Suomalainen sähkötaksiyhtiö kasvaa Keniassa
11.12.2020
EkoRent laajentaa sähkötaksiyhtiönsä toimintaa Nairobissa ja kouluttaa Finnpartnershipin tuella uusia kuljettajia. Tähtäimessä on kasvu muihinkin Itä-Afrikan suurkaupunkeihin.
Vuonna 2014 perustettu EkoRent Oy oli ensimmäinen suomalainen yritys, joka tarjosi täyssähköautojen vuokrausta Suomessa. Palvelu sai hyvän vastaanoton, mutta kotimaan rajallisten kasvunäkymien vuoksi liiketoiminnan siirtäminen muualle alkoi näyttää houkuttelevammalta vaihtoehdolta.
Yrityksen perustaja Juha Suojanen sanoo, että ajatus lähdöstä Keniaan sai alkunsa maailman megatrendeistä ja niihin liittyvistä ongelmista.
”Afrikan vauhdilla kasvavat suurkaupungit tarvitsevat ruuhkien ja ilmansaasteiden vähentämiseen uudenlaisia ratkaisuja. Ajattelimme, että vanhoja diesel- ja bensiinikäyttöisiä takseja korvaavat päästöttömät sähkötaksit voisivat olla hyvä vaihtoehto.”
Finnpartnershipin seminaari innosti Keniaan
Kolme vuotta sitten Suojanen osallistui Nairobissa Finnpartnershipin Doing Business with Finland -seminaariin. Siellä käydyt keskustelut vahvistivat ajatusta, että Kenia olisi luontevin paikka aloittaa liiketoiminta Afrikassa.
”Kenian talous kasvaa nopeasti, ja moni puhuu maassa englantia. Kenia on myös teknisesti valveutunut ja edelläkävijä esimerkiksi mobiilimaksamisessa. Ja jos yritys menestyy Nairobissa, sillä on hyvät edellytykset pärjätä muuallakin Itä-Afrikassa”, Suojanen perustelee.
Suurimmaksi haasteeksi hän nostaa rahoituksen saamisen. Pilottihankkeeseen tarvittujen sijoitusten keräämisessä vierähti kolme vuotta ennen kuin kasassa oli riittävästi pääomaa varsinaisen toiminnan käynnistämiseen.
”Kun suomalainen startup-yritys haluaa ponnistaa Keniaan, sijoittajia ei ole oven takana jonoksi saakka. Lukemattomia pitchauksia tehneenä tiedän, että kilpailu on kovaa. Rahoituksen saa helpommin, jos toimintaa käynnistetään tai laajennetaan alueilla, jotka ovat perinteisempiä ja suomalaisille sijoittajille tutumpia.”
Afrikan suurin sähkötaksiyhtiö
EkoRent perusti Keniaan tytäryhtiön ja kokeili aluksi liikeidean kantavuutta kolmella sähköautolla. Vuonna 2019 kasvurahoittajaksi löytyi saksalainen Atmosfair-järjestö, joka sijoittaa uusiutuvan energian hankkeisiin kehitysmaissa.
”Tämän sijoituksen turvin pystyimme ostamaan lisää ajoneuvoja ja nostamaan autokantamme 30:een. Tiettävästi olemme tällä hetkellä suurin täyssähköautoilla toimiva taksiyhtiö Afrikassa”, Suojanen sanoo.
EkoRentin NopeaRide-palvelu muistuttaa Uberin kyytipalvelua. Asiakas tekee tilauksen mobiilisovelluksella ja hoitaa maksun määränpäässä joko mobiilimaksulla tai käteisellä. Joulukuun alussa EkoRent avasi myös Nopea Xpress kuljetuspalvelun, joka hyödyntää jo olemassa olevia autoja ja latausasemia.
”Uusi palvelu tarjoaa lisäansioita Nopea-kuskeille etenkin koronan tyyppisissä markkinahäiriötilanteissa.”
Suojasen mukaan NopeaRide-palvelu pystyy tarjoamaan kyytejä kilpailukykyisellä hinnalla. Toisaalta myös kuljettajille maksetaan oikeudenmukaista palkkaa, eikä heidän tarvitse maksaa enää bensiinistä. Jokin aika sitten yritys palkkasi kuljettajaksi ensimmäisen naisen, mikä on kuljetusalalla vielä harvinaista Keniassa.
Kasvu muuallekin Itä-Afrikkaan kiinnostaa
Suojasen mukaan korona-aikana kasvutavoitteet ovat olleet jäissä, mutta tulevaa kasvua on pohjustettu kehittämällä toimintoja ja etsimällä uusia rahoittajia.
Myös henkilöstön koulutukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tätä varten EkoRent on saanut Finnpartnershipin liikekumppanuustukea.
”Halusimme järjestää kuljettajille suunnitelmallisen perehdytyksen esimerkiksi optimaalisesta ajosta, latausasemien käytöstä ja asiakaspalvelusta. Näin saamme osaavia ja motivoituneita kuljettajia.”
Koulutus kattaa kumppanina toimivan sähköurakoitsijan kuusihenkisen tiimin, joka perehdytetään latausasemien asentamiseen ja huoltoon liittyviin asioihin.
Suojasen mukaan pienelle yritykselle julkinen tuki tulee tarpeeseen, mutta Finnpartnershipin mukanaolo myös lisää yrityksen uskottavuutta esimerkiksi sijoittajien näkökulmasta. EkoRent hyödynsi hankkeessa myös Finnpartnershipin tarjoamaa ihmisoikeuskonsultointia, jonka myötä EkoRent sai ulkopuoliselta konsultilta sparrausta koskien hankkeen mahdollisia sosiaalisia ja ihmisoikeusvaikutuksia kohdemaassa Keniassa. Suojasen mukaan konsultoinnin lopputuotteena saatu, konsultin kanssa käydyt keskustelut tiivistävä raportti on hyvä työkalu hankkeen jatkon kannalta ja se on myös osoitus sijoittajille, että hankkeeseen liittyviä eri näkökulmia on tarkasteltu monelta kantilta.
Äskettäin EkoRent sai tärkeän lisärahoituksen, kun brittiläinen InfraCo Africa teki yritykseen pääomasijoituksen. Sijoitusyhtiö on erikoistunut infrastruktuurin kehittämiseen ja köyhyyden vähentämiseen kehitysmaissa.
”Sijoituksen avulla voimme kasvattaa ajoneuvojen määrän Nairobissa sataan ensi vuoden aikana. Samalla laajennamme latausverkostoa. Koronatilanteen helpotettua tarkoitus on laittaa muutenkin kasvuvaihde uudelleen päälle. Tähtäimessä on laajentaa toimintaa tulevina vuosina muihinkin Itä-Afrikan suurkaupunkeihin”, Suojanen suunnittelee.
Kuva: EkoRent