Menestystarinat

Aurinkoenergiaa Afrikan yrittäjille

01.02.2018

Suomalainen Solar Fire Concentration testaa Afrikassa pienyrittäjille sopivaa aurinkoenergiatekniikkaa. Pilottihankkeiden aloittamista vauhditti Finnpartnershipin liikekumppanuustuki.

Pienimuotoinen yritystoiminta voi tuoda paljon uusia työpaikkoja ja lisätuloja kehitysmaihin, mutta monen yrityksen kasvua rajoittavat ongelmat energian saatavuudessa. Energia on usein liian kallista tai sitä ei ole riittävästi saatavilla. Lisäksi tarjolla voi olla vain paljon päästöjä aiheuttavia energiamuotoja.

Solar Fire Concentration Oy tarjoaa energiaongelmien ratkaisuun innovaatiota, jossa pienyrittäjät voivat hyödyntää auringon lämpöenergiaa omassa liiketoiminnassaan.

Keniassa ja Tansaniassa on meneillään kymmenen pilottihanketta, joissa yrityksen laitetta käytetään esimerkiksi leipomotuotteiden valmistukseen.

”Olemme saaneet pilottihankkeista hyviä tuloksia. Aurinkoenergia on tuonut laitteiden käyttäjille paljon lisäarvoa”, Solar Fire Concentrationin perustajiin kuuluva Eerik Wissenz sanoo.

 

Finnpartnershipin tuki auttoi alkuun

Solar Fire Concentration yhteistyökumppaneina pilottihankkeissa toimivat kansalaisjärjestöt World Vision Suomi ja World Vision Kenia. Yritys on saanut pilottihankkeiden käynnistämiseen Finnpartnershipin liikekumppanuustukea.

”Pilottihankkeisiin liittyy paljon taloudellisia epävarmuustekijöitä. Finnpartnershipin tuki auttoi pääsemään hankkeessa alkuun. Saimme heiltä myös hyviä neuvoja”, Wissenz sanoo.

Pilottihankkeissa pienyrittäjät testaavat yrityksen laitteita, joissa peileillä kohdistetun auringonvalon avulla voidaan saada aikaan jopa 400 asteen lämpötila.

Lämpöä voidaan hyödyntää esimerkiksi leipien paistoon, maapähkinöiden paahtamiseen, veden keittämiseen ja ruoan paistamiseen. Laitteilla voidaan myös kuivata erilaisia maataloustuotteita, kuten hedelmiä ja kasviksia. ”Victorianjärven rannalla Keniassa on pilottihanke, jossa laitteen avulla kuivataan kalaa. Kala kuivaa nopeasti, eikä mädäntyminen ennätä alkaa kuten perinteisissä kuivatusmenetelmissä”, Wissenz sanoo.

Uudella tekniikalla tuotettu puhdas energia parantaa myös työturvallisuutta, kun työntekijät eivät altistu epäterveellisille ilman epäpuhtauksille. Ruuanvalmistukseen ja kuivattamiseen käytetään perinteisesti savuttavia polttopuita tai hiiltä.

 

Laitteiden lisäksi tarvitaan koulutusta

Kanadassa syntynyt ja nykyisin Suomen kansalainen Eerik Wissenz perusti Solar Fire Concentrationin yhdessä ranskalaisen vaimonsa Eva Wissenzin kanssa. Pariskunta asuu Tampereella.

Vuonna 2015 perustetun yrityksen aurinkokeräintekniikkaa on kehitetty aiemmin muun muassa Meksikossa. Wissenz sanoo, että Afrikan pilottihankkeista saadut myönteiset tulokset rohkaisevat jatkamaan kehitystyötä. ”Hankkeissa ei arvioida pelkästään tekniikan soveltuvuutta paikallisiin oloihin. Lisäksi on tärkeää selvittää, millaista liiketoimintaa tekniikan avulla voidaan kehittää ja millaiset asiat rajoittavat yritystoimintaa”, Eerik Wissenz korostaa.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi investointien rahoitus on ongelma etenkin köyhillä alueilla. Tähän tarvitaan esimerkiksi pienyrittäjille suunnattuja pienlainoja. Wissenzin mukaan Solar Fire Concentrationin tekniikka soveltuu moneen käyttötarkoitukseen. Sillä voidaan tuottaa myös höyryä voimanlähteeksi erilaisiin koneisiin.

Esimerkiksi tekstiiliteollisuus käyttää paljon höyryä värjäykseen ja kuitujen puhdistukseen. Aurinkovoimalla tuotetulla höyryllä voidaan pyörittää myös peltojen kastelussa käytettyjä vesipumppuja. ”Keskeistä on rakentaa aurinkoenergialaitteesta niin yksinkertainen, että se on edullinen ja helppo huoltaa. Toisaalta laitteen on oltava riittävän tehokas, jotta se tuo oikeasti lisäarvoa käyttäjille.”

Wissenzin mukaan auringon lämpöenergiaa hyödyntävä tekniikka vähentää pienyrittäjien tuotantokustannuksia ja lisää tuotantokapasiteettia. Säästö polttoaineissa vapauttaa resursseja investointeihin, joilla voidaan lisätä tuotantoa ja saada näin lisätuloja. Wissenzin mielestä suurin haaste aurinkoenergian käytön lisäämisessä kehitysmaissa on koulutuksen puute.

”Teknologiasta ei ole hyötyä, jos laitteita ei osata asentaa, käyttää ja huoltaa. Esimerkiksi sähköasentajista on Afrikassa huutava pula. Heitä ei kouluteta riittävästi suhteessa tarpeisiin.”

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ajankohtaista