Henkilöstön koulutus vauhdittaa Normetin kasvua Intiassa

Kaivos- ja tunneliajoneuvoja Intiassa valmistava Normet rakensi Finnpartnershipin tuella koulutusmallin uusille työntekijöille. Osaava henkilöstö on kasvuun tähtäävän liiketoiminnan perusta.
Intian miljardiväestöstä huolimatta ammattitaitoisten työntekijöiden löytäminen ei ole yrityksille välttämättä helppoa. Tähän on törmännyt myös iisalmelainen konepajayhtiö Normet, joka harjoittaa Intiassa kaivos- ja tunneliajoneuvojen kokoonpanoa, uudelleenvalmistusta, uudenaikaistamista ja huoltoa.
Työvoimahaasteisiin vastaaminen nousi korostetusti esille, kun Normet päätti vuonna 2021 perustaa uuden tuotantolaitoksen Jaipuriin maan itäosaan. Tammikuussa 2023 avatun uuden yksikön, Centre of Excellencen, henkilökunnan kouluttamiseen Normet päätti hakea Finnpartnershipin liikekumppanuustukea.
”Finnpartnershipin tuen avulla pystyimme lähettämään eri osa-alojen ammattilaisia Jaipuriin 1–3 viikon koulutusjaksoille kouluttajiksi. Mukana oli työntekijöitä niin tuotannosta, suunnittelusta, laadunvalvonnasta, hankinnasta kuin myynnistäkin”, Normetin johtaja Petteri Malin sanoo.
Hänen asemapaikkansa on Jaipur, josta käsin hän vastaa yrityksen globaalin tuotannon kehittämisestä, tuotesiirroista ja lokalisoinnista.
Ammattiopisto mukana koulutusmallin rakentamisessa
Normetin koulutushankkeeseen Intiassa kuului tuotannon asentajille rakennettava koulutusmalli. Tässä kumppanina toimi Ylä-Savon ammattiopisto YSAO.
”YSAO on Normetin pitkäaikainen koulutuskumppani Iisalmessa, joten yhteistyö myös Intian suunnalla oli luontevaa. Laadimme yhdessä asentajille koulutusmallin ja useasta moduulista koostuvan peruskoulutuspaketin”, Malin kertoo.
YSAOn kone- ja tuotantotekniikka-alan opettaja Miika Vaarasuo oli tehtaalla rakentamassa koulutuspistettä, jossa uudet työntekijät tekevät oppimistehtäviä ennen kuin he pääsevät perehtymään varsinaiseen työhön kokeneiden kollegojen opastuksella.
”Koulutuksessa käytetään muun muassa kaivosajoneuvojen pienoismalleja ja virtuaalilaseja. Niiden avulla koulutettava näkee havainnollisesti, millaisista moduuleista ja osista laite koostuu”, Vaarasuo sanoo.
Koulutusmateriaalin tuottamisen ohella YSAO koulutti Iisalmessa kolme Normetin intialaista työntekijää. Suunnittelija, sähköasentaja ja mekaaninen asentaja perehtyivät muun muassa sähkömoottoritekniikan perusteisiin.
YSAO sai Finnpartnershipiltä tukea, jota oppilaitosten on mahdollista hakea suoraan yrityksen liikekumppanuushankkeisiin liittyviin tukitoimintoihin.
”Käytimme tukea muun muassa hankkeen valmisteluihin, matkakuluihin, koulutukseen kuluneeseen työaikaan ja koulutusmateriaalin käännöksiin”, Vaarasuo listaa.
Koulutus lähtee työturvallisuudesta
Työn ohessa tapahtuva koulutusjakso Normetin tehtaalla kestää muutamia viikkoja. Siihen sisältyy teoriaopetusta ja tenttejä. Näyttökokeilla puolestaan varmistetaan, että koulutettava on omaksunut työtehtävien edellyttämät taidot myös käytännössä.
”Ennen töiden aloittamista käymme läpi perusasiat. Päällimmäisin niistä on työturvallisuus”, Petteri Malin korostaa.
Kaivos- ja tunneliajoneuvossa on tyypillisesti noin 2000 osaa. Koulutettavat käyvät läpi koneen rakenteen, piirustukset ja muun teknisen dokumentaation. Sähköasennuksia tekevät saavat perusteellisemman perehdytyksen laitteen sähköjärjestelmiin.
”Työntekijöille opetetaan myös raskaiden ajoneuvojen lastaamiseen liittyvät asiat, jotta ne lähtevät turvallisesti tehtaalta asiakkaille konteissa ja trailereilla”, Malin lisää.
Osaava henkilöstö vauhdittaa kasvua
Uudella koulutusmallilla on nyt koulutettu 75 työntekijää. Petteri Malinin mukaan se on auttanut osaltaan yritystä saavuttamaan tavoitteet Intiassa.
”Pääsimme asetettuun tuotantotavoitteeseen jo uuden tehtaan ensimmäisen toimintavuoden aikana. Pystymme nyt valmistamaan kymmenen konetta samassa ajassa kuin ennen saimme valmiiksi yhden. Koulutusmallista on hyötyä myös jatkossa, kun tuotanto laajenee uusiin tuotteisiin ja asentajat perehdytetään niiden valmistukseen.”
Normetin tavoite Intiassa on kasvattaa merkittävästi liiketoimintaa tulevina vuosina. Se edellyttää jatkossakin uusien työntekijöiden palkkaamista.
Malinin mukaan tuotannon työntekijöiden ohella myös työnjohdon ja toimihenkilöiden rekrytointi on Intiassa työlästä. Normetin haastetta lisää se, että Jaipur ei ole Intiassa samanlainen teknologian ja talouden keskus kuin vaikkapa etelämpänä sijaitsevat Bangalore ja Pune.
Työntekijöitä haetaan muun muassa LinkedInin, Naukrin, sosiaalisen median, konsulttien ja työnhakuportaalien kautta. Hyviä työntekijöitä on löytynyt myös ”puskaradion” kautta esimerkiksi henkilöstön tuttavapiiristä. Jonkun tietyn erityistehtävän täyttämiseen Normet saattaa käyttää rekrytointiyrityksiä.
”Tällä hetkellä käynnissä on ”tervetuloa takaisin” -kampanja, jonka tavoitteena on houkutella takaisin työpaikkaa vaihtaneita huippuammattilaisia.”
Normetin uudella tehtaalla työskentelee nyt 231 työntekijää. Kaiken kaikkiaan henkilöstömäärä Intiassa lähentelee tuhatta. Toiminta kattaa useita eri paikkakuntia, mukaan lukien tehtaat, huoltopisteet, toimistot ja Intian myyntialueen pääkonttorin Noidassa.
Tuotannon ja huollon lisäksi Normet toimittaa asiakkailleen rakennuskemikaaleja. Asiakaskuntaan kuuluu kaivosteollisuuden ohella myös tunneleiden rakentajia ja tunneliurakoitsijoita.

Myös alihankkijoita koulutetaan
Normet ei itse valmista kaivosajoneuvojen osia Intiassa, vaan komponentit tulevat paikallisilta alihankkijoilta. Ainoastaan kriittisen pintakäsittelyn yhtiö haluaa tehdä itse, jotta varmistetaan visuaalinen laatu ja riittävä korroosion keston.
Kumppaniverkoston rakentaminen Normetin kaltaisella erikoisalalla vaatii paljon työtä.
”Kaivosajoneuvoissa valmistusmäärät ovat pieniä, ja tuotannon volyymi vaihtelee tilausten mukaan. Lisäksi laitteissa on erikoisosia, joiden valmistukseen on löydettävä laatustandardit täyttävä alihankkija”, Malin sanoo.
Malinin mukaan Suomessa tällaisia alihankkijoita on suhteellisen helppo löytää, mutta Intiassa se on paljon vaikeampaa. Yksi tapa taklata haastetta on kouluttaa alihankkijoita.
”Esimerkiksi tänä vuonna koulutuksen painopiste on hitsausten laadun parantamisessa.”
Jaa sosiaalisessa mediassa