Uutiset

Finnpartnershipin vuosiraportti 2023: myönnetyn tukirahan määrä ja hankkeiden keskikoko ennätyskorkealla

09.04.2024
vuosiraportti 2023

Vuosi 2023 oli Finnpartnershipin kolmivuotisen ohjelmakauden toinen vuosi. Kuluva ohjelmakausi on uudistanut ohjelmaa monella eri tasolla sekä terävöittänyt sen tavoitteita, strategiaa ja toimintamalleja. Uudistusten vaikutukset näkyivät hienosti viime vuoden tuloksissa, joihin voi tutustua juuri julkaistussa 2023 vuosiraportissa.

Suomalaistoimijoiden kiinnostus kehittyviä markkinoita kohtaan on kasvanut, mikä näkyy Finnpartnershipissa kasvaneiden liikekumppanuustukihakemusten määrässä. Viime vuonna ohjelma vastaanotti yhteensä 115 hakemusta, mikä on huomattavasti suurempi määrä kuin edellisinä vuosina.

Myönnetyn tukirahan määrä kasvoi myös aiemmista vuosista nousten 6,8 miljoonaan euroon. Kuluvalla ohjelmakaudella Finnpartnership on tavoitellut hankkeiden suurempaa keskikokoa. Keskimääräinen hankekoko on noussutkin edeltävien vuosien 50 000–60 000 eurosta yli 97 000 euroon vuonna 2023.

Viime vuonna suomalaistoimijoiden hankkeet kohdistuivat 38 maahan ja 16 eri toimialalle. Suosituimpia kohdemaita olivat Kenia, Vietnam ja Ukraina. Merkittävä poikkeus aiempiin vuosiin oli rakennus- ja terveysalan hankkeiden lisääntyminen. Hankkeiden määrä näillä sektoreilla ja erityisesti niille myönnetyn tukirahan suuruus oli korkein Finnpartnershipin historiassa. Useat suomalaisyritykset haluavat tukea Ukrainan jälleenrakentamista. Tämä tulee todennäköisesti kasvattamaan Finnpartnershipissa niin Ukrainaan suuntautuvien kuin rakennusalan hankkeiden määrää myös tulevaisuudessa.

Finnpartnership käynnisti viime vuonna myös Global Gateway -kampanjan, jonka tarkoituksena on saatella 15 suomalaisyritystä EU:n hankintojen ja investointien yhteyteen liikekumppanuustuen avulla. Kampanjaa toteutetaan 2023–2024 ja ensimmäisen vuoden jälkeen jo vajaa puolet tuloksista on saavutettu. Samalla Finnpartnershipille on syntynyt laaja uusi verkosto EU:n sisällä sekä kansainvälisesti.

Jaa sosiaalisessa mediassa