Nyt katseet Keski-Aasiaan ja Uzbekistaniin!

10.11.2022

Suuri joukko suomalaisyrityksiä vieraili Uzbekistanissa ulkoministeriön, Finnpartnershipin, Uzbekistanin Suomen kunniakonsulin, Nordic International University, ja Suomen Kirgisian kunniakonsulin järjestämällä matkalla loka-marraskuun vaihteessa. Suomalaisdelegaatiossa oli yhteensä 19 yritystä ja 32 henkilöä ja matka suuntautui Taskentiin ja Samarkandiin. Mukana oli lähinnä rakennus-, vesi- ja palvelualojen yrityksiä sekä konepajateollisuuden yrityksiä. Tukipalveluita Keski-Aasiaan pyrkiville yrityksille olivat tarjoamassa myös Finnish Water Forum, Miksei Mikkeli ja EastCham (ent. Suomalais-Venäläinen Kauppakamari). Suomalaisyritykset olivat tyytyväisiä matkan aikana saamiinsa kontakteihin. Linkissä uutisvideo Business Forumista.

Uzbekistan tarjoaa mielenkiintoisen markkinan ja selkeän vaihtoehdon esim. entisille Venäjän kauppaa harjoittaneille yrityksille. Maa on onnistuneesti edistänyt avoimen ja vapaan markkinatalouden syntymistä viimeisen viiden vuoden ajan. Maassa arvostetaan myös kovasti suomalaista osaamista, ja useita suomalaistaustaisia hankkeita on jo viime vuosien aikana saatu käyntiin (lue lisää täältä). Finnpartnershipin kautta suomalaisyrityksille on tarjolla myös hyviä kontakteja paikan päällä. Finnpartnershipin rahallinen avustus pitkäaikaisen liiketoiminnan käynnistämiseen on PK yrityksille 70% ja suuryrityksille 50%.

Uzbekistan on uudistanut myös vanhan silkin tuotantoperinteen ja tuonut sen uudelle eettisesti kestävämmälle pohjalle. Silkkikuitu ja siitä syntyvät sivumateriaalit sekä perinteiset käsityötaidot tarjoavat mielenkiintoisia näkymiä sisustus ja tekstiilialan yrityksille. Uzbekistanin silkkiministeriö tarjoaa kiinnostuneille vierailuja ja ylöspidon, mikäli kyseessä on yritys, joka on kiinnostunut mahdollisesti ostamaan tai valmistuttamaan tekstiili- ja sisustustuotteita maassa. Tarkempia tietoja tästä: julian.blom@finnpartnership.fi.

Ensi kuun uutiskirjeeseen lisää päivityksiä delegaatiomatkasta ja Uzbekistanin liiketoimintamahdollisuuksista.