Animaatiostudio suuntaa Malesian kautta Aasiaan

Animaatiostudio Anima Vitae perusti yhteisyrityksen Malesiaan. Se on hyvä sillanpääasema Aasian kasvaville markkinoille.

Suomalainen animaatiostudio Anima Vitae tunnetaan parhaiten vuonna 2008 ilmestyneestä elokuvasta Niko – lentäjän poika. 118 maahan myyty animaatioelokuva oli menestys. Myös jatko-osa Niko 2 – lentäjäveljekset kiertää parhaillaan maailmaa. Eurooppa ja Pohjois-Amerikka ovat olleet perinteisesti vuonna 2000 perustetun suomalaisyrityksen tärkeimmät markkinat. Nyt se haluaa jalansijaa myös Aasian kasvavilla markkinoilla.

Anima Vitaen toimitusjohtaja Petteri Pasanen sanoo, että yhtiö aloitti verkostoitumisen Aasiassa vuonna 2006. Yhteistyökumppania sieltä haettiin parin vuoden ajan. Taustatukea työhön antoi Suomen animaatiotuottajien järjestö Finnanimation, jonka laatimista Aasia-selvityksistä nousi esille malesialainen Creative Media Point -yritys. ”Panimme merkille erityisesti heidän suunnitelmansa oman animaatiokoulun perustamisesta”, Pasanen sanoo.

Sopiva kumppani suomalaisyritykselle

Tämä sopi erinomaisesti Anima Vitaen toimintamalliin, joka perustuu omaan teknologiaan pohjautuvaan tuotantolinjastoon. Animaatiokoulu tarjoaisi hyvän pohjan oman henkilökunnan koulutukselle.

Anima Vitaen ja malesialaisyrityksen neuvottelut etenivät nopeasti. Vuonna 2012 Finnpartnership myönsi Anima Vitaelle tukea esihankeselvityksen tekemiseen yrityksen perustamista varten. Esisopimus Anima Point -yhteisyrityksen perustamisesta allekirjoitettiin marraskuussa 2012. Ensimmäinen tuotanto käynnistyi studiolla kesällä 2013. ”Yhteisyritys antoi meille mahdollisuuden perustaa oma studio paikallisten tekijöiden kanssa ja rakentaa yritykseen oma toimintakulttuuri.”

Yhteistyö Creative Media Pointin kanssa kiinnostaa Pasasta myös siksi, että malesialaisyhtiö on toiminut pitkään media-alalla ja sillä on hyvät suhteet oman maansa ohella muuallekin Aasiaan. ”Yhtiökumppanimme puhuvat äidinkielenään kiinaa ja he ovat tehneet Kiinassa bisnestä jo 15 vuotta.”

Kilpailuvalttina 3D-osaaminen

Tutkimus ja tuotekehitys ovat olleet Anima Vitaessa aina oleellisessa asemassa. Toinen keskeinen asia on sopivien yhteistyökumppaneiden hakeminen. ”Yhteistuotantojen kautta pk-yritys pystyy laajentamaan resurssejaan. Hyvä esimerkki on, että Niko-elokuvaa oli tekemässä kaiken kaikkiaan noin 300 henkeä.”

Anima Vitae tuo Malesian yhteisyritykseen ennen muuta osaamista kolmiulotteisen eli 3D-animaatioiden tekemisessä. Malesialaisyhtiöllä ei tällaista tuotantolinjastoa ollut. Oma 3D-tuotanto on harvinaista vielä muuallakin Aasiassa, vaikka siellä onkin kolmasosa maailman animaatiostudioista. ”3D-osaamisen ansiosta meillä on ainutlaatuista tarjontaa Aasian markkinoille. Siellä onnistuminen tuo toivottavasti työtä Kuala Lumpurin ohella myös Suomeen.” Pasanen korostaa, että Helsingissä ja Kuala Lumpurissa sijaitsevat studiot muodostavat yhtenäisen tuotantolinjaston, joka vahvistaa yhtiön tuotannollista kilpailukykyä ja läsnäoloa Aasian kasvavilla markkinoilla.

Kannustinjärjestelmä veti Malesiaan

Malesian etuihin Pasanen laskee osaavat ja kielitaitoiset luovan alan työntekijät sekä hyvin toimivan infrastruktuurin. Keskeinen houkutin oli myös Film in Malaysia Incentive -kannustinjärjestelmä, jossa tietyt kriteerit täyttävät elokuva- tai televisiotuotannot voivat hakea valtiolta tuotantokulujen osittaista palautusta.

”Malesiassa tämä niin sanottu cash rebate on 30 prosenttia. Eli jos käytät 100 rahayksikköä tuotantoon, saat 30 takaisin. Suomessa vastaavaa kilpailuetua ei ole.” Pasasen mukaan Malesian cash rebaten ansiosta yritys voi tarjota palvelujaan ensimmäistä kertaa hankkeisiin, joista se ei ole aiemmin pystynyt kilpailemaan kustannussyistä.

Kokopitkät elokuvat työllistävät

Yhteisyrityksen perustamisen ja liiketoiminnan suunnitteluun liittyviin matka- ja konsulttikuluihin Anima Vitae on hakenut Finnpartnershipin liikekumppanuustukea.

Anima Pointin toiminta Kuala Lumpurissa käynnistyi Creative Media Pointin tiloissa. Omaan studioon se muutti joulukuussa 2013. ”Yhteisyrityksen alku on lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta olemme Malesiassa edelleen seikkailuvaiheessa. Joka päivä eteen tulee uusia asioita.”

Yhteisyrityksen ensimmäisiin töihin ovat kuuluneet muun muassa saksalaisen 7th Dwarf -animaatioelokuvan alihankintatyöt. Se on myös mukana työstämässä Hugo-elokuvaa, jonka päätuottajat ovat Anima Vitae ja tanskalainen Einstein Film. 7th Dwarf ja Hugo ovat molemmat ovat kokopitkiä 3D-animaatioelokuvia.

avaa sulje