Betonimestarit vie rakennusosaamista Intiaan

Betonimestarit Oy lähti muutama vuosi sitten katsastamaan, millaisia mahdollisuuksia Intia voisi tarjota betonirunkoja ja -elementtejä valmistavalle yritykselle. Yritys sai Finnpartnershipiltä tukea yhteisyrityksen perustamisen edellytysten selvittämiseen.

Betonimestarit lähti Intiassa mukaan yhteisyritykseen, jonka valmistamilla betonielementeillä on lupaavat näkymät maan kasvavilla rakennusmarkkinoilla.

Yhtiön pääpaikka on Iisalmessa ja sillä on tuotantoa eri puolilla Suomea. Kansainvälisistä markkinoista sillä oli aiempaa kokemusta Ruotsista. Betonimestareiden hallintojohtaja Sirkku Saarelainen sanoo, että lähtö Intiaan oli yritykselle iso hyppy. Kaikki lähti liikkeelle intialaisten tarpeista. ”Siellä on käynnistetty valtion tukema asuntorakentamisohjelma, johon osallistuminen edellyttää intialaisilta rakennusyhtiöiltä ja kiinteistösijoittajilta uutta teknologiaa ja kansainvälistä kumppania”, Saarelainen toteaa. Tämän vuoksi Betonimestaritkin sai useita yhteydenottoja, olisiko suomalaisyritys kiinnostunut lähtemään Intiaan. ”Kävimme muutaman kerran tutustumaan mahdollisiin kumppaneihin paikan päällä. Päädyimme lopulta intialaiseen terästeollisuuden valmistajaan, jonka kanssa perustimme yhteisyrityksen.” Yhteisyrityksen osakkaat ovat intialaiset Simplex Group ja Sarga Energy sekä Betonimestarit-ryhmän pääomistaja Invest Saarelainen Oy.

Elementtien tuotanto lähti käyntiin

Yhteisyrityksen betonielementtitehdas on aloittanut toimintansa Khopolin kylässä lähellä Mumbaita.
”Ensimmäinen tuotantohalli on pystyssä ja seinäelementtien tuotanto on aloitettu. Myös ontelolaattojen valmistuslinjasto on työn alla.” Osan tuotantolaitoksen laitteista toimittaa Elematic, joka on suomalainen betonielementtilaitteiden valmistaja. Kokonaisuudessaan tehdashanke on runsaan kymmenen miljoonan euron hanke. Rahoitus tulee intialaisilta yhtiökumppaneilta. ”Meidän roolimme on toimittaa hankkeeseen tarvittava tietotaito.”

Finnpartnership antoi tukea

Betonimestarit sai Finnpartnershipin liikekumppanuustukea liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja kumppaneiden etsimiseen Intiassa. ”Saavutimme tavoitteet. Liikekumppaneiden identifiointi onnistui hyvin, organisaatio pystyttiin perustamaan yhdessä intialaisten kanssa ja tuotannossa päästiin alkuun. Finnpartnershipin rahoitusmuoto on ollut toimiva ja sopinut meille erinomaisesti.”

Finnpartnership oli myöntänyt tukea myös yhteisyrityksen henkilöstön koulutukseen, mutta tämä osuus jäi Betonimestareilta käyttämättä. Koulutuksen aloittaminen on ollut Saarelaisen mukaan hankkeen suurin haaste. ”Olemme neuvotelleet Suomessa useammankin ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun kanssa ja pyytäneet niiltä tarjouksia joko Suomessa tai paikan päällä tapahtuvaan koulutukseen. Emme ole saaneet yhtään tarjousta.”

Suomalaisen rakennusosaamisen vientiin olisi Saarelaisen mielestä hyvät mahdollisuudet Intian kaltaisilla kasvumarkkinoilla. ”Suomalaisen osaamisen viennistä ulkomaille puhutaan paljon, mutta tällaisella perinteisellä toimialalla se näyttää olevan vaikeaa. Yrityksemme omat resurssit eivät riitä. Ottaisimme mielellämme kumppaneita viemään suomalaista rakennusosaamista maailmalle.”

Uusi tapa rakentaa Intiassa

Elementtirakentaminen on vielä varsin tuntematon rakentamistapa Intiassa. Talot rakennetaan yleensä alusta lähtien paikan päällä. Kerrostalon rakentaminen kestää tyypillisesti 2–4 vuotta, kun Suomessa vastaavaan menee noin vuosi. ”Valtio hakee elementtirakentamisen tapaista uutta teknologiaa nopeuttamaan rakentamista. Muuten asuntorakentaminen ei pysy väestönkasvun perässä.”

Saarelaisen mukaan yrittäjä tarvitsee Intiassa ennen muuta rehellisyyttä, avoimuutta, ahkeruutta ja pitkää pinnaa. ”Intiassa on sattunut ja tapahtunut, mutta nyt luulemme ymmärtävämme sikäläistä yrityskulttuuria. Paikallisen aikakäsityksenkin olemme oppineet kantapään kautta ja lisäämään vähintään puoli vuotta kaikkiin aikatauluihin.” Senkin Betonimestarit on huomannut, että valtavan kokoiseen maahan mahtuu kaikenlaisia yrittäjiä. Oikean kumppanin valinta on erittäin tärkeää. ”Kumppanin etsintään on syytä panostaa. Ensimmäiseen oljenkorteen ei kannata tarttua.”

Riskeihin kannattaa varautua

Viime syksynä Saarelainen osallistui Kriisinhallintakeskuksen järjestämälle TEHO (Toimintaedellytyksiä Elinkeinoelämälle Haastaviin Olosuhteisiin) -kurssille, joka valmensi pohjoissavolaisia yrityksiä toimimaan kehittyvillä alueilla ja haastavissa olosuhteissa. Käytännönläheisessä TEHO-koulutuksessa opitaan ennaltaehkäisemään riskitilanteita sekä toimimaan yllättävissä tilanteissa. Koulutuksessa sovelletaan teoriassa sekä taitokoulutuksessa opittuja asioita simulaatiotilanteiden kautta.

”Suomalaisiin olosuhteisiin verrattuna erilaisessa työskentely-ympäristössä voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita. Erilaisiin riskeihin on syytä varautua etukäteen. Kurssi oli havainnollinen, sillä siellä käytiin läpi haastavia tilanteita pommiuhkauksista kidnappauksiin muun muassa roolipelien kautta”, Saarelainen sanoo.

TEHO-koulutus on suunnattu henkilöille, jotka työnsä puolesta toimivat erityisesti kehittyvillä markkinoilla tai suunnittelevat sinne lähtemistä. Kurssit soveltuvat yritysten kansainvälisistä asioista vastaaville, kuten toimitusjohtajille, vientihenkilöille ja asiantuntijoille, joiden työnkuvaan kuuluvat uusien markkinoiden kartoitus ja siellä työskentely.

avaa sulje