Suomalaisyritykset käärivät hihat somalialaisyritysten kanssa ja ryhtyvät nyt tuumasta toimeen

29.6.2018

 

Finnpartnershipin ja Finnish-Somali Business Councilin kaksipäiväinen Finnish-Somali Helsinki Business Summit toi kesäkuun lopulla yhteen 25 suomalaista ja 27 somalialaista yritystä. Tilaisuuden tuloksena kaikki osallistuneet yritykset ilmoittivat jatkavansa yhteistyösuunnitelmia ja useat allekirjoittivat jo yhteistyöasiakirjan (MoU).

 

Paikalla oli yli 50 yritystä Suomesta ja Somaliasta

 

Finnpartnership ja Finnish-Somali Business Council järjestivät yhdessä 25.–26.6.2018 Finnish-Somali Helsinki Business Summitin Scandic Marina Congress Centerissä Helsingin Katajanokalla. Tilaisuudessa tuotiin yhteen vuoden alussa alkaneen Somalia-pilottiprojektin suomalaiset ja somalialaiset yritykset ja luotiin uusia, sekä vahvistettiin jo projektin puitteissa alkaneita liikekumppanuuksia. Pilottiprojektin tarkoituksena on pilotoida yhteistyömallia, jolla voidaan luoda pitkäaikaisia liikekumppanuuksia Suomen ja hauraan valtion välille ja tätä kautta yritysten avulla vahvistaa paikallista kehitystä.

 

Yritykset edustivat pääosin energia-, koulutus- ja rakennusalaa. Lisäksi tilaisuuteen osallistui Somalian kauppa- ja investointiministeriön varaministeri Mohamed Diriye Khalif, sekä Somalian parlamentin jäsen Abdullahi Mohamed Nor. Virkamiehet tapasivat tiistaina ulkoministeriöllä yksikönpäällikkö Theresa Zittingin ja Sara Karlssonin Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksiköstä.

 

Somaliassa yksityisen sektorin asema on suuri ja yli 75 % somalialaisista työskentelee yksityisellä sektorilla. Somalian kauppakamarin SCCI:n Abdi Abshir Dorre esittelee Somaliaa liiketoimintaympäristönä.

 

Summitin ensimmäisenä päivänä ohjelman pääroolissa olivat yritykset, jotka jakoivat osaamistaan ja tarpeitaan niin yhteistilaisuudessa kuin myös sektorien ryhmätapaamisissa ja verkostoitumistauoilla. Osallistujille esiteltiin myös Somaliaa ja Suomea liiketoimintaympäristöinä sekä kerrottiin Finnpartnershipin, Finnfundin ja Somalia Business Councilin palveluista.

 

Toinen Summit-päivä oli varattu yritysvierailuille ja B2B-tapaamisille. Täysin erityyppisestä toimintaympäristöstä tuleville yrityksille on ensiarvoisen tärkeää päästää näkemään esimerkiksi teknologiaa käytännössä joko tuotantolaitoksilla tai valmiissa kohteissa. Vierailut suuntautuivat pääkaupunkiseudulle ja eteläiseen Suomeen. Tapaamiset loivat suuntaviivoja konkreettiselle yhteistyölle ja johtivat useampien yhteistyöasiakirjojen allekirjoittamiseen.

 

Somalian valtion edustajat Mohamed Diriye Khalif ja Abdullahi Mohamed Nor ihastelivat lahjaksi saamiaan villasukkia

 

Kaksipäiväinen tilaisuus keräsi osallistujilta paljon kiitosta. Koko pilotti on toteutettu Finnpartnershipin ja Suomen somalialaisen diasporayhteisön tiiviissä yhteistyössä. Projektin myötä myös useat suomensomalialaiset yritykset ovat päässeet yhteistyöhön toisten suomalaisyritysten kanssa.

 

Osana Somalia-pilottiprojektia on suunnitteilla kolmannen vaiheen tilaisuus Mogadishussa marraskuussa 2018. Tämän tilaisuuden tarkoitus on luoda edellytyksiä nyt syntyneiden liikekumppanuuksien edistämiseksi ja päästä keskustelemaan kullekin projektille tärkeistä lainsäädännön, rahoituksen ja muista käytännön edellytyksistä paikan päällä.

 

 

Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille!

 

Lisätietoja tilaisuudesta ja Somalia-pilottiryhmästä antaa Kaisa Arkkila, kaisa.arkkila@finnpartnership.fi.

 

avaa sulje