Himalajan markkinoilla kysyntää suomalaiselle osaamiselle koulutus-, energia-, maatalous- ja rakennusaloilla

9.12.2019

Yritysyhteyksiä suomalaisten ja bangladeshilaisten, bhutanilaisten ja nepalilaisten yritysten välille luotiin Finnpartnershipin ja ulkoministeriön Doing Business with Finland -seminaareissa marraskuun lopulla. Finnpartnership avaa luotujen liidien perusteella yhteyksiä myös tulevaisuudessa – lue juttu ja tartu kiinni mahdollisuuksiin!

Maailman kärkiluokkaan kuuluvan talouskasvun siivittämänä 160 miljoonan asukkaan Bangladeshissa on merkittävää kysyntää eri alojen osaamiselle ja teknologialle. Dhakassa järjestetty Doing Business with Finland -seminaari keskittyi yritysyhteyksien rakentamiseen koulutus-, energia-, ja ICT-sektoreilla. Paikalla oli noin sata henkeä molemmista maista yhteensä ja myös maatalousministeri kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan. Suomalaisilta yrityksiltä toivotaan yhteistyötä seminaarin teemasektorien energia- ja ICT-sektorien lisäksi esimerkiksi jätteenkäsittelyn sekä kaupunkisuunnittelun aloilla. Suomen maine koulutusalan vahvana osaajana tunnetaan Bangladeshissa hyvin, ja kysyntä esimerkiksi suomalaista opettajankoulutusta, opetusmetodeja ja digitaalisia koulutusratkaisuja kohtaan on suurta.


Doing Business with Finland -seminaarin tunnelmaa Dhakassa.

Suomalaisille yrityksille vielä melko tuntematon Bhutan tarjoaa pienestä asukasluvustaan huolimatta merkittäviä mahdollisuuksia. Maassa on tehty useita investointeja helpottavia uudistuksia, ja paikalliset investointienedistämisorganisaatiot tukevat ulkomaisia yrityksiä innokkaasti. Bhutanilla on vapaakauppasopimus rajanaapurinsa Intian kanssa, joten Bhutanissa toimivilla firmoilla on pääsy yli 1,3 miljardin ihmisen markkinoille. IMF on ennustanut Bhutanille vuodelle 2020 yli viiden prosentin talouskasvua. Bhutanin pääkaupunki Thimphussa Doing Business with Finland -seminaari järjestettiin koulutus-, energia- ja maataloussektoreilla. Suomalaisilta yrityksiltä toivotaan yhteistyötä seminaarin fokussektorien ohella esimerkiksi rakennus-, kaupunkisuunnittelu- ja kierrätyssektorilla sekä puualalla. Bhutanilaiset ovat myös saunojen ystäviä, ja erilaisista suomalaisista saunaratkaisuista ollaan hyvin kiinnostuneita.


Koulutus-, energia- ja maatalousalat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille Bhutanissa.

Matchmaking-pöydän äärellä riitti kuhinaa, kun suomalaisten ja paikallisten yritysten välille avattiin yhteistyökeskusteluja.

Bangladeshin ja Bhutanin tavoin Nepalin talouskasvu on vahvaa. Nepalin hallitus on viimeisten vuosien aikana toteuttanut 24 erilaista sopimusta viennin helpottamiseksi, ja mm. USAn kanssa on sovittu 77 tuotteen tullittomuudesta. Nepal onkin noussut 16 sijaa Maailmanpankin Ease of Doing Business -listalla. EU on allekirjoittanut hiljan Nepalin kanssa 8 miljoonan euron kauppa- ja investointirahoitussopimuksen, jolla edistetään erityisesti kahvin ja pashminan vientiä sekä vahvistetaan kauppasektorin osaamista. Suomen tunnettuus ja maine ovat Nepalissa korkealla esimerkiksi maiden pitkän kehitysyhteistyöhistorian kautta. Nepalin pääkaupunki Kathmandussa Doing Business with Finland -seminaarin fokuksessa olivat koulutus-, maatalous-, ICT- ja matkailusektorit. Näiden alojen lisäksi yritysyhteistyötä toivotaan myös nepalilaisten maataloustuotteiden, etenkin teen viemiseksi myyntiin Suomen markkinoille.


Osallistujia Kathmandun Doing Business with Finland -seminaarissa. Kuva: Khabarhub.com.

Mikäli kiinnostuit yhteistyömahdollisuuksista Bangladeshissa, Bhutanissa tai Nepalissa, ota yhteys Finnpartnershipiin, joka yhdistää sinut oikeisiin juttukumppaneihin.

Finnpartnership kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitaan sekä seminaarien osallistujia mainiosti onnistuneista seminaareista!

Teksti: Patrik Bredbacka / Finnpartnership, Nina Kärki / ulkoministeriö.