Uutiset

Suomalaisen kaivossektorin osaaminen näyttävästi esillä Namibiassa

12.09.2023

Namibia kuuluu Afrikan johtaviin kaivosalan maihin. Lounais-Afrikassa Atlantin valtamerelle ulottuva maa on pinta-alaltaan lähes kolme kertaa Suomen kokoinen ja sen maaperässä on runsaasti erilaisia mineraaleja niin timantteja, uraania ja kuparia kuin kultaa ja tinaa.

Kaivosteollisuus onkin Namibian talouden tukipilari ja tuo yli puolet maan ulkomaantuloista. Rikkaan maaperän ansiosta kaivossektorilla on pitkä, yli 100 vuoden historia Namibiassa. Sektorin näkymät ovat myönteiset ja maassa on viime vuosina avattu uusia kaivoksia. Vihreän siirtymän myötä kriittisten mineraalien kysyntä on kasvanut huomattavasti, mikä näkyy Namibiassa useina käynnissä olevina malminetsintähankkeina. Namibian maaperässä arvioidaankin olevan merkittäviä hyödyntämättömiä esiintymiä esimerkiksi akkumineraaleja.

Suomalaiset kaivosalan yritykset sekä tutkimuskeskukset ovat tehneet yhteistyötä Namibian kaivossektorin kanssa jo useita kymmeniä vuosia, ja suomalaistoimijoiden asiantuntemus vastuullisen kaivosalan kehittämisessä on maassa hyvin tunnettua. Delegaatio suomalaisia kaivos- ja tukisektoreiden toimijoita vieraili Namibiassa elokuun lopulla. Edustajat Mining Finlandilta, Geologian tutkimuskeskukselta (GTK), Finnpartnershipilta ja Suomen Namibian-suurlähetystöltä yhdessä Metson sekä Meriauran yritysedustajien ja Suomen kauppa- ja kehityssuurlähettiläs Eija Rotisen kanssa vierailivat useilla kaivoksilla ja tapasivat kaivosyritysten asiantuntijoita. Yhteistyön tavoitteena on tukea Namibian kaivossektorin kehittymistä kohti kestävämpää kaivostoimintaa.

Suomi edustettuna myös Namibia Mining Expossa

Vuosittain järjestettävä Namibia Mining Expo on kaivossektorin merkittävin tapahtuma Namibiassa. Namibian kaivoskamarin isännöimä tapahtuma tuo maan pääkaupunkiin, Windhoekiin joka vuosi myös monia kansainvälisiä toimijoita. Tänä vuonna tapahtuma kiinnosti poikkeuksellisen paljon, sillä messuständien määrä kasvoi viime vuoden tapahtumasta yli 60 prosenttia.

Osana vierailua suomalaisdelegaatio edusti myös Mining Expossa yhteisellä messuständillä, joka houkutteli kaksipäiväisen tapahtuman aikana suuren määrän namibialaisia sekä kansainvälisiä toimijoita tutustumaan Suomen kaivososaamiseen. Mining Finlandin, GTK:n, Finnpartnershipin, Suomen Namibian-suurlähetystön ja Metson sekä Meriauran yhteinen messuosasto huomioitiin Mining Expon avajaisissa sekä messujen yhteydessä järjestetyssä konferenssissa useaan otteeseen. Delegaatiolla oli myös kunnia vastaanottaa Namibian varapresidentti Nangolo Mbumba sekä kaivos- ja energiaministeri Tom Alweendo, jotka vierailivat Suomen osastolla heti tapahtuman avajaispäivänä. GTK ja sen Outokummun koetehdas ja laboratoriot, GTK Mintec, olivat hienosti esillä myös konferenssissa, kun Aleksi Salo, GTK:n Mineraalitalouden ratkaisut yksikön ryhmäpäällikkö, antoi esityksen akkumineraalien arvoketjuista geologisen tutkimuksen näkökulmasta.

Delegaatio vieraili Andrada-kaivoksella

EU:n ja Namibian strateginen kumppanuus luo mahdollisuuksia myös suomalaisille

Kasvava kysyntä kriittisille mineraaleille on asettanut Namibian keskiöön myös kansainvälisellä tasolla. Maa allekirjoitti Euroopan unionin (EU) kanssa ensimmäisenä Afrikan valtiona yhteisymmärryspöytäkirjan strategisesta kumppanuudesta viime vuoden lopulla. Kumppanuus keskittyy kriittisten mineraalien arvoketjujen kehittämiseen sekä vihreän vedyn tuotantoon. Yksi kumppanuuden tavoitteista on tukea Namibiaa tulemaan keskeiseksi kriittisten mineraalien tuottajamaaksi sekä kehittää mineraalien prosessointia paikallisesti. EU:n näkökulmasta tavoitteena on myös edesauttaa eurooppalaisia investointeja Namibian kaivosalalle ja varmistaa kriittisten raaka-aineiden monipuolinen ja kestävä tarjonta.

Strategisen kumppanuuden myötä Suomi pyrkii rakentamaan molempia osapuolia hyödyttäviä kumppanuuksia Namibiassa ja edistämään kriittisten raaka-aineiden kestävää saatavuutta ja työpaikkojen luomista paikallisesti. Kumppanuus luokin mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille kaivos-, vesi-, koulutus- sekä energiasektoreilla. Finnpartnershipin suomalaisyrityksille tarjoama tukiraha, liikekumppanuustuki, voi vauhdittaa liiketoiminnan aloittamista namibialaisten kumppaneiden kanssa.

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen kaivossektorien yhteistyöhön, ota yhteyttä: julian.blom@finnpartnership.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa