Ohjelmistoyhtiö Vietnamista löysi kumppaneita Suomesta

Finnpartnershipin Matchmaking-palvelu auttoi vietnamilaista ohjelmistoyhtiö TMA Solutionsia (TMA) löytämään Suomesta uusia asiakkaita.

TMA Solutions on yksi Vietnamin johtavista tietokoneohjelmistojen suunnittelu-, kehitys-, testaus- ja asiantuntijapalveluja tarjoavista yrityksistä. Se tarjoaa ohjelmistoalan palveluja monille toimialoille, ja asiakaskunta koostuu useiden eri toimialojen kansainvälisistä yrityksistä. ”Asiakkaisiimme kuuluu maailman johtavia yhtiöitä muun muassa telekommunikaatiossa, vähittäiskaupassa, rahoitusalalla, logistiikassa, kiinteistöalalla, maataloudessa, terveydenhoidossa ja kustannustoiminnassa”, TMA:n liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Quang V. Bui sanoo.

TMA:n nettisivujen mukaan sen asiakaskuntaan kuuluvat muun muassa Alcatel-Lucent, Avaya, Ericsson, IBM, Samsung ja Siemens CMT.

Uusia asiakkaita Suomesta

Vuonna 2011 TMA Solutions rekisteröityi Finnpartnershipin Partner Search -tietokantaan, joka listaa liikekumppania toiminnalleen etsiviä yrityksiä. Tietokanta on osa maksutonta Matchmaking-palvelua, jonka avulla yritykset voivat etsiä uusia yhteyksiä kehitysmaiden ja suomalaisten yritysten välillä.
”Meidän kaltaisellemme yritykselle Finnpartnership tarjoaa mainion kanavan hakea yhteistyömahdollisuuksia suomalaisten ohjelmistoalan yritysten kanssa. Olemme saaneet erittäin hyvää tukea Matchmaking-ohjelmasta.”

Tähän mennessä TMA on Matchmaking-palvelun avulla löytänyt Suomesta kaksi asiakasta. Quangin mukaan yhtiö hakee lisää asiakkaita yrityksistä, jotka tarvitsevat yhteistyökumppania ohjelmistojen kehityksessä ja testaamisessa.

Yhteistyö voi lähteä liikkeelle pilottihankkeella tai jostakin projektista, jossa asiakas määrittelee TMA:lle vaatimuksensa ja kokeilee vietnamilaisyrityksen osaamista. ”Jos asiakkaat tulevat siihen tulokseen, että tarjontamme vastaa heidän tarpeitaan, voimme aloittaa pitkän aikavälin yhteistyön. Tällöin tarjoamme juuri tämän asiakkaan edellyttämän tiimin, joka toimii asiakkaan yrityksen kehitysyksikön virtuaalisena jatkeena”, Quang toteaa.

Vietnamin ohjelmistoala nousee

Yksityisessä omistuksessa oleva TMA Solutions perustettiin vuonna 1997 Ho Chi Minhissä. Yrityksen nettisivuilla mainitaan, että sillä on runsaat 1500 työntekijää ja asiakkaita noin 25 maassa. Vietnamin ohella yhtiöllä on toimipisteet Yhdysvalloissa, Irlannissa, Kanadassa ja Australiassa.

Vietnamin ohjelmistoala on kasvanut viime vuosina ripeästi. Kilpailijamaita alhaisemman kustannustason ohella maa on panostanut voimakkaasti alan koulutukseen. ”Vietnamin ohjelmistoalan vientiä edistävät maan nuoret ja hyvin koulutetut ihmiset. 60 prosenttia väestöstä on alle 30-vuotiaita ja lukutaitoaste on yli 90 prosenttia. ICT-alan kouluista valmistuu vuosittain noin 60 000 nuorta. Tämä tarjoaa yrityksille runsaasti alan osaajia”, Quang perustelee.

Vietnamin hallitus on tukenut ohjelmistoalaa tarjoamalla muun muassa veroetuja, koulutusta ja teknologiapuistoja. Maassa on myös otettu käyttöön ohjelmistoalan kehittämiseen ja testaamiseen liittyviä kansainvälisiä laatustandardeja.

Monet johtavat ICT-alan kansainväliset suuryhtiöt ostavat palveluja Vietnamista. Kilpailu alalla on kuitenkin kovaa. Quangin mukaan tämä on otettava huomioon myös Vietnamissa. ”Suurin haasteemme on se, että meiltä puuttuu tällä hetkellä organisaatioita, jotka auttaisivat maan ohjelmistoteollisuutta ja edistäisivät yritysten verkottumista kansainvälisten asiakkaiden kanssa.”

Yhteistyö sujunut mallikkaasti

Yksi TMA Solutionsin asiakkaista on suomalainen Tehostaja Oy, joka tarjoaa pk-yrityksille pilvipalveluun perustuvia paikannus- ja työnohjausratkaisuja. Yrityksen operatiivinen johtaja Saila Laitinen sanoo, että yhteys Vietnamiin löytyi Finnpartnershipin Partner Search -tietokannasta. ”Tuttu konsultti vinkkasi, että tässä voisi olla kiinnostava yhteistyötaho. Tuolloin uudelle kumppanille ei ollut tarvetta, mutta asia tuli myöhemmin ajankohtaiseksi. Kaivoin TMA Solutionsin tiedot jälleen esille.”

Tehostaja oli aiemmin teettänyt koodaustyötä Romaniassa, mutta yritys halusi löytää nyt alihankkijan kustannustehokkaammasta maasta. Laitisen mukaan yhteydenottokynnystä Vietnamiin madalsi tieto, että Finnpartnership oli vietnamilaisen yhteistyökumppanin avulla tarkastanut yrityksen perusasiat esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta. Partner Search -tietokannassa on erikseen merkitty yritykset, joille Finnpartnershipin yhteistyökumppani on suorittanut taustojentarkistuksen.

”Yritys vaikutti luotettavalta, ja yhteistyö lähti heti hyvin käyntiin. Pyysimme TMA:ta löytämään meille sopivan alihankkijan. He tekivät työtä käskettyä.”

Suomalaisyritys on TMA:n kanssa yhteydessä viikoittain puhelimitse. Vietnamilaisyritys raportoi ja tekee ehdotuksia, jotka Suomessa arvioidaan ja tehdään tarvittavat päätökset. ”Puolen vuoden kokemuksella voimme sanoa, että TMA hoitaa asiat ammattimaisesti asiakasta kuunnellen.”

Kokemukset Vietnamista ovat olleet niin myönteiset, että Tehostaja harkitsee parhaillaan sinne oman toimiston perustamista.

avaa sulje