Suomalaiselle koulutukselle laajasti kysyntää Ruandassa ja Etelä-Afrikassa – katso Finnpartnershipin kuvareportaasi Doing Business with Finland -seminaareista ja eLearning Africasta!

9.10.2018

 

Suomalaiselle osaamiselle riitti kysyntää Finnpartnershipin yhdessä Team Finlandin kanssa järjestämissä Doing Business with Finland (DBF) -seminaareissa Kigalissa, Durbanissa ja Port Elizabethissa. Suomalainen koulutusalan osaaminen vetosi yleisöön Kigalissa myös eLearning Africa -konferenssissa, jossa Finnpartnership tarjosi yhdessä Opetushallituksen Education Finland -ohjelman kanssa suomalaisyrityksille oman konseptinsa mukaisen ”Meeting Point” -messuosaston. Menestyksekkäät tapahtumat keräsivät paljon kiitosta ja ne avaavat keskusteluyhteydet kymmenien suomalaisyritysten ja kohdemaiden yritysten välillä. Pitkäaikaisen yhteistyön tueksi Finnpartnershipillä on tarjolla kannustava rahallinen avustus, liikekumppanuustuki. Ensi vuoden eLearning Africa järjestetään Norsunluurannikolla lokakuussa 2019 ja tapahtuma on vastaavalla konseptilla tarjolla yrityksille myös Finnpartnershipin ensi vuoden suunnitelmassa. Seuraa uutiskirjettämme!

 

Kiertueen ensimmäisessä Doing Business with Finland -seminaarissa Kigalissa 25.9. oli läsnä 65 henkilöä, joista suurin osa oli ruandalaisia yrityksiä ja muita toimijoita koulutus- ja ICT-sektoreilta. Suomesta paikalla oli seitsemän yritystä, ja lisäksi Finnpartnership esitteli seminaarissa 26 Ruandasta kumppania etsivää suomalaisyritystä, jotka saavat kumppanuuttaan tarjoavien ruandalaisyritysten yhteystiedot tilaisuuden jälkeen tehtävillä yhdistämispostituksilla. Tilaisuus järjestettiin Team Finland -yhteistyössä Suomen Dar es Salaamin suurlähetystön, Business Finlandin, Finnfundin sekä Opetushallituksen Education Finland -ohjelman kanssa.

Tilaisuudessa kuultiin tarkemmin Suomen koulutussektorista sekä Ruandasta liiketoimintaympäristönä. Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että Ruandan bruttokansantuotteesta lähes puolet tulee palvelusektorilta (48 %), kun taas maatalouden osuus on 30 %.

 

Suomalaisyritykset esittelivät itsensä Kigalin Doing Business with Finland -seminaarissa. Yrityksiä oli paikalla yhteensä seitsemän. Kuvassa yritykset esittävät yleisölle tarjoamaansa sekä kumppanuustoiveensa. Kuva: Elina Korhonen/Suomen suurlähetystö, Dar es Salaam

 

Finnpartnershipin edustamien suomalaisyritysten yhdistäminen tapahtuu Matchmaking-pöydän kautta. Moni yritys lähtee vasta sen jälkeen itse paikan päälle, kun kiinnostava keskustelukumppani on löytynyt. Näistä mahdollisuuksista tiedotetaan aina Finnpartnershipin uutiskirjeessä. Kuva: Elina Korhonen/Suomen suurlähetystö, Dar es Salaam

 

Rwanda Development Boardin Winifred Ngangure kertoi Ruandasta liiketoimintaympäristönä. Kuva: Esko Lius

 

Doing Business with Finland -seminaarin jälkeen Finnpartnership, Opetushallitus sekä suomalaistoimijat esittelivät koulutusosamaista ja verkostoituivat eLearning Africa -konferenssissa, joka järjestettiin kaikkiaan 13. kertaa ja ensimmäistä kertaa Ruandassa ja Kigalissa. Kolmepäiväinen konferenssi tarjosi mahdollisuuden tutustua laajasti eri koulutusalan toimijoihin ympäri Afrikkaa. Finnpartnership tarjosi suomalaisyrityksille ja koulutusalan toimijoille oman konseptinsa mukaisen ”Meeting Point” -messuosaston, jota kaikki paikalla olevat saivat käyttää pienimuotoisena esittely- ja kohtaamispaikkanaan.

 

eLearning Africa -messuilla opetusalan ammattitoimijat ympäri Afrikkaa pääsivät tutustumaan opetusalan suomalaisyrityksiin, jotka etsivät liikekumppania Afrikasta. Kuva: Dominik Tryba, © ICWE GmbH

 

Team Finland -osastolla oli tarjolla jokaiselle jotakin. Kuva: Finnpartnership

 

Meeting Point -osastoa käytetään pienimuotoisena esittely- ja kohtaamispaikkana. Kuva: Esko Lius

 

Kierroksen seuraava seminaari järjestettiin Etelä-Afrikan Durbanissa 1.10. yhdessä paikallisen kumppanin KwaZulu-Natal Trade and Investmentin ja Etelä-Afrikan Team Finlandin (Suomen suurlähetystön ja Business Finlandin) sekä Finnfundin kanssa. Tilaisuus keräsi paikalle yli 50 paikallista yritystä koulutuksen, ICT:n, cleantechin ja taiteen ja designin aloilta. Durban on Etelä-Afrikan kolmanneksi suurin kaupunki, jossa etenkin merenkulkuala on keskeinen. Suomalaiselle merialan osaamiselle oli siis paljon kysyntää.

 

Trade & Investment KwaZulu-Natalin toimitusjohtaja Neville Matjie toivotti yleisön tervetulleeksi Durbanin Doing Business with Finland -seminaarissa. Hänen jalkeensä Suomen Etelä-Afrikan suurlähettiläs Kari Alanko piti tilaisuuden avauspuheenvuoron. Kuva: Finnpartnership

 

SAMK:n Jeffrey Salahub kertoo SME Aisle -projektista ja esittelee projektiin kuuluvia suomalaisyrityksiä Durbanin seminaarissa. Suuri osa SME Aisle -projektin suomalaisyrityksistä edustaa merenkulkua, joten yleisö oli tältä osin optimaalinen. Kuva: Finnpartnership

 

Durbanin DBF-seminaarissa oli yli 50 osallistujaa, joista lähes kaikille löytyi sopiva keskustelukumppani joko Finnpartnershipin tai SME Aislen edustamien yritysten joukosta. Kuva: Rui Nozes/Suomen suurlähetystö, Pretoria

 

Seminaarin jälkeisenä päivänä Finnpartnership osallistui KwaZulu-Natal Export Week -messuille. Messuilta löydettin vielä lisää sopivia toimijoita suomalaisille yhdistettäviksi.

Matkan viimeisenä etappina toimi Port Elizabeth, jossa järjestettiin DBF-seminaari torstaina 4.10. yhdessä Nelson Mandela Universityn kanssa. Port Elizabethissä osallistujat olivat kiinnostuneita pääosin suomalaisosaamisesta mm. vesi- ja merenkulkualoilla. Myös täällä yleisö oli onnistuneesti valittu vastaamaan Suomesta lähetettyjä aloitteita.

 

Finnfundin hallintojohtaja Minnamari Marttila esittelee seminaarissa Finnfundia. Kuva: Finnpartnership

 

Matchmaking-kahvitauko Port Elizabethin seminaarissa. Kuva: Rui Nozes/Suomen suurlähetystö, Pretoria

 

Finnpartnership kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja mukana olleita yrityksiä Ruandan ja Etelä-Afrikan tilaisuuksista ja kannustaa tarttumaan vastaaviin tilaisuuksiin jatkossakin!

avaa sulje