Menestystarinat

Sinnikkyys palkitaan kuohuvilla markkinoilla

31.08.2015

Suomalainen CS Control Software odottaa vahvaa kasvua Egyptistä ja Thaimaasta, vaikka poliittiset mullistukset ovatkin hidastaneet hankkeita molemmissa maissa.

CS Control Software Oy toimittaa teollisuuden ja julkisen infrastruktuurin tarvitsemia automaatioratkaisuja eri puolille maailmaa. Espoolaisyritys on erikoistunut erityisesti energian säästöön liittyviin sovelluksiin. CS Control Softwaren toimitusjohtaja ja perustaja Jarkko Laaksonen sanoo, että Egypti ja Thaimaa ovat nousseet tärkeään rooliin yrityksen kansainvälisessä kasvustrategiassa. Molemmat maat ovat olleet kuitenkin viime vuosina haasteellisia toimintaympäristöjä poliittisten levottomuuksien vuoksi.

Julkisen sektorin hankkeet jäissä

Egyptissä kansannousu kaatoi vuonna 2011 entiset vallanpitäjät, ja kaksi vuotta myöhemmin armeija kaappasi maassa vallan. Myös Thaimaassa pitkään jatkunut poliittinen kriisi ja mielenosoitukset johtivat sotilaiden vallankaappaukseen keväällä 2014. ”Molemmissa maissa olemme valinneet ensimmäiseksi kohteeksi julkiselle hallinnolle tarjottavat ratkaisut, joilla voidaan säästää energiaa katuvalaistuksessa. Vastuuvirkamiesten jatkuva vaihtuminen on hidastanut kauppojen syntymistä”, Laaksonen sanoo. CS Control Software ei aio kuitenkaan luovuttaa, sillä sekä Egyptissä että Thaimaassa on Laaksosen mukaan runsaasti potentiaalia. ”Ratkaisullamme voidaan leikata esimerkiksi katuvalaistuksen energiakuluja 35–45 prosenttia. Tälle on kysyntää energiapulasta kärsivissä maissa.”

Team Finland avaa ovia

Etabloitumista Egyptiin CS Control Software alkoi tutkia loppuvuonna 2011. Kumppanien identifiointiin ja sittemmin myös paikallisen henkilöstön kouluttamiseen yritys sai Finnpartnershipin liikekumppanuustukea. Myös Thaimaassa CS Control Software on saanut Finnpartnershipin liikekumppanuustukea kumppaneiden etsintään ja markkinoiden kartoitukseen. ”Finnpartnershipin tuesta on ollut ehdottomasti hyötyä. Tuki kattoi pienen osan etabloitumiskuluista. Lisäksi Finnpartnershipin kyselyihin ja lomakkeisiin vastaaminen sai miettimään asioita monelta kantilta ja kohdentamaan työpanosta oikeanlaisiin asioihin.”

Finnpartnership on osa suomalaisyritysten kansainvälistymistä edistävää Team Finland -verkostoa, josta on Laaksosen mielestä paljon hyötyä CS Control Softwaren kaltaiselle yritykselle. Hän on ollut mukana esimerkiksi virallisissa yritysvaltuuskunnissa, jotka avaavat ovia ja luovat uusia suhteita etenkin julkisen sektorin edustajiin. ”Tästä on hyötyä esimerkiksi Egyptin kaltaisissa maissa.”

Pohjana paikallinen osaaminen

Sekä Egyptissä että Thaimaassa CS Control Softwaren ajatuksena on hyödyntää paikallista osaamista ja yhdistää se suomalaiseen tietotaitoon. Egyptissä kumppanina on paikallinen automaatioalan yritys, jonka kanssa suomalaisyritys on perustanut yhteisyrityksen. Thaimaassa yritys toimii toistaiseksi paikallisten yhteistyökumppaneiden kautta.

Egypti on Laaksosen mielestä hyvä solmukohta tarjota osaamista myös muualle Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Julkisen sektorin ohella potentiaalisia asiakkaita löytyy öljy- ja kaasuteollisuudesta. ”Uskomme, että suomalaisen ja egyptiläisen osaaminen yhdistäminen on valttimme paikallisilla markkinoilla.”

Valmius laittaa kasvuvaihde päälle

Sekä Egyptissä että Thaimaassa CS Control Software toimii nyt säästöliekillä. Laaksosen mukaan toimintaa saadaan kuitenkin nopeasti kasvatettua, kun markkinat alkavat vetää. ”Olemme onnistuneet luomaan hyvän maineen ja luottamuksellisia suhteita paikallisiin yhteistyökumppaneihin ja viranomaisiin. He näkevät, että emme ole ensimmäisten vastoinkäymisten kohdalla lähdössä pois.”

Thaimaassa yritys on tarjonnut yksin ja paikallisten kumppanien kanssa palvelujaan useaan projektiin, mutta poliittisen kuohunnan ja vallanvaihdoksen vuoksi julkiset hankkeet etenevät hitaasti. Laaksonen odottaa kuitenkin tilanteen muuttuvan jollakin aikavälillä. ”Meillä on Thaimaassa hyvä tarjouskanta. Olemme budjetoineet maasta tuloja jo tänä vuonna.”

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ajankohtaista