui EU-Sambia talousfoorumiin, joka keskittyi kuparin arvoketjuun kestävyyden näkökulmasta. Ohjelman mukana Sambiassa oli 14 suomalaisen yrityksen ja korkeakoulun delegaatio, joka edusti kestäviä teknologioita ja ratkaisuja kaivos- ja metsäteollisuuden sekä koulutuksen aloilla.

Suomalaistoimijat esittelivät sambialaisille kumppaneille kestävän metsänhoidon ratkaisuja ja ”off-grid” yhteysratkaisuja sähkö- ja internetverkon kehittämiseksi syrjäisille alueille. Yritysten teknologiaratkaisut ympäristöjalanjäljen pienentämiseen ja kaivostoiminnan turvallisuuden parantamiseen olivat myös esillä. Lisäksi suomalaistoimijat esittelivät koulutuksen ja osaamisen kehittämishankkeita, joilla voitaisiin vastata Sambian osaajapulaan. Suomalaisdelegaatio pääsi myös todistamaan Suomen kunniakonsulaatin avajaisia Kitwessä sekä esittelemään teknologioitaan ja ratkaisujaan Sambian presidentille Hakainde Hichilemalle osana EU:n Business Forumia.

Suomalaisdelegaatiota oli vastassa maa, jossa on suuri kysyntä laadukkaille ratkaisuille ja kumppanuuksille liittyen muun muassa puhtaaseen teknologiaan ja osaamisen kehittämiseen useilla eri toimialoilla. Sambia on vakaa ja ennustettava markkina hyvällä sijainnilla Afrikan sydämessä, jossa yrityksiä tukee aktiivisesti esimerkiksi Suomen suurlähetystö osana Team Finland -verkostoa. Myös Suomen pitkäkestoinen yksityissektorin kehitysohjelma Accelerated Growth for SMEs in Zambia (AGS) -ohjelma on tuottanut maassa erinomaisia tuloksia. Lisäksi EU on ollut aktiivinen investointien mobilisoinnissa maahan Global Gateway -strategian kautta.

Suomalaisdelegaatiolla oli kunnia tavata Sambian tasavallan presidentti Hakainde Hichilema ja keskustella suomalaisten ja sambialaisten yritysten yhteistyöstä.

Vuosina 2022–2024 Finnpartnershipin liikekumppanuustukea on myönnetty 1,2 miljoonaa euroa suomalaisille yrityksille Sambiaan kohdistuviin hankkeisiin. Toteutetut hankkeet ovat tuottaneet erinomaisia tuloksia. Yksi esimerkki Finnpartnershipin tukemasta hankkeesta on droneilla ympäristö- ja maaperämittauksia tekevä Radai Oy, joka on perustanut maahan yhteisyrityksen sambialaisen Zanifin kanssa.

Finnpartnership haluaa kiittää kaikkia matkalle mukaan lähteneitä yrityksiä ja organisaatioita: Aalto yliopisto, Arbonaut, Comadev, Feasib, Hei Schools, Geologian tutkimuskeskus, Hämeen ammattikorkeakoulu, Ima Engineering, Karugrid, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto, Metso, Mining Finland, Radai sekä Solar Water Solutions!

Business Forum kuva: Daniel Mwewa

Jaa sosiaalisessa mediassa