Uutiset

Rohkeutta uusien kumppanuuksien rakentamiseen – suomalaiset, löytäkää Pakistan!

03.04.2023

Shahid Amin oli yksi maaliskuun puolivälissä järjestetyn Finland Pakistan Business Summitin osallistujista. Tapahtuma käsitti kaksi tilaisuutta, joissa suomalaiset ja pakistanilaiset yritykset kohtasivat Islamabadissa ja Karachissa. Pääjärjestäjänä toimi Suomen Pakistanin kunniapääkonsulin Wille Eerolan luotsaama Finland Pakistan Business Council.

Shahid Amin on itse Pakistanista lähtöisin oleva suomalainen ja toiminut yrittäjänä moottoripyörävaatteiden ja -tarvikkeiden alalla. Hän on asunut Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Shahid toivoisi paljon enemmän yritysten yhteistyötä Suomen ja Pakistanin välille. Hän ymmärtää suomalaisten arkuutta, koska Pakistania ei tunneta juuri muuten kuin negatiivissävytteisten uutisten kautta.

Hän kannustaa kuitenkin suomalaisyrityksiä olemaan rohkeampia, tutkimaan markkinoita ja ottamaan riskiä Pakistanin kaltaisen maan kanssa. Sitä kautta eteen avautuu yli 200 miljoonan kuluttajan markkina, josta löytyy varmasti kuluttajasegmenttiä myös suomalaisille tuotteille sekä hyviä ja osaavia yhteistyökumppaneita esimerkiksi alihankintaan ja valmistavaan teollisuuteen, joista tekstiiliteollisuus nousee kärkenä. Shahidin suku on kotoisin Sialkotista, joka on maailmalla tunnettu urheiluvaatteiden ja -välineiden valmistuksesta.

Valtavan kokoisen ja englanninkielisen markkinan lisäksi Shahid listaa monia syitä, miksi suomalaisten ja pakistanilaisten yritysten yhteistyö olisi järkevää ja hyödyllistä molemmin puolin. Hänen yrityksensä Eurobiker Oy (sittemmin osa Bike Team Oy:tä) on tehnyt yhteistyötä perheen omistaman pakistanilaisen Lamda Industriesin kanssa. Hänen kertomansa mukaan myös paljon suurempi Lamda Industries on hyötynyt suuresti yhteistyöstä suomalaisten kanssa. Pakistanilainen yritys on saanut yhteistyön kautta valtavasti uutta osaamista liiketoiminnan läpinäkyvyyteen sekä laadunvarmistamisprosesseihin liittyen. Suomesta saatu osaaminen auttoi osaltaan Lamdaa kasvamaan alansa viidenneksi suurimmaksi moottoripyöräilyvaatteita valmistavaksi yritykseksi Pakistanissa. Shahidin mielestä suomalaispakistanilaisella yhteistyöllä on mahdollisuus luoda maailmanluokan brändejä.

Shahid mainitsee myös henkilökohtaiset ja luottamukselliset suhteen liikekumppaniin erittäin tärkeänä hyvän yhteistyön perustana. Hän toivottaa suomalaiset avoimesti tervetulleeksi Pakistaniin. Liiketoiminnan potentiaalia kuvaa hyvin esimerkiksi se, että Sialkotin yrittäjäyhteisö rakennutti tarpeeseensa oman lentokentän ja perusti oman lentoyhtiön Airsialin. Vastaavanlaisia kyvykkyyksiä ei välttämättä löydy näin helposti monesta muusta Finnpartnershipin kohdemaasta.

Finland Pakistan Business Summitin tilaisuuksissa oli mukana noin 200 osallistujaa Suomesta ja Pakistanista. Suomalaisyrityksiä ja -organisaatioita oli paikan päällä mukana kuusi ja he edustivat pääsääntöisesti opetus- ja energia-alaa. Tilaisuus toteutettiin Team Finland-yhteistyössä ja sitä kautta paikalla olivat Suomen Pakistanin-suurlähettiläs Hannu Ripatti sekä Finnpartnership. Mukana olleet yritykset olivat erittäin tyytyväisiä ja uusia kumppanuuksia ja hankkeita syntynee näillä näkymin useita!

Mikäli liiketoiminta Pakistanissa kiinnostaa, ole meihin yhteydessä:

Axel Sointu, Business Partnership Lead, axel.sointu(a)finnpartnership.fi

Eelis Hemberg, ProgrammeOfficer, eelis.hemberg(a)finnpartnership.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa