Suomalaisyritykset kärkijoukoissa rakentamassa yhteistyötä Somaliaan
30.1.2019
Tammikuun 22.-23. päivä Somalian Mogadishussa suuri joukko suomalaisia ja somalialaisia yrityksiä sekä Somalian hallituksen jäseniä ja muita avaintoimijoita kokoontui pohtimaan yritysten roolia ja mahdollisuuksia olla mukana luomassa kestävää kehitystä ja hyvinvointia liiketoiminnan avulla.
Kaksipäiväinen tapahtuma keräsi kaikkiaan 90 osallistujaa Suomesta ja Somaliasta. Suomesta tapahtumaan osallistui 31 henkilön delegaatio, johon kuului 12 yrityksen edustajia, sekä Finnpartnershipin, Finnfundin, Business Finlandin, VTT:n ja Nairobin Suomen suurlähetystön sekä Finnish-Somali Business Councilin edustajia. Suomalaisdelegaatio oli yksi ensimmäisistä eurooppalaisista suurista yritysdelegaatioista Mogadishussa, ja Pohjoismaista ensimmäinen. Somalian puolelta tilaisuuteen osallistui kauppa- ja teollisuusministeriö, suunnittelu-, investointi- ja taloudellisen kehityksen ministeriö, energia- ja vesiministeriö, kauppakamareita sekä kolmisenkymmentä paikallista yritystä. Tapahtumaan olivat lähettäneet edustajiaan myös Maailmanpankki, Afrikan kehityspankki, Islamic Development Bank ja UNIDO. Yhteisenä tavoitteena oli löytää mahdollisuuksia yritysyhteistyölle sekä kartoittaa niitä ongelmia ja haasteita, joita yritysyhteistyö mahdollisesti kohtaa esimerkiksi rahoituksen ja regulaation puutteiden suhteen ja löytää tähän mahdollisia ratkaisumalleja. Maailmanpankki ja muut suuret rahoittajat toimivat tärkeänä kumppanina Somalian hallinnolle terveen yrityskulttuurin ja läpinäkyvän toimintaympäristön rakentamisessa.
Kauppa- ja teollisuusministeri Mohamed A. Hayir Maareeye avasi kaksipäiväisen Summitin
Finnpartnershipin tavoitteena on edistää kestävää kehitystä luomalla pitkäaikaista yritysyhteistyötä, jolla on positiivisia kehitysvaikutuksia. Finnpartnershipin tukea ei voi käyttää vientiin, vaan hankkeella pitää olla pitkäaikainen yhteistyötavoite, esimerkiksi yhteisyrityksen perustaminen kehitysmaahan. Vaikka Finnpartnership tarjoaa hauraisiin valtioihin korkeinta tukiprosenttiaan, eivät nämä silti ole juuri kiinnostaneet suomalaisyrityksiä aikaisemmin. Tilanne muuttui Finnpartnershipin Somalia-pilotin myötä.
Tammikuun puolivälissä järjestetty tapahtuma oli vuonna 2018 toteutetun Somalia-pilottiprojektin päätös. Pilotin tavoitteena oli luoda malli, jolla suomalaisyrityksiä saadaan aktivoitua yhteistyöhön hauraiden valtioiden yritysten kanssa. Pilotti onnistui tavoitteissaan erinomaisesti. Pitkäaikaisen yhteistyön ensiaskelia lähti ottamaan yhteensä 16 hanketta, kun tavoitteena oli 8. Yritysten aktiivisuus herätti runsaasti huomiota Somalian päättäjissä: jo pilotin puolivälissä Suomessa vieraili aiheen tiimoilta Somalian kauppa- ja teollisuusministeri Mohamed A. Hayir Maareeye, joka toivotti yritysten delegaation erittäin tervetulleeksi Somaliaan myöhemmin syksyllä tai alkutalvesta. Delegaatiomatka toteutui lopulta tammikuun puolivälissä suurempana, kuin kukaan osasi odottaa. Kun suuret rahoittajat kuulivat suomalaisyritysten saapuvan 31 henkilön voimin Mogadishuun, päättivät myös he lähettää omista organisaatioistaan useampia edustajia mukaan tapahtumaan.
APS ja Banadir Gate tuovat nyt yhdessä suomalaisia tietoliikenneratkaisuja Somaliaan. APS:n Alessandro Psenda ja Banadir Gaten Ali Gabow allekirjoittivat Summitin yhteydessä sopimuksen, joka on ensimmäinen laatuaan. Taustalla kauppa- ja teollisuusministeri Mohamed A. Hayir Maareeye ja Finnpartnershipin ohjelmajohtaja Birgit Nevala
BtoB-huoneessa kävi kova kuhina. Etualalla FCA Investmentsin Junnu Kärkkäinen pohtii Somalian investointimahdollisuuksia Afrikan kehityspankin Mkola Saleh Tambwen (vas) ja FCA Investmentsin Emmanuel Obworin kanssa.
Somalia-pilotin myötä Finnpartnership tarjosi vuoden 2018 alussa pilottiin mukaan ilmoittautuneille suomalaisyrityksille (alussa 20) kattavampaa Matchmaking-palvelua, jolla pyrittiin löytämään sopivia kumppaneita Somaliasta ja saattamaan keskustelua hieman alkua pidemmälle. Potentiaaliset kumppaniehdokkaat kutsuttiin Somaliasta Suomeen kesäkuussa 2018, jolloin he pääsivät tapaamaan suomalaiskumppaneitaan ja tutustumaan yrityksiin ja niiden teknologioihin ja tuotantoon. Pilotin päässä häämötti mahdollinen Summit-tapahtuma, jos yhteistyö yritysten välillä näyttäsi saavan konkreettisesti tuulta alleen. Finnpartnership jatkoi myös tukipalvelujen tarjoamista mukana oleville yrityksille. Lopulta yhteistyöaloitteista konkretisoitui tuplasti alun perin tavoiteltu määrä, ja valtava yritysyhteistyön ikkuna aukesi Suomen ja Somalian välille. Pilotin onnistumiseen vaikutti merkittävästi yhteistyö Suomen somalidiasporan kanssa.
Käsityöalan yrittäjä Sahra Alasow Suuban Arts -yrityksestä toivoisi löytävänsä Suomesta design-alan kumppanin, joka voisi tuoda tuotesuunnitteluun kansainvälisen ostajakunnan toivomaa ilmettä, ja näin auttaa yritystä kasvamaan ja löytämään uusia markkinoita.
African Solutions valmistaa kattotiiliä kierrätysmuovista. Toimitusjohtaja Abdi Hirsi Ali toivoo löytävänsä Suomesta osaavia kumppaneita kattobisnekseen – rakennettavaa riittää!
Pilotin jälkeen Finnpartnership jatkaa normaalin Matchmaking-palvelunsa sekä liikekumppanuustuki-avustuksen tarjoamista Somaliaan ja toivoo pilotin myötä somalialaisten yritysten olevan entistä kiinnostavampia kumppaneita suomalaisyrityksille. Myös Suomen somalien omat yritykset ovat merkittäviä toimijoita, työllistäjiä ja kehityksen eteenpäin viejiä niin Suomessa kuin Somaliassakin. Somalian hallituksen toiveissa oli myös, että Suomi voisi toimia laajemmin kumppanina kestävän ja läpinäkyvän liike-elämän kehittämisessä, johon liittyen hallitus parhaillaan muotoilee tulevan kauden tavoitteitaan.
Jutun kuvat: Finnpartnership