Uutiset

Tutustu EU:n tukemiin liiketoimintamahdollisuuksiin Kambodžassa

02.10.2024
Phnom Penh

Kambodža tarjoaa monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Tutustu keskeisimpiin sektoreihin, jotka tarjoavat investointimahdollisuuksia ja joita Euroopan unionin edustusto Kambodžassa tukee:

  • Vihreää kasvua koskevat aloitteet maataloudessa ja teollisuudessa; erityisesti kestävien käytäntöjen kehittäminen, resilienssin edistäminen ja vihreän teknologian innovoinnin edistäminen.
  • Ihmisarvoisten työpaikkojen luominen maataloudessa, vaatetus- ja jalkinealalla; erityisesti laadukkaiden työpaikkojen luominen, tuottavuuden lisääminen ja työolojen parantaminen.
  • Kestävät energiaratkaisut vaatetus-, jalkine- ja matkatavarasektoreilla; erityisesti siirtyminen puhtaampaan ja kilpailukykyisempään teollisuuteen uusiutuvan energian avulla.
  • Tekninen koulutus ja taitojen kehittäminen; keskittyy erityisesti teknillisiin lukioihin ja yliopistoihin, joissa kehitetään vihreään energiaan, tietotekniikkaan ja digitalisaatioon liittyvää osaamista.
  • Logistiikan, sertifioinnin ja maaseututeiden infrastruktuurin kehittäminen; esimerkiksi yhteyksien parantaminen, kaupan helpottaminen ja viennin kasvun tukeminen.

EU:n edustusto on pitkään toiminut yhteistyössä Kambodžan kanssa. EU tukee maata sen pyrkimyksissä rakentaa väestölleen valoisampaa tulevaisuutta kehitysyhteistyön, demokratian ja hyvän hallintotavan prosessien tukemisen sekä avoimiin markkinoihin sitoutumisen kautta.

Edustusto auttaa suomalaisia yrityksiä luomaan yhteyksiä valtion virastojen ja muiden sidosryhmien (kuten Kambodžan kauppakamari, EuroCham Cambodia, Nordcham Cambodia, yrittäjäverkostot) kanssa markkinoillepääsyyn, sääntelyyn, investointeihin ja kansainväliseen kauppaan liittyvissä kysymyksissä.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää Kambodžan markkinamahdollisuuksista, ota yhteyttä Kaakkois-Aasian aluekoordinaattoriin Huong Phaniin: Huong.Phan@finnpartnership.fi.

Kambodžan maaprofiili

Kambodža on trooppinen maa Kaakkois-Aasiassa, jonka rajanaapureina ovat Thaimaa, Vietnam ja Laos. Maassa on noin 17 miljoonaa asukasta, joista monet ovat khmerejä tai buddhalaisia. Maan sisäinen ja kansainvälinen muuttoliike on yleistä työn, koulutuksen tai avioliiton takia. Maan bruttokansantulo henkeä kohti on 5100 Yhdysvaltain dollaria (vuoden 2023 arvio), ja se on yksi Itä-Aasian köyhimmistä maista. Talous on kuitenkin kasvanut viime vuosina 5 prosenttia vuodessa, ja kasvun ennustetaan lisääntyvän, mikä tekee Kambodžasta yhden alueen nopeimmin kasvavista talouksista.

Eniten taloutta tukevat sektorit ovat matkailu ja tekstiili- ja vaatetusala. Maatalous on edelleen tärkeä tulonlähde monille maaseudulla asuville kambodžalaisille. Myös rakentaminen, kevyt teollisuus ja kiinteistöala ovat kasvussa. Maa on edelleen voimakkaasti riippuvainen ulkomaisesta avusta, jonka osuus hallituksen budjetista on noin 25 prosenttia. Kambodža on WTO:n jäsenenä avoin ulkomaisille investoinneille, mutta ammattitaitoisen työvoiman rajallinen tarjonta, riittämätön infrastruktuuri, järjestelmällinen korruptio, avoimuuden puute ja heikko sääntely-ympäristö ovat historiallisesti rajoittaneet investointeja. (Lähde CIA.gov; Trade.gov)

Jaa sosiaalisessa mediassa