Menestystarinat

Pesmel vakiinnutti asemansa Intiassa

09.01.2015

Pesmel Oy:n liiketoiminta Intiassa on kasvanut kuudessa vuodessa vähintäänkin odotetulla tavalla. Yrityksen toiminnot Intiassa saivat aikoinaan Finnpartnershipin Liikekumppanuustuen avulla turbovaihteen päälle.

Automatisoituja materiaalinkäsittely-, varasto- ja pakkausjärjestelmiä valmistava Pesmel Oy etabloitui vuonna 2008 Intiaan. Tytäryhtiön sijaintipaikaksi valittiin Mumbai. Valmisteluvaiheessa yritys sai Finnpartnershipin liikekumppanuustukea etabloitumisen suunnitteluun ja Intiassa tehtäviin markkinaselvityksiin.

Pesmel Oy:n aiempi toimitusjohtaja Timo Äijö hehkutti Liikekumppanuustuen merkitystä vuonna 2010: “Finnpartnershipin tuella oli sama vaikutus kuin auton turbo-näppäimellä. Hanke lähti hyvin vauhtiin, sillä tuki antoi meille mahdollisuuden tehdä huomattavasti perusteellisempaa työtä. Mihinkään maahan emme ole aiemmin panostaneet alkuvaiheessa yhtä paljon kuin Intiaan.”

Nykyinen toimitusjohtaja Tony Leikas sanoo, että ensimmäiset kuusi vuotta Intiassa ovatkin sujuneet vähintään odotetulla tavalla. ”Aluksi oudolta tuntuneet markkinat ovat tulleet tutuiksi, ja olemme päässeet entistä paremmin sisälle paikalliseen liiketoimintakulttuuriin”, Leikas toteaa.

Tämä näkyy tehtyjen kauppojen määrässä. Kuudessa vuodessa yritys on toimittanut Intiaan järjestelmiä runsaan 25 miljoonan euron arvosta. Se on Leikaksen mukaan keskimäärin 20 prosenttia koko konsernin liikevaihdosta. ”Intia ja Kiina ovat päämarkkinamme. Konsernin liikevaihdosta 70 prosenttia tulee vuonna 2014 näistä maista”, Leikas sanoo.Tärkeimpiin asiakasryhmiin Aasiassa kuuluvat metalli- ja paperiteollisuuden yritykset.

Asiakastuen merkitys kasvaa

Pesmel on perustettu vuonna 1978. Yrityksen pääpaikka on Kauhajoella ja sillä tuotantolaitos myös Virossa. Koko konsernin palveluksessa on noin 160 henkeä, joista vajaa sata on Suomessa. Intiassa Pesmel on palkannut lisää henkilökuntaa. Yrityksellä on nyt maassa 14 työntekijää, jotka vastaavat järjestelmien asennuksesta, käyttöönotosta ja asiakastuesta. Hyvin järjestetyt huolto- ja tukipalvelut ovat Leikaksen mukaan entistä tärkeämpi kilpailuvaltti Intiassa. ”Aiomme vahvistaa asiakastukeamme. Olemme saaneet nämä palvelut hyvin käyntiin, ja tarkoituksemme on monistaa palvelut nyt luovutusvaiheessa oleviin ja kokonaan uusiin toimituksiin.”

Intian talous kiihdyttää vauhtia

Pesmel kilpailee Intiassa paikallisten valmistajien kanssa. Terästeollisuuden järjestelmissä kilpailijoita tulee myös Saksasta, paperiteollisuudessa muista Pohjoismaista. Leikas uskoo, että Pesmelillä on hyvät mahdollisuudet kasvattaa liikevaihtoaan Intiassa tulevina vuosina. Näkymiä parantaa maan kiihtyvä talouskasvu. Vuosina 2014 ja 2015 kasvun ennakoidaan yltävän kuuteen prosenttiin, mutta tulevina vuosina Intia voi päästä jopa 7–8 prosentin kasvuun. ”Erityisesti terästeollisuudessa on paljon potentiaalia. Teräksen kulutus on Intiassa pientä suhteessa moniin muihin maihin. Rakentamiseen ja infrastruktuuriin on kuitenkin odotettavissa lähivuosina uusia investointeja, mikä lisää teräksen kulutusta.”

Paikallinen valmistus selvityksen alla

Talouskasvu ja kuluttajien ostovoiman paraneminen hyödyttävät myös pakkausteollisuutta. Lokakuussa 2014 Pesmel sai merkittävän tilauksen Tamil Nadun osavaltiosta eteläisessä Intiassa. Kyse on kahden varastojärjestelmän toimittamisesta uuteen pakkauskartonkitehtaaseen, jonka on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2016. Leikaksen mukaan intialainen asiakas halusi nykyaikaisinta teknologiaa. Pesmelin varastot toimivat täysin automatisoidusti ja miehittämättömästi. Niitä hallitaan varastonhallintajärjestelmällä, joka hallitsee tuotetiedot, lajittelee tuotteet ja on yhteydessä kartonkitehtaan järjestelmään.

Uusien asiakkuuksien ohella Pesmel selvittää parhaillaan myös paikallisen valmistuksen mahdollisuutta Intiassa. Osa järjestelmien komponenteista tuodaan Intiaan nyt Kiinasta, jossa Pesmelillä on alihankintaverkosto. ”Katsomme nyt, voisiko Kiinassa tapahtuvan valmistuksen osuutta siirtää Intiaan.”

Leikaksen mukaan suuria takaiskuja Pesmel ei ole Intiassa kuudessa vuodessa kokenut.
Suurimmiksi haasteiksi hän nimeää paikallisen byrokratian. Etenkin mutkikkaat ja osavaltioittain vaihtelevat verosäännökset tuottavat välillä ylimääräistä työtä talousosastolle. ”Niissäkin olemme kuitenkin päässeet eteenpäin, sillä säännökset ovat loppujen lopuksi varsin johdonmukaisia. Hyvä paikallinen tilintarkastaja auttaa löytämään oikeat ratkaisut”, Leikas sanoo.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ajankohtaista