Menestystarinat

Newicon Oy: Robotiikkaosaaja automatisoi nyt apteekkeja

16.06.2016
Kuopiolaisyritys Newicon toimitti takavuosina robotisoituja tuotantolinjoja muun muassa Nokian tehtaille. Nyt yritys automatisoi lääkehuoltoa kotimaan ohella esimerkiksi Venäjällä, Israelissa ja Iranissa. Team Finland -verkosto on ollut tärkeä tuki yrityksen kasvussa ja kansainvälistymisessä alusta lähtien.

Yrityksen uusi markkinarako voi joskus löytyä yllättävästä suunnasta. Näin kävi kuopiolaiselle robotiikkaa ja automaatiolaitteita valmistaneelle Newiconille, joka kiinnostui terveysteknologiasta erään aamukahvi-keskustelun jälkeen.

– Apteekissa työskentelevä vaimoni valitteli, etteivät heille toimitetut uudet automaatiojärjestelmät toimi odotetusti. Samalla hän kysyi, miksi me emme valmista laitteita myös terveydenhuoltoon. Siitä ajatus lähti itämään, muistelee yhtiön markkinointijohtaja Jori-Matti Savolainen.

Vuonna 2007 perustettu Newicon oli hankkinut vuosikymmenen vaihteessa jo kohtuullisesti jalansijaa teollisuussektorilta, mutta kasvuun kaivattiin uusia avauksia. Tähän saumaan lääkehuollon vuosi vuodelta kasvaneet kustannuspaineet ja sitä helpottamaan kehitetty automaatio tulivat yhtiön kannalta kuin tilauksesta. Apteekeissa myytävien nimikkeiden määrä on kasvanut tasaisesti, ja apteekkihenkilöstön osaamista tarvitaan varastorutiinien sijaan entistä enemmän lääkeneuvonnassa ja asiakaspalvelussa.

– Valttejamme ovat luotettavuus, helppokäyttöisyys ja koko prosessin ymmärrys. Ne korostuvat entisestään terveysteknologiassa, jossa laitteiden käyttäjät ovat nimenomaan terveydenhuollon ammattilaisia eivätkä tekniikan osaajia. Jos laitteet ja käyttöliittymät tuntuvat hankalilta, niitä ei myöskään käytetä, Savolainen tähdentää.

Globaalit kasvunäkymät

Apteekkien automaattivarastoiden kehittämisestä on otettu selkeitä askeleita myös eteenpäin. Yhtiön ratkaisut kattavat parhaimmillaan koko lääkehuollon ketjun logistiikan varastoinnista lääkejakeluun, robotisoituihin annostelijoihin, ohjelmistoihin ja älylääkekaappeihin.

– Esimerkiksi sairaalaan pystymme rakentamaan täysin automatisoidun ja kustannustehokkaan lääkehuoltoverkon, joka minimoi inhimillisen virheen mahdollisuudet jakeluketjusta. Samalla henkilökunnalle jää entistä enemmän aikaa itse potilaalle, markkinointijohtaja Savolainen muistuttaa.

Suomessa Newiconin järjestelmä on käytössä noin 70 apteekissa ja sairaalassa. Mittavin referenssi on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n uusi sairaala-apteekki, jonka automaattivarasto on lajissaan maailman suurin.

Vientiä viritellään muun muassa Iraniin, Israeliin, Iso-Britanniaan ja Pohjoismaihin. Markkinoilla riittää Savolaisen mukaan jaettavaa, vaikka liikkeellä ovat myös alan globaalit kärkiyritykset. Lupaavimmat näkymät ovat maissa, joissa koko lääkehuoltoa ollaan rakentamassa uusiksi. Niihin kuuluu esimerkiksi Iran.

– Toisaalta pelkästään Euroopasta löytyy edelleen tuhansia sairaaloita, joissa annostellaan ja jaetaan käsin miljoonia pillereitä ja lääkepistoksia vuodessa. Se on tehotonta ja sisältää aina virheen riskin, hän muistuttaa.

Team Finland tärkeä taustatuki

Yhtiö työllistää runsaat 50 henkilöä. Vajaan kuuden miljoonan euron liikevaihto kertyy vielä lähes täysin kotimaasta, mutta punttien uskotaan kääntyvän nopeasti. Siitä kertoo myös korkealle asetettu tavoite, jonka mukaan liikevaihdon pitäisi vuonna 2020 ylittää 50 miljoonaa euroa.

Team Finland -verkosto on ollut Newiconin tukena yrityksen start up -vaiheesta lähtien. Tekes on rahoittanut yhtiön tuotekehitystä sekä jakanut kasvu- ja kansainvälistymisoppejaan Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusohjelmassaan. Finnvera on tarjonnut vakuuksia ja takauksia, kun ensimmäisiin isoihin sairaalatoimituksiin on tarvittu selkänojaa. ELY-keskus on puolestaan myöntänyt kehittämis- ja investointiavustuksia.

Kansainvälistymiseen on saatu apua myös Finprosta, joka on tehnyt selvityksiä muun muassa Tanskan markkinatilanteesta. Lisäksi yhtiö on mukana tulevassa Gateway to UK -tapahtumassa.

Pari vuotta sitten yhtiön taakse tulivat Teollisuussijoitus ja Etera 2,3 miljoonan euron yhteispanoksella. Vuonna 2015 Finnpartnership myönsi Newiconille liikekumppanuustukea markkinaselvitysten tekemiseen kehitysmaissa.

– Team Finland -verkosto on ollut meille todella tärkeä tuki kotimaan kasvussa, mutta etenkin kansainvälistymisessä. Samalla se on ollut todella tärkeä sparraaja eri liiketoiminta-alueiden ja koko yhtiön strategian kehittämisessä, Savolainen kiittelee.

Vaikka kansainvälistymisen tuulet lennättävät kuopiolaisyhtiötä kiihtyvällä vauhdilla maailmalle ja tytäryhtiöitä perustetaan eri kohdemaihin, pysyy Newiconin pääpaikka jatkossakin Savon sydänmailla.

– Kuopiosta on hyvää vauhtia kasvamassa terveysteknologian piilaakso, joka vetää alan osaajia puoleensa. Ei täältä kannata minnekään muuttaa, Savolainen vakuuttaa.

Newicon Oy
Kuopiolainen, vuonna 2007 perustettu ja viitisenkymmentä henkilöä työllistävä yritys kehittää ja valmistaa automaatio- ja logistiikkaratkaisuja lääkehuoltoon.  Yhtiön keskeisiä asiakkaita ovat apteekit, sairaalat ja sairaala-apteekit. Newiconin järjestelmillä varmistetaan lääkehuollon ja lääkeannosten turvallisuus sekä säästetään kustannuksia. Samalla terveydenhuollon henkilöstö voi keskittyä entistä paremmin asiakas- ja potilastyöhön.

Team Finlandin rooli
Tekes on rahoittanut tuotekehitystä ja mahdollistanut innovaatioiden jalostamisen kaupallisiksi tuotteiksi. Newicon on ollut mukana myös Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -ohjelmassa. Finnvera on antanut vakuuksia ja takauksia pankkirahoitukselle, käyttöpääomalainoille ja laitetoimitusten vakuuslimiiteille. Finnpartnership on myöntänyt liikekumppanuustukea markkinaselvitysten tekemiseen.

ELY-keskuksen kehittämis- ja investointiavustuksella on käynnistetty hanke, jolla tavoitellaan uusien toimintamallien sekä johtamis- ja ohjausjärjestelmien kautta merkittävää tuottavuusloikkaa. Finpron avulla on toteutettu selvityksiä kohdemaiden markkinoista ja sinne etabloitumisesta sekä osallistuttu tapahtumiin eri maissa.

Edistysaskeleita matkalla maailmalle
Yrityksen liikevaihto on kasvanut runsaan kolmanneksen vuosien 2014–2015 aikana (5,5 meur/2015) ja etenkin viennin osuuden odotetaan kasvavan vuonna 2016 merkittävästi. Vuonna 2014 Newicon sai valmiiksi ensimmäisen vientitoimituksen Venäjälle. Vuonna 2015 yritys käynnisti viennin Israeliin ja vuoden 2016 alussa Iraniin, joissa molemmissa on merkittävästi kasvupotentiaalia. Yhtiö etabloituu vuoden 2016 aikana myös Iso-Britanniaan ja Tanskaan tytäryhtiöidensä kautta. Jälleenmyyntisopimuksia on kuuteen eri maahan.

Teksti on Team Finlandin kirjoittama ja julkaisema. Alkuperäinen teksti on julkaistu 9.6.2016.

Jaa sosiaalisessa mediassa