Uutiset

Suomen koulutusosaaminen valokeilassa Lagosissa, Nigeriassa

13.09.2022

Lagosin osavaltio Nigeriassa vietti koulutuksen superviikkoa elo-syyskuun taitteessa 2022, jolloin järjestettiin sekä Lagos State Education Summit ja Afrikan suurimmat koulutusalan messut, TOSSE.

Viikon alkupuolen kaksipäiväiseen huippukokoukseen osallistui kaikki keskeiset paikalliset sidosryhmät ja sen pääteemana oli Kestävän ja tarkoituksenmukaisen koulutusjärjestelmän luominen. Suomen Nigerian suurlähettilään Leena Pylvänäisen ja Suomen koulutussuurlähettilään Marjaana Sallin puheenvuorojen ohella useampi suomalaistoimija jakoi asiantuntemustaan huippukokouksen aikana pidetyissä paneelikeskusteluissa.

Suomen vahva läsnäolo jatkui myös viikon loppupuolella kaksipäiväisillä TOSSE-messuilla. Finnpartnership isännöi näyttävää messuosastoa yhteistyössä Suomen Nigerian suurlähetystön, Nigerian Business Finlandin ja Education Finlandin kanssa. Yhteensä seitsemän suomalaista yritystä ja oppilaitosta olivat edustettuina messuilla, näistä osa myös osallistui messuilla järjestettyihin paneelikeskusteluihin. Lisäksi Finnpartnership moderoi TOSSEn aikana tilaisuuden, jossa tuotiin esille suomalaista koulutusosaamista, teemana Kestävän koulutusmallin yhteiskehittäminen.

Lagos on Afrikan suurin kaupunki ja Nigeria mantereen väkirikkain markkina, jonka väkiluku tulee jatkamaan räjähdysmäistä kasvuaan. Koulutusjärjestelmä ei pysy kehityksen perässä ja liian suuret luokkakoot sekä rahoitus muodostavat merkittäviä haasteita. Samalla tämä synnyttää kriittisen tarpeen innovatiivisille ratkaisuille. Suomen vahva läsnäolo koulutuksen superviikon aikana vahvisti entisestään paikallista käsitystä suomalaisosaamisesta. Finnpartnership käy mielellään tarkempaa keskustelua ja neuvoo toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita Lagosin markkinoista. Nigeriassa menestyminen vaatii paikallisen läsnäolon. Paikallisin sanoin: ”…ratkaisu pitää adaptoida paikallisiin tarpeisiin, on tärkeää pilotoida, pitää olla fyysisesti paikan päällä ja hinnoittelu tulee miettiä tarkasti. On oltava johdonmukainen. Lagosilaiset tarvitsevat konkretiaa, ennen kuin he voivat uskoa.”  

Finnpartnershipin liikekumppanuustuki kattaa 70% kustannuksista pk-yritysten kohdalla, kun tähdätään Nigerian markkinoille. Hankkeen tavoitteena voi olla esimerkiksi pitkäaikainen lisensointisopimus, yhteis- tai tytäryritys. Hankevaiheina puolestaan vaikka partnereiden identifiointi, tarkempi hankeselvitys ja ratkaisun pilotointi, jota edeltää sen lokalisointi.

Jaa sosiaalisessa mediassa