Kilpailuvalttina vastuulliset vaatteet
Oi!Oi! Brazil Oy myy urheiluvaatteita, jotka on valmistettu vastuullisesti Brasilian maaseudulla. Kahden yrittäjän ideasta jalostui liiketoimintaa Finnpartnershipin vinkeillä.
Tamperelainen Miia Pirinen tutustui Brasiliaan alun perin tanssiharrastuksen kautta, mutta vuosien kuluessa myös iso osa hänen yritystoiminnastaan on kietoutunut Latinalaisen Amerikan valtioon. Pirisen tanssikoulu Energanzássa soivat brasilialaisrytmit, kun taas yritysvalmennukseen keskittyvä Kipinätehdas muun muassa järjestää asiakkailleen matkoja Brasiliaan.
Kolmannen yrityksen eli Oi!Oi! Brazilin Pirinen perusti yhdessä Kaisa Korkalan kanssa. Kyse on brasilialaisten urheilu- ja rantavaatteiden myynnistä Suomessa. Ajatus vaatteiden maahantuonnista syntyi muutama vuosi sitten, kun Pirinen vei suomalaisen yrittäjäryhmän tutustumaan Koillis-Brasiliassa paikallisten tekstiilinvalmistajien tarjontaan. ”Valtavalla tehtaanmyymälöiden kohtaamispaikalla syntyi idea, että voisimme itse ryhtyä tuomaan vaatteita Brasiliasta”, Pirinen kertoo.
Finnpartnershipiltä arvokkaat vinkit
Pian liikeidean syntymisen jälkeen Miia Pirinen ja Kaisa Korkala saivat kuulla Finnpartnershipin liikekumppanuusohjelmasta. He päättivät hakea tukea brasilialaisten kumppanien identifiointiin ja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. ”Finnpartnershipin toiminta oli hyvin organisoitu alusta lähtien. Saimme keskusteluissa paljon hyviä vinkkejä, kuinka lähteä liikkeelle”, Pirinen sanoo.
Pirisen mukaan hyödyllinen tieto oli tarpeen, sillä kaksikolla ei ollut ennestään kokemusta kansainvälisestä kaupasta ja kumppanien hakemisesta Brasilian kaltaisesta kehitysmaasta. ”Hanketuki on ollut meille myös taloudellisesti tärkeä. Ilman sitä toiminnan käynnistäminen tuskin olisi ollut mahdollista.”
Kumppaneita pienistä ompelimoista
Oi!Oi! Brazil hakee kumppaneiksi pieniä tehtaita, joiden toimintamalli perustuu eettisille arvoille. Pirisen mukaan ompelimoiden toiminnassa kiinnitetään erityistä huomiota työntekijöiden oloihin ja työturvallisuuteen. Pirinen puhuu ´käsinpoimituista´ vaatteista. Suomalaiset käyvät itse valitsemassa tehtaalla myyntiin tulevat tuotteet. ”Tarkoituksemme on tuoda Suomeen tarkoin valikoitujen pienien tekstiilitehtaiden tuotteita ilman välikäsiä, ja auttaa samalla köyhän alueen yrittäjiä kasvattamaan liiketoimintaa ja työllistämään paikallisia ihmisiä”, Pirinen sanoo.
Kumppaniksi on seuloutunut Camboriun ompelimo, joka sijaitsee maaseudulla lähellä Recifen kaupunkia Koillis-Brasiliassa. Yritys työllistää noin 60 henkilöä ja 60 alihankkijaa. ”Suora yhteys tehtaisiin ja kuluttajiin auttaa meitä pitämään langat käsissä ja reagoimaan asioihin nopeasti. Tiedämme tarkkaan mitä saamme, kun voimme itse varmistaa halutun laadun. Pyrimme myös varmistamaan, että ompelijoiden työolosuhteet ovat hyvät.”
Eettisille vaatteille riittää kysyntää
Oi!Oi! Brazil myy Suomessa tuotteet nettikaupassa. Yrityksen edustajina toimii myös liikunta-alan ammattilaisten verkosto eri puolilla Suomea. ”Tarkoituksemme on jatkossakin myydä yksilöllisiä vaatteita, ei massatuotantoa. Erilaisuus ja laatu ovat kilpailuvalttejamme.”
Myyntivaltteihin Pirinen laskee myös eettisyyden. Hänen mielestään vastuullisesti valmistetuille vaatteille on Suomessa entistä enemmän kysyntää, vaikka halpatuonti painaakin päälle. ”Kilpailu kovenee koko ajan. Monet asiakkaat suosivat kuitenkin mieluummin käsinpoimittuja tuotteita, joiden tekijät ja tuotanto-olosuhteet ovat tarkasti tiedossa.” Asiakkailla on myös mahdollisuus vaikuttaa itse mallistoon. Oi!Oi! Brazil kyselee esimerkiksi sosiaalisessa mediassa toiveita, millaisia tuotteita halutaan myyntiin.
Haaveena oma tuotemerkki
Tällä hetkellä Oi!Oi! Brazil keskittyy fitness- ja rantavaatteiden myyntiin. Pirisen mukaan seuraava askel on liiketoiminnan kansainvälistäminen. Verkkokaupan avulla markkinoita lähdetään jatkossa laajentamaan ainakin Eurooppaan. ”Kansainvälisille markkinoille meno edellyttää esimerkiksi logistiikan miettimistä niin, etteivät tuotteet kierrä välttämättä aina Suomen kautta.”
Tulevaisuudessa Pirisen haaveena on oma vaatemerkki. Tämä vaatisi todennäköisesti etabloitumista eli tytäryhtiön perustamista Brasiliaan. ”Tuotannon järjestämisessä on kaksi vaihtoehtoa. Perustamme Brasiliaan joko oman ompelimon tai käytämme paikallisia alihankkijoita. Selvitämme parhaillaan, millainen toimintatapa sopisi meille parhaiten.”