Vaikeuksien kautta voittoon Vietnamissa

Huonekaluvalmistaja Niemen Tehtaiden alku Vietnamissa ei ollut helppo. Finnpartnershipin tuki auttoi kuitenkin selättämään pahimmat vaikeudet.

Vuonna 1898 perustettu Niemen Tehtaat Oy on Suomen vanhin huonekaluvalmistaja. Vientikauppaa perheyritys on harjoittanut jo pitkään, mutta 2000-luvun alussa kansainvälistymisessä laitettiin uusi vaihde päälle. ”Huonekaluketjujen ostajat puhuivat tuolloin pelkästään Kiinasta, eikä kotimainen valmistus ollut oikein arvossaan. Se pelästytti minuakin ja oli lähdettävä tutkimaan, mitä Aasiaan meno oikein tarkoittaisi”, Niemen Tehtaat Oy:n toimitusjohtaja Panu Niemi kertoo.

Niemi vieraili useaan otteeseen Kiinassa. Suuri maa ei kuitenkaan tuntunut pk-yritykselle luontevalta paikalta, joten suomalaisyrittäjä päätyi lopulta Vietnamiin. Yritys oli ostanut sieltä aiemmin pieniä eriä huonekaluja, ja etabloitumista lähdettiin valmistelemaan ennestään tuttujen kauppakumppaneiden kanssa. ”Perustimme vuonna 2004 puisia kesäkalusteita valmistavan yhteisyrityksen. Yhteistyö oli kuitenkin alusta lähtien vaikeaa, sillä meillä oli hyvin erilaiset näkemykset esimerkiksi tuotteiden hinnoittelusta ja yritystoiminnan kehittämisestä.”

Finnpartnershipin tuki auttoi vaikeimman yli

Yhtiökumppanit sopivat teiden erkanemisesta. Yhteisyrityksen purkaminen vaati kuitenkin pitkät ja mutkikkaat neuvottelut. Vaikeassa tilanteessa, siirtyessään yhteisyrityksen haasteista oman tytäryrityksen perustamiseen, Niemen Tehtaat sai taustatukea Finnpartnershipin liikekumppanuustuesta. ”Se antoi mahdollisuuden käyttää sopimusneuvotteluissa tarvittavaa asiantuntija-apua. Asiansa osaavat lakimiehet, tilintarkastajat ja muut asiantuntijat eivät ole Vietnamissakaan mitenkään halpoja. Ilman Finnpartnershipin apua olisin varmasti säästänyt väärässä paikassa.”

Yrityksen toiminta ja päätöksenteko saatiin vuonna 2007 omiin käsiin. Niemen Tehtaat Vietnam Ltd:n perustamisen jälkeen kehitys on ollut myönteistä. ”Tarkoituksemme on laajentaa ja kehittää toimintaa Vietnamissa ja sitoutua maahan niin, että siitä tulee entistä merkittävämpi osa toimintaamme. On harhaa kuvitella Vietnamin olevan maa, jossa kaikki mihin koskee, muuttuu kullaksi. Siellä pätevät samat elinkeinoelämän lainalaisuudet kuin Suomessakin. Vain kova työ ja pitkäjänteinen toiminta tuovat tuloksia. Monella tapaa koemme vieläkin olevamme alkutaipaleella, mutta uskomme kovasti tulevaisuuteen. Vietnamissa olemme ehdottomasti jäädäksemme.”

Paikalliset pelisäännöt tunnettava perin pohjin

Yhteisyrityksen purkamisen ja oman yrityksen perustamisen aikana Niemi huomasi, että Vietnamin lainsäädännön ja yrityskulttuurin perusteellinen tunteminen on menestyksen ehdoton edellytys.
”Se vaatii paljon perehtymistä. Avuksi kannattaa etsiä todellisia asiantuntijoita, joita löytyy esimerkiksi kansainvälisistä tilintarkastusyhteisöistä. Tarvitaan myös osaava ja luotettava oma henkilökunta, joka osaa luovia monimutkaisessa byrokratiassa.”

Vietnamilaisella tytäryhtiöllä on hallinnossa ja tavarantarkastuksessa noin 20 työntekijää, jotka kaikki ovat paikallisia. Välillisesti yritys työllistää reilusti yli sata henkeä. Toimisto ja näyttelytila ovat Ho Chi Minhin eli Saigonin keskustassa. Logistiikkakeskus sijaitsee tunnin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. ”Toimintamme perustuu alihankintaverkostoon. Meillä on Vietnamissa runsaat 50 tavarantoimittajaa pienistä kotiverstaista suurempiin tehtaisiin.” Niemen Tehtaat suunnittelee itse valmistuttamansa tuotteet. Tällä hetkellä Vietnamista ostetaan muovista valmistettuja polyrottinkisia kesäkalusteita sekä paikallisia mattoja ja käsitöitä. Laadukkaiden ja luotettavien valmistajien löytäminen ei ole helppoa. Niemi korostaa pitkäaikaista yhteistyösuhdetta, kun sopiva kumppani on löytynyt. ”On äärimmäisen tärkeää, että myös vastapuoli voi luottaa meihin. Maksamme, mitä olemme luvanneet – joskus jopa etuajassa, jos tiedämme valmistajan olevan vaikeuksissa. Meillä on Vietnamissa hyvä maine.”

Vastuullista yrittämistä Vietnamiin

Pitkäaikaiset yhteistyösuhteet auttavat myös kehittämään laatua ja varmistamaan kumppanin vastuullisen toiminnan. ”Toiminta on sen verran pienimuotoista, että homma pysyy näpeissä. Tapaamme kumppaneita säännöllisesti ja käymme katsomassa paikan päällä heidän toimintaansa. Uskon, että tällä tavoin pystymme edistämään vastuullista yrittämistä ja työntekijöiden kunnioitusta.” Vietnamissa teetetyt tuotteet täydentävät hyvin Niemen Tehtaiden kokonaistarjontaa. Sastamalassa ja Suodenniemellä sijaitsevissa tuotantolaitoksissa valmistetaan pääasiassa puuhuonekaluja. Tärkeimpiä asiakkaita ovat suomalaiset kodinkalusteketjut. ”Henkilöstö varmasti ajatteli aluksi, että siirtyykö Suomesta tuotantoa Vietnamiin. Näin ei ole tapahtunut, päinvastoin. Vietnam tekee meistä entistä kiinnostavamman kumppanin eli siellä toimiminen edistää myös Suomen-toimintojen menestymistä.”

avaa sulje